TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Hur fungerar nuvarande arbetsmarknad och hur behandlas de 9 % arbetslösa? Nuvarande A-kasse ersättning är följande. De första 200 dagarna är ersättningen 80 procent av den tidigare inkomsten, dock max 680 kr/dag. Dag 201 till 300 är den 70 procent. Har man inte lyckats få jobb efter 300 dagar så träder den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin in. Den är indelad i tre faser.


Berling

Bild av Berling

  • Fas 1 (de första 150 dagarna) ska den arbetslöse få hjälp av en coach att skaffa arbete.


  • FAS 2 (de påföljande 300 dagarna) få arbetspraktik i något företag.


  • FAS 3 där den arbetslöse blir anvisad ett ”samhällsnyttigt arbete”. Ersättningsnivån i jobb- och utvecklingsgarantin är något lägre än vad a-kassan ger.

 

Att gå från de olika faser bygger på misslyckande mellan de olika faserna. 

Fas 3, där nu alla arbetslösa nästan som säljs för 5000:-/mån till den
arbetsgivare som är villig att ta in en arbetslös måste kännas rent förbannat förnedrande. För den ersättningen ska arbetsgivaren sätta de arbetslösa i arbete/ sysselsättning 8 timmar / dag 5 dagar i veckan i 2 år. Flera FAS 3are har dåligt självförtroende och de blir inte bättre nu. I en märkligt situation ska de arbetslösa tvingas in och jobba inte bara gratis åt arbetsgivarna. Arbetsgivarna får till och med betalt för att ha dem där.

Arbetsgivaren ska också ge dessa arbetsträning och lära dem att passa tider. För det har de ju inte gjort tidigare,eller? För det arbete som de arbetslösa utför hos sin arbetsgivare får de en ersättning av försäkringskassan per mån med ca. 2000:- - 9000:- netto.
Ledighet fås endast med godkännande av arbetsgivare och arbetsförmedling och då endast med max 20 dagar/år. Alternativet vore att regeringen verkligen satte ner foten och började investera för framtiden.

Människor behöver inte tvingas in i en förnedrings och förvaringsliknande arbetssituation. De behöver kanske utbildning, stärkas i ett riktigt arbete. Samhället behöver ha fler som bygger och renoverar miljonprogrammet. Stora investeringar behövs i infrastruktur som tågnät. Offentliga sektorn behöver flera som vårdar, ger omsorg, sjukvård, utbildar och massor med andra sysslor. Vad gör regeringen åt detta?2011-01-16, 20:11  Permalink
Andra bloggar om:  


Så som du beskrivit är så det ska vara, men så fungerar det inte i verkligheten ute på arbetsförmedlingen. Har inte haft coach och inte fått praktik på företag. Men är lika glad för det, eftersom jag blev allvarligt sjuk nu under hösten. Om jag hade haft praktik, så skulle jag ha varit död nu eller betydligt sjukare. Domen löd innan operation som gjort mig bra, att jag troligen inte var i livet till sommaren om inte operationen blev gjord. Så ibland är det bra att inte regler följs.
Jag föreslår att vi gör om alla arbetsförnedringar till aktivitetshus. Det är ingen poäng att ha arbetsförnedringar, det är så många arbetslösa så att alla som kan få jobb får jobb. Man behöver inte tvinga människor att söka jobb hela dagarna, det blir ju inte för jobb för det.

Det räcker med en hemsida med lite tips på hur man gör för att hitta det jobb man vill ha. Arbetsförnedringarna borde göras om till aktivitetscenter och de anställda kan omskolas till typ fritidspedagoger. Så kan arbetsförnedringen bli ett ställe dit man går om man vill umgås med andra arbetslösa, spela schack eller WoW eller syssla med musik, programmering, politisk diskussion, idrott osv.

Arbetslösa är människor och måste behandlas som människor med rätt till ett värdigt liv, inte som djur i bur. Bättre då att låta dem hålla på med hobbyverksamhet och sociala aktiviteter. Om vi inte kan avskaffa arbetslösheten så måste vi i.a.f. göra livet som arbetslös så drägligt och stimulerande som möjligt!


Slaveri ska vi naturligvis inte ha, typiskt borgare att tycka om sådana hemskheter.
Nu är jag liberal och står till höger men jag tycker att det här är lika snurrigt som ni gör. Man skapar knappast fler arbetstilfällen genom att betala arbetsgivare för att sysselsätta folk, det är så bakvänt och skapar så märkliga incitament att man baxnar.

Jobb ska givetvis vara riktiga jobb och a-kassan ska vara en omställningsförsäkring. De som sedan under lång tid har svårt att skaffa sig en anställning ska givetvis få hjälp med lämpliga insatser men att rea ut människor på någon slags andrahandsmarknad hjälper varken individ eller samhälle, dessutom riskerar det att snedvrida konkurrensen i privat näringsliv då de arbetsgivare som inte kan eller vill delta i den här hanteringen hamnar i underläge konkurrensmässigt. Så i korthet så förlorar alla utom ett fåtal profitörer på den här modellen.
Tänker på Joe Hills rader:
"Räkna noga, räkna örena, resten går till profitörerna, räkna noga och ta in på ett café, kaffe kan du klara kanske smörgås me´"
Vad händer efter FAS 3? Blir man utslängd helt eller får man förlängt???
Jaa, vad händer sen??
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM