TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Skrivet: 2 juni kl. 12:13
Det talas så ofta om hur man fuskar med sjukpenning och a-kassa och skatter. Och det tycker jag är bra att man gör. Men det finns också anledning att tala om ett annat fusk som ofta sker i mycket större skala.


För ett år sedan gick en chockvåg genom svensk byggindustri när den vanligaste metoden för att bygga småhus plötsligt stämplades som högriskkonstruktion. Ja, oanvändbar. Fukt- och mögelproblem hade dykt upp i tiotusentals villor och flerfamiljshus som byggts enligt den s.k. enstegsmetoden. De flesta byggföretag har slutat med metoden men trots larmet fortsätter exempelvis byggföretaget JM att använda metoden.
Det svenska byggandet avreglerades 1994. En mängd bindande detaljregler om utformningen fanns fram till dess. För ytterväggar krävdes att de skulle konstrueras så att vatten som kom in i konstruktionen också skulle kunna rinna ut. Väggarna skulle även vara luftade för att kunna torka. Genom avregleringen började de stora företagen bygga enligt enstegsmetoden som var åtskilligt billigare och därför medgav större vinster för företagen. De fukt- och mögelskadade väggarna byggs enligt alltså enligt enstegsmetoden där material läggs till material utan vare sig luftspalter eller dränering. Väggarna är helt täta men i sprickor och i misstag i byggandet tränger vatten in och byggmetoden medger ingen dränering av väggen.


Hur många villor och flerfamiljshus som har byggts med enstegsmetoden är inte känt. Byggbranschen vägrar att berätta. " Av hänsyn till de boende lämnar vi inte ut några siffror", säger representanter för Skanska .


Bara fa'n troet.


I januari 2007 stod att läsa i ett nyskrivet kapitel i Plast- och kemiföretagens senaste handbok om cellplast i väggar. Där beskrivs att en vägg ”med utvändig puts på isolering utan luftspalt måste utföras mycket noggrant så att fukt inte kommer in”. Idag säger tillfrågade experter - bl.a. den professor som utformat texten - att metoden är omöjlig eftersom vatten förr eller senare letar sig in i husen via till exempel genomföringar för fönster och ventiler, varför den använda byggmetoden är oanvändbar eftersom det blir en "högriskkonstruktion".


De professorer som tidigare alltså rekommenderat enstegsmetoden är i dag överens om följande: Vatten som kommer in måste komma ut någonstans. Det måste gå att skruva upp en krok på en husfasad utan att det blir stora skador.


Ganska klokt, eller hur?! Men är man professor så borde man faktiskt kommit på den saken redan innan metoden sattes i verket. Och hur kan industrin vara så blind för annat än vinstmaximering att man ger sig i kast med en metod, som faktiskt varje lekman som varit med om ett bygge kan räkna räkna ut med arslet att metoden leder till fuktproblem.


Det här med fukt och hus har ju tidigare varit på tapeten och då var det färgfabrikanterna som ljög oss fulla med osakligheter för att få oss att fuska. Hela Småland och norrut i Sverige är fulla av små röda stugor som ursprungligen var målade med falu rödfärg. Så skulle de tjäna mer pengar och blandade plast och lösningsmedel för att göra det billigare för dem och därmed maximera vinsten. Det innebär att hundratusentals stugor fick uppruttnad panel därför att bakom plastfärgen så stängdes fukten in och angrep panelvirket. Det brukar vara uppruttnad panel 1,5 à 2 m upp på väggen. Har färgfabrikanterna någonsin tagit ansvaret för att de tjänade massor med pengar på skitprodukter som förstörde våra hus?
Och inte nog med det ty nu har man uppmärksammat detta med fuktinstängning och konstruerat en silikatfärg som enligt förpackningen ger en fuktgenomsläpplig yta. Men det är bara det - enligt erfarna målare och murare - så ger andra ommålning med silikatfärgen eftersom det rör sig om en plastpigment en lika tät ytteryta som ren plastfärg. Har man ett kalkputsat hus är enda lösningen då att först knacka ner putsen och putsa på nytt samt avfärga med kalk. Liknande problem uppstår om fönster och dörrar målas med plast- eller silikatfärg. Man fortsätter alltså bedrägeriet!


Det värsta i denna nisch av den snöda mammons illdåd inom vissa grenar av näringslivet som jag kommer ihåg är dessa. För ett antal år sedan så sålde Nestle mjölkersättning för barn som visade sig vara undermålig och produkten drogs in i Europa men exporterades till Afrika!! För också ett antal år sedan gjorde ett företag jag tror det var i Spanien så dålig rening av olivolja att hundratals människor avled!!


Allt för att tjäna mer pengar!


Jag menar att ha förtjänsten som enda drivkraft är förödande och beklagar ett samhälle där man inte lär barnen solidaritet och respekt. Man talar om att sälja sin själ till djävulen. Mammon är en av denna svartfigurs alla trägnaste medhjälpare.2008-06-04, 15:09  Permalink
Andra bloggar om:  
Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM