TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Tack kamrater!

 

Kamrater

 

Så börjar de flesta 1 majtal. Så börjar även mitt. Varför säger man kamrater? Jo för flera av er kunde ha varit eller till och med har varit eller är just nu mina arbetskamrater. Kamrater är ett begrepp som används i skola eller på jobben. Barnen är klasskamrater och vi som jobbar är arbetskamrater. 1 maj är arbetstagarnas dag och arbetskamraternas dag. Vi är alla något gemensamt denna dag.

 

Vi vill skapa en vi känsla på jobbet. Alla arbetsplatser har något gemensamt. Vi kämpar varje dag för dem som behöver hjälp med omsorg och vård. Vi fostrar barn och lär dem nya saker. På våra arbetsplatser släcker vi bränder, håller ordning på trafiken, säljer saker och utför transporter. Vi kör ut sopor, vi serverar mat och är kulturarbetare. Vi alla tillsammans skapar och gör så att detta samhälle fungerar. Därför vill jag kalla er alla kamrater!

 

Kamrater, på 1 maj har jag alltid blandade känslor. Jag känner en glädje över att få stå här med er och fira denna dag. Det är ju ändå arbetarens röda dag. Den dag vi kallar arbetarnas julafton. Jag känner en ilska över att vi har en regering som styr landet och punkt efter punkt angriper arbetarna. Samtidigt som de säger sig ledas och föras av ett såkallat arbetarparti. Jag känner en frustration över att vi, det socialdemokratiska partiet inte lyckats forma en tydlig alternativ jobbpolitik som lyckats attrahera majoriteten av väljarna de två senaste valen.

 

Kamrater, men jag känner även en sorg denna dag. Då vi inte längre kan dela arbetarnas dag med alla. Flera av våra kamrater har dött. En av dessa person som faktiskt fyllde år denna dag var Lillemor Arvidsson. Hon skulle ha fyllt 69 år idag. Jag kände aldrig Lillemor personligen. Men för mig var hon en hjältinna och som drev frågor som jag upplevde som viktiga. Lillemor Arvidsson talade om kvinnors rättigheter. Hon började jobba som vårdbiträde och lyckades jobba sig till maktens yttersta topp. Lillemor Arvidsson var ordförande för Kommunalarbetarförbundet och där jag själv varit aktiv och medlem i över 17 år.

 

Kamrater, 1 maj är viktig för alla arbetare. För det är på denna dag som vi kan lyfta frågor som vi är missnöjda med. Jag är fortfarande missnöjd med att kvinnor och män på de kvinnodominerade arbetsplatserna endast tjänar 90 % av vad männen tjänar. Att var femte jobb inom vården och omsorgen är en visstidsanställning. Att trots att behovet av skola, vård och omsorg är större än någonsin så går så många som 8 % av Sveriges befolkning arbetslösa. Nästan 30 % av våra unga är utan jobb. Kommunalarna finns överallt och är en stomme i vårt samhälle!

 

Kamrater, Lillemor Arvidsson var en pionjär och var därmed den första kvinnan i Sverige som ledde ett fackförbund. Hon var den som stred för kvinnors rätt till drägliga löner och var en flitig förstamaj talare. Hon skulle ha varit glad idag när Kommunalarna återigen med ett litet steg  får en ytterligare förbättring när det gäller löner och anställningsvillkor. Facklig kamp gör sig inte själv. Mänskliga rättigheter gör sig inte själv. För vi måste precis som Lillemor kämpa för varje dag och för varje litet steg vi tar för att bättre samhälle.

 

Kommunal

 

 

Kamrater, förra sommaren sköts 69 ungdomar ihjäl på den Norska ön Utöya. Då hade 8 människor redan dött i och utanför regeringsbyggnaden efter sprängdådet i Oslo. En person lyckades döda 77 kamrater och medmänniskor. Utöya är ett nordiskt paradis och ska fortsätta vara det för gemenskap och solidaritet. Det finns de som hatar arbetare och den mångfald som finns bland oss. Det var ett politiskt dåd av en person som hade lyssnat på hatet och förföljelsernas ideologi. Jag står här på arbetarnas dag och talar om detta vansinnesdåd. Flera av dessa människor som terroristen dödade skulle hållit ett liknande tal. 

 

Kamrater, även om jag står här med blandade känslor. Så ska inte mördare terroristen i Norge och saknaden över dem som inte finns med oss längre ta överhanden. För trots denna sorg som många av oss känner så ville nog våra kamrater att vi skall se framåt. Vi ska bära visionerna av ett bättre samhälle. Ett samhälle för mångfald, ett samhälle för demokrati, för rättvisa och för människors lika värde. Vi får aldrig ge upp emot hat och förföljelser. Vi ska stå upp för mänskliga rättigheter. Aldrig ge efter för att främlingsfientlighet och rasism. Vi arbetare måste fortsätta kalla varandra för kamrater. Vi ska välja bort jakten på sjuka och de som för tillfället inte har ett jobb.

 

Kamrater, drivkraften när det gäller vinstintresset i samhället är ett problem. Det måste ständigt regleras, motarbetas och ibland stoppas. Idag säljer högern ut och privatiserar allt. Till och med biblioteken säljs ut här i Nacka. Det fria ordet är inte längre så fritt. Bara lönsamma ord ska nu lånas ut. Men det handlar även om vanvård och misär i skola, vård och omsorg. När företag inom skola, vård och omsorg låter vinster gå före kvalité. Där vinsintresset går in så går vettet ut! Då sjunker resultaten i skolan, äldre blir vanvårdade och förskolor går i konkurs. Jag vill att skola, vård och omsorg endast ska gå runt ekonomiskt.  Det handlar om demokrati, värdighet och skyldigheter.

 

Kamrater, för mig finns det många goda förebilder. Men min största förebild är ändå ni arbetare som bestämt er för att komma hit och lyssna på mig. För att se de röda fanorna vaja för vinden, för att höra musiken spela och för att höra mitt tal. Tack för att ni finns. För vore inte ni här så skulle jag känna mig ensam och utanför. Då skulle det inte existera någon gemensam kamp. För vem skulle vinna på det? Tillsammans finner vi kraft att kämpa vidare. Ni ger mig alla kraft till detta, till mitt engagemang! Era ord är mina ord! Er röst är min röst! Tack Kamrater för er kamp för ett bättre arbetsliv och ett bättre samhälle!

 

Björn

Tack Kamrater2012-04-30, 07:17  Permalink
Andra bloggar om:  


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM