TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Från en kostnad på 2,4 miljarder per år – till ingen skillnad alls. Så har Ulf Kristersson svängt om konsekvensen att återinföra de gamla reglerna i sjukförsäkringen. Ett lappkast från grov överskattning till döljande av fakta, visar Dagens Arenas granskning.

 

Ovanstående läser jag i ingressen till Dagens Arenas granskning av Ulf Kristerssons slingrande i vad ändringen av begreppet ”normalt förekommande arbeten” som tidigare användes i sjukförsäkringen till det nuvarande ”reguljära arbetsmarknaden”, innebär för sjuka.

 

Socialförsäkringsministern är emellertid i gott slingersällskap av FK. Så här läser jag längre ner i artikeln:

 

Försäkringskassan hade nämligen under den här tiden själva svängt i hur de ser på skillnaden mellan de båda begreppen. I Försäkringskassans vägledning har det, sedan reformen 2008, svart på vitt gått att läsa att begreppet den ”reguljära arbetsmarknaden” ska tolkas ”vidare” än begreppet ”normalt förekommande arbeten”.

 

Men så står det inte längre. Två dagar efter oppositionens utskottsinitiativ den 17 juni 2011 försvann plötsligt den formuleringen.

 

Artikeln är lång men oerhört intressant – ett mycket gott ”grävjobb” med viktiga slutsatser av Mikael Färnbo. Ta en stund och läs hela artikeln Så svängde ministern som är rubriken.

 

Flitiga bloggare i ämnet
Martin Moberg på bloggen Martin Mobergs betraktelse, Elsie-MarieEtt Hjärta Rött och Kaj De Tystas Röst.

 

EvaEn annan sak med den "nya" sjukförsäkringen är att den som är sjuk inte bedöms efter arbetsförmåga. Det finns tydligen en lista på de sjukdomstillstånd som inte ger en sänkning av sjukpenningen efter en längre tids deltidssjukskrivning. Då gäller det mer vem som det är mest synd om, dvs döende personer i ALS och cancer. Det handlar inte om utifall att personen i fråga kan jobba heltid eller inte.

Har man exempelvis fått en bestående nedsättning i arbetsförmåga pga lång och svår diabetes så får man finna sig i att ens ekonomi försämras. Jag känner till ett sådant fall där personen i fråga verkligen inte kan arbeta mer än halvtid och knappt det. Då handlar det om en person som jobbat heltid hela sitt liv fram tills för något år sen innan 60-årsdagen och har betalat in till sjukkassan via arbetsgivareavgiften hela tiden.

Det är verkligen konstigt speciellt med tanke på att sjukförsäkringen går med miljardvinster varje år.
Kan bara instämma i din kommentar, Britta. Den nya sjukförsäkringen är bedrövlig och har satt både ensamstående och familjer i en oerhört pressad ekonomisk situation. Den finns också med som en del av förklaringen till Rädda Barnens rapport som kom i dag gällande ökningen av barnfattigdomen.

/Eva
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.