TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

 

Idag konstaterar jag att politikerna talar om jämställdhet i sina fagra tal. De har lämnat uppdraget till arbetsmarknadens parter att utjämna lönerna mellan män och kvinnor. Men någon utjämning har inte skett sedan 1993. Kvinnor tjänar i genomsnitt 86 procent av vad män gör. På 20 år har det alltså inte hänt någonting, visar Kommunals lönerapport för 2013.

Löneskillnaden mellan arbetare i industrin och i vård och omsorg är
i snitt 3.500 kronor i månaden. Göran Hägglund presenterade i sitt tal ett förslag på åtgärder om minskade barngruppet på förskolorna. Samtidigt så finns det allt färre förskolelärare som vill jobba på våra förskolor. Utbildningsplatser gapar fortfarande tomma på lärarutbildningen.

 

Lärarförbundet påpekar att de Akademiker som tjänar minst är just det förskolelärare och lärare överlag. Därför vill inte de högskoleutbildade jobba på förskolan. I rapporten konstaterar Kommunal att lönen är lägre inom kvinnodominerade yrken och att skillnaderna ökar i 30-årsåldern.

 

För en jämnare lönesättning vill Kommunal att regeringen
ska verka för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. För vem vill storsatsa på kvinnor som plötsligt ska föda barn? Kommunal driver nu en kampanj som handlar om kvinnolöner. Det som kan få kvinnor idag att få en högre lön, det är faktiskt att byta kön.

 

Förvandlas till man


 

Rapporten om ojämnställda löner har kryddats med en kortfilm där Annelie Nordström är förvandlad till man. Med svart kostym, slips och flint upplyser hon om de tre viktigaste faktorerna för kvinnor som vill höja sin lön:

 

1. Ta reda på fakta och jämförelser.

2. Vidareutbilda dig.

3. Bli man.
- Att vara man är fortfarande det lättaste sättet att få upp sin lön.
Enligt rapporten tjänade kvinnor 2011 drygt 86 procent av männens löner:
 Kvinnorna får 4 400 kronor mindre i månaden.
 Per år blir förlusten 52 800 kronor, eller en familjs matkostnader under ett år. Efter tio år motsvarar löneskillnaden en sommarstuga.

 

 2013-07-01, 06:39  Permalink
Andra bloggar om:  


Varför gjorde inte ni nåt åt det när ni regerade? Detta är ju nåt som varit fakta under många årtionden.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM