TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Programmet Medierna i P1 om mediernas drev mot Håkan Juholt och att de hängde utanför 68:an i stället för att granska sakpolitik och regeringsmakten. Och om vad som inte är godtagbart att skriva på sociala medier när man är samhällsreporter.

 

”Det har varit fullt fokus på socialdemokratins inre kris i medierna sen oktober i fiol. Så vem ska granska makten när de politiska reportrarna belägrar Sveavägen 68? Vi tittar närmare på journalisterna som i sociala medier raljerar med samma politiker som de på jobbet ska bevaka.”

 

SVT:s inrikespolitiske reporter Mats Knutsson erkänner i programmet att journalisterna har ägnat sig för mycket åt Håkan Juholt och inte alls åt regeringen som faktiskt innehar makten i landet. ”En situation som inte alls är bra”, säger Knutsson och nämner även den ökande arbetslösheten som regeringen lovade skulle minska, en fråga som den helt fått komma undan med.

 

Varsågod, gå in på länken. Programmet startar efter ca en halv minut.

 

”Vad döljs i skuggan av S-krisen?
Redan i julas ställde vi frågan vem som ska granska makten när den politiska journalistiken är fullt upptagen med att nagelfara oppositionen och Socialdemokratins inre liv. Och den frågan har knappast blivit mindre aktuell efter Håkan Juholts avgång förra lördagen och den här veckans spekulationer om vem som skulle ta över. Knappt en dag gick det utan nya inslag i radio och tv eller nya förstasidor med spekulationer.

 

I en undersökning som medieanalysföretaget Cision gjort som kom i veckan framgår att det i svenska mediesajter publicerat 70 procent fler artiklar om Håkan Juholt än om statsminister Fredrik Reinfeldt från avslöjandet om hyresaffären i höstas till avgången.”

 

Det är naturligtvis inte heller acceptabelt att journalister tar ställning mot enskilda politiker i sociala medier. I inslaget exemplifierar man med reportern Jörgen Huitfeldt från P1:s Studio Ett, som har raljerat över Håkan Juholt på Facebook. Huitfeldt ångrar i en intervju vad han skrivit. Fast egentligen inte - bara att det kom ut. Och jag, som så många fler, har haft så högt förtroende för Studio Ett … ja, för hela SR.

 

”Vad får en reporter fejsboka om politiker?
Många har hävdat att journalister som skötte Juholt-bevakningen så att säga kastade handskarna mot slutet och öppet tog ställning mot Håkan Juholt.

 

Och på Twitter och Facebook har det raljerats en hel del bland reportrar om både Juholt och hans parti. Pressombudsmannen, Ola Sigvardsson, menar NU att twittrande och facebookande journalister som skriver om det som de annars bevakar - ska ha samma krav på opartiskhet och objektivitet som det de uttrycker på jobbet.”

 

Jag hoppas att vi får läsa och höra mer om detta.


Relaterat
Peter Andersson Välkommen självkritik hos medier om Juholt-bevakningen

 

Jan Paimo Ett drev mot Jörgen Wittfeldt? 

 

Eva2012-01-29, 13:21  Permalink
Andra bloggar om:  


Om vi tar SR, nyhetsprogrammet Studio Ett som ju anses ha hög trovärdighet, så lyftes frågan om medias ansvar i granskning av Juholt två dagar innan han avgick.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4917918

Efter att i månader med liv och lust deltagit i drevet visste man att jakten snart var över. Då, två dagar innan Håkan Juholt avgick infann sig eftertankens kranka blekhet och man såg på varandra.

Plötsligt var det något som hände, någon i redaktionen på Studio Ett (okänt vem) väckte tanken och ropade ut att: Nu skall vi bredda oss, vi skall ta journalistiskt ansvar.....Hurra!


Eva Hillén Ahlström: Tack så mycket för länken, Kjell. Jag skall gå in och lyssna. Den sändningen har jag missat.

/Eva
Moderaten Knutsson borde titta sig själv i spegeln och fråga sig hur hans ensidiga kritik av socialdemokratin och uteblivna granskning av regimen Reinfeldt går ihop med den opartiskhet som hans skall visa.


Eva Hillén Ahlström: Tack för den kommentaren, Christer. Ja, han är absolut en av många som bör rannsaka sig när det gäller hur prioriteringen har skett av bevakning/granskning. Jag hoppas att vi får se ett förändrat beteende och att regeringen Reinfeldts politik lyfts upp på Knutssons med flera journalisters agendor.

/Eva
Oppositionen hårdgranskas, men inte makten (regeringen). Det är häpnadsväckande. Att en programledare på SR (Jörgen Huitfeldt) twittrat om Juholt anser jag vara ett rejält journalistiskt övertramp. Hur ska vi kunna känna förtroende för public service om journalisterna framför personligt tyckande på twitter och facebook? Det är inte bara borgerliga tidningar som har anledning till självrannsakning, det gäller även SR, SVT och övriga etermedier.


Eva Hillén Ahlström: Tack, Lars, för din kommentar som jag fullständigt instämmer i. Du vet ju definitivt också vad du pratar om. :)

/Eva
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.