TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

RUT och ROT avdraget målas idag upp återigen som något fantastiskt av borgarna i Aftonbladet. Socialdemokraterna är enligt borgarna RUTs fiende och ska därför målas i tjära och aska. Notan för Löfvens politik skickas till svenska folket Jag förstår inte varför ledningen i Socialdemokraterna målas upp som RUTs fiende nummer ett. Lövfen har inte sagt att RUT ska bort. Istället ska RUT göras mer folklig och något för alla. Borgarna har under flera år bedrivit en hetsig kampanj för RUT. I varje lokalblaska kan vi läsa hur många jobb som RUT skapat i just denna kommun. Men bara för att en lögn upprepas tusen gånger så blir den inte sann. 

 

 

Idag talas det om kommunernas äldrekris. Kommunerna börjar räkna på hur många miljoners mijarder det kommer att kosta om alla äldre ska ha äldrevård. Flera kommuner är redan där. De börjar säga upp lärare och stoppa tänkta projekt för att renovera sportanläggningar. Problemet är att de större barnkullarna i skolorna kommer även det ge ekonomiska problem. Barnantalet har nämligen ökat i lågstadiet och i förskolan. När de sägs minskat så enormt på högstadiet. Kommunerna som säger upp lärare biter sig själva i svansen. Martin Klepke skriver på tidningen Arbetet att  Rut fiasko för din ekonomi.

 

Det är svårt för mig att förstå att vi ska skattevägen finansiera de rika friskas städ och barnvakt genom att ge dem rätten att betala mindre i skatt. Samtidigt som våra kommuner tvingas säga upp lärare för att finansiera äldrevården. För mig går inte denna ekvation inte ihop. Jag bor ju nu i Nacka kommun där villor värda miljoners miljoner städas av innhyrda öststadskvinnor. Jag mötte RUT igår. Hon gick där på vägkanten och var på väg till ett städjobb i en sådan här villa. Hon hade lämnat sina barn och sin familj i Polen för att städa villor och passa barn i Nacka. Hon kunde endast tala knagglig engelska.

 

Jag mötte RUT igår och för mig kändes det bara sorgligt. Hur kan någon i Sverige idag propagera för att vi genom skattesänkningar ska underhålla villor i Stockholms överflödiga bostadsområden samtidigt som vi inte har pengar att finansiera våran gemensamma välfärd? Varje skattekrona idag borde först och främst gå till skola,vård och omsorg. Äger du en stor villa i Nacka så borde du ha råd att betala skatt och en god lön för att anställa polska RUT! Hur kan något propagera for RUT och ROT avdrag näör vi inte har skatter att ge vård och omsorg till våra äldre? Hur kan någon propagera för Rut och Rot avdrag när vi inte har råd med lärare i skolan?

 

Vad tycker du?  2012-03-29, 06:47  Permalink
Andra bloggar om:  


Hejsan
Jag förstår ditt engagemang i denna fråga och kan till viss del hålla med dig såtillvida att man ansvariga borde se över hur skattemedel används.
Frågan om rut avdrag handlar dock inte bara om välbärgades möjlighet till billig städhjälp utan är för många med mindre inkomster och med behov av stöd i det vardagliga arbetet hemma en möjlighet att få städat. Detta inte minst för att den kommunala taxan för hemhjälp vida överstiger vad det kostar att anlita en firma som gör samma jobb med möjlighet att göra skatteavdrag. Om det då är så att hemtjänstens avgift också ska vara avdragsgill eller om taxan för denna kommunala tjänst skall sänkas för att komma i samma nivå, tycker jag någon ansvarig i regeringen borde se över.
Sedan till frågan om anställningsvillkoren för dessa människor som väljer att komma till Sverige för att jobba med dessa arbetsuppgifter, där tycker jag det måste åligga ansvariga myndigheter och fackförbund att verkligen undersöka om deras villkor är förenliga med svensk lag på detta område. Som det förefaller i mina ögon, inte minst efter den uppmärksamhet som denna fråga fått i media, så finns det ett stort mörkertal över hur många som jobbar med dessa arbetsuppgifter i Sverige och som inte har varken avtalsenlig lön eller andra avtalsenliga rättigheter.
Så till frågan om huruvida detta är moraliskt försvarbart i tider av kommunala besparingar inom vård, omsorg och skola. Det måste vara en fråga för varje enskild individ att bedöma, själv tycker jag det viktigaste i denna fråga är att man ser till att anställningsvillkoren för de som jobbar med dessa arbetsuppgifter kan göra det enligt de anställningsvillkor som gäller i Sverige och att även möjligheten för de med låg inkomst har råd att nyttja denna möjlighet. Ett enkelt sätt att lösa detta vore helt enkelt att man gör en ADL utredning och fastställer varje persons behov innan man beslutar om denna tjänst skall vara avdragsgill.
Tommy Eriksson
Vad ska den polska städerskan göra sen när ni har tagit jobbet ifrån henne?
Jag vill gärna veta, faktiskt. Den polska städerskans jobb ger uppenbarligen inte tillräckligt med intäkter för att du ska vara nöjd.

Ert parti önskar alltså ta bort den enda realistiska möjlighet till försörjning som hon har.

Vad ska hon göra sen?
RUT går att räkna ihop utan att vara alltför frikostig.

ROT är inga som helst problem att räkna ihop i lågkonjunktur, då lönens andel av totalpriset är hyffsat lågt.
Om lönen o material är lika så blir momsen 0,4 o ROT-avdraget 0,5
Nu brukar arbetskostnaden på nybyggen ligga neråt 10-20% beroende på hur mycket prefab.

Från då S, ROT:ade så finns undersökningar på att dessa arbeten inte bara tidigarelades utan dom ökade på förbrukningen också, alltså husägarna bytte panel, vitvaror . . . . oftare, inte bara tidigare.

Arbetslöshet kan vara alternativet.
1) Alla äldre behöver inte äldrevård. Det är behovsprövat. Det är fräckt att skylla skolans kris på de äldre. Man ställer olika åldrar mot varandra. Man kunde tro att de, som gör detta, inte har tänkt bli gamla själva.

Sedan tycker jag att det är lite svagt av Björn, som i andra sammanhang för full krig mot vinster i skola, vård, omsorg och alla andra skattefinasierade verksamheter - och t.o.m föreslår att kommuner ska äga taxibilar - att utpeka äldreomsorgen som ett hot mot skolan. Det räcker kanske med en upprensning i friskoleträsket, så kan skolan finansieras?

(Jag har inte ändrat åsikt. Jag anser fortfarande att friskolor ska få finnas. Men det måste finnas gränser, och de gränserna har överskridits med mångmilasteg efter tillkomsten av den senaste skollagen.)

2) Finns det inga arbetslösa invandrare, som har kommit hit som flyktingar? Varför ska vi ha en "skattesubventionerad" arbetskraftimport? RUT och ROT brukar ju motiveras som åtgärder mot arbetslösheten i Sverige. Kostnaderna för arbetslösheten i Sverige minskar ju inte med arbetskraftimporten till de relativt enkla arbetsuppgifter, som det här är fråga om.
ROT och RUT är patetiska insatser av ett land vars politiker gett upp hoppet om att kunna skapa sysselsättning för sina medborgare. Dessa bidrag ger resurser till ineffektiva och icke konkurrenskraftiga fifflarbranscher på bekostnad av effektiva och konkurrenskraftiga företag.
Läste förresten att vissa clowner inom vänsterfalangen kritiserar Urban Ahlin för att vi ska hålla ingångna avtal med Saudi. Det är kanske dags att dessa introducerar ett KRUT-avdrag som ska subventionerna svensk vapenexport till enligt dem "godkända" länder för att kompensera för förlusterna.
Det har inte kommit något ordentligt svar på min fråga.

Nils Lindholm skrev att arbetslöshet kunde vara ett alternativ.

Är det verkligen det bästa ni har att komma med? Skicka ut henne i arbetslöshet?

Björn: ursprungsinlägget kom från dig. Jag ställer nu samma fråga en tredje gång:

Exakt VAD anser du att den polska städerskan ska göra när politiska intressen har tagit försörjningen ifrån henne?
Tystnaden börjar bli påfallande tung nu, faktiskt. Men ni har skyldighet att svara.

Varför det? Jo:

Om ett politiskt parti önskar att ta en fattig människas ENDA legitima försörjningsmöjlighet ifrån henne, så vore det banne mig klädsamt om man talade om vad vederbörande ska göra i stället.

Ska vi prova med kryssfrågor i stället?

1) jobba svart
2) återvända till Polen
3) bli arbetslös och hamna på socialen

Vilket av era ovanstående tre alternativ ska hon välja?
Inget svar. I ert Sverige finns alltså ingen plats alls för polska RUT-städerskor. De ska bara ... försvinna. Diskret ut genom dörren.

Men var då i alla fall ÄRLIGA med det!

Säg rent ut till henne så här: "Vi har inget jobb till dig. Det är bättre att du satsar någon annanstans."

Gör det då. Och sluta i alla fall ljuga!
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM