TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Bengt Wallin på bloggen Vänstersväng längre fram begrundar och resonerar kring begreppet valfrihet i ett inlägg Valfrihet in absurdum.

 

Han inleder:

 

”Det stora slagordet i dag är valfrihet. Friheten att fritt välja ett av flera alternativ. Ordet används mycket flitigt t.ex. inom vård, skola och omsorg.”

 

Ytterligare ett citat:

 

/…/ ”För att man ska kunna välja det bästa måste det alltid finnas ett sämre alternativ. Det måste också finnas de som väljer det sämre alternativet. Gör dom det för att dom önskar det? Knappast. Jag tror inte ens att det är ett val utan en nödvändighet. Ekonomiskt eller socialt. För mig är det självklart att alla barn har rätt till bästa möjliga undervisning och att alla gamla har rätt till bästa möjliga vård. Oavsett ekonomi eller social status. Jag vill bestämt påstå att det fria valet inom vården som nu ska göras obligatoriskt inte gäller alla. Det inskränks av ”yttre eller inre tvång” eller kanske av ”det sociala arvet”.”

 

Han avslutar:

 

”För mig är det oerhört stötande att skattepengar som jag betalar för god kvalité i vård, skola och omsorg går till privata vinster. Att man sen använder valfrihet som argument klingar väldigt falskt i mina öron.”

 

Fler bloggtips
Martin Moberg För hugade skolspekulanter finns nu visst en friskola att köpa på Blocket...

 

Fattig Pank på bloggen Omstarten

 

Annika Högberg på bloggen Min Politiska sida

 

EvaMed det resonemanget är ju alla val onödiga. Lika bra att vi inför det gamla sovjetsystemet med bara ett val som är fastställt av den politiska makten.
Naturligt väljer man ju det som är lämpligast för en själv. Det är inte alltid frågan om vad som är bäst eller sämst i kvalitet som är avgörande. När jag äter lunch ute väljer jag ibland den lunchrestaurang som ligger lämpligast till, ibland den som för dagen har den godaste rätten, en annan gång den som har kortast kö, osv. På samma sätt är det med vårdvalet. I min kommun finns det tre vårdcentraler, en landstingsdriven och två privatdrivna. Jag har valt en av de privata, inte därför att den är bättre eller sämre utan därför att den ligger närmast där jag bor, gångavstånd , och jag känner några av personalen där. Hade jag bott i andra änden av stan hade jag säkert listat mig på landstingets. I vilket av fallen har jag valt det sämre alternativet?
LOVen, som nu snart införs i vår socialdemokratiskt styrda kommun, kommer att innebära att den som är berättigad till hemhjälp kommer att kunna välja mellan olika utförare, kommunens eller privata. Om jag t ex skulle bli berättigad till att få min mat levererad hem så får jag möjlighet att välja mellan olika leverantörer. Jag kanske redan har varit och ätit på den lunchrestaurang som blivit godkänd som LOV-entrprenör och tycker att de gör ju rätt god mat och de har en bra variation på sin matsedel. Jag beatämmer mig för att prova dem ett tag. Har jag då valt ett sämre alternativ?


Eva Hillén Ahlström: Tack för din kommentar, Gunnar. Jag vill inte ha det gamla sovjetsystemet, eller något annat kommunististikt system heller för den delen. Men i "min värld" är det skillnad på att välja mellan Konsum och ICA, Hemköp eller någon annan affär, mot att tillse att alla får den bästa vården eller skolan. Där skall ingen behöva välja ett sämre alternativ.

I Sundsvall riskerar hemtjänstmottagare att "lottas" mellan privat alterantiv och kommunen. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=4913117

Alltfler kommuner drar också in det kommunala alternativet. Täby är ett av exemplen. http://www.aip.nu/default.aspx?page=3&nyhet=41485

/Eva
Nej Gunnar vi får väl utgå från att du valt rätt eftersom du har möjlighet att välja. Det vore ju hemskt annars.
Jag väljer också restaurang beroende på var jag är och vad jag är sugen på. Där finns det ju dessutom en fungerande konkurrens. Den fungerar ju så bra att vi måste sänka momsen för att det ska gå ihop för dom.
Tanken är ju om jag förstått det rätt att om man säljer ut vård och skola så ska konkurrensen per automatik se till att det blir billigare och att kvalitén blir bättre, vilket kanske inte riktigt har stämt in på verkligheten.
Utförsäljningen har väl i stället lett till att vi fått ett oligopol med ett fåtal stora aktörer.
Min mor som fyller 80 om en månad bor på en liten ort där det knappast finns utrymme för mer än en vårdcentral och ett äldreboende. Om det blir LOV så får hon lov att välja det som finns.
Men det klart. Hon kan ju alltid flytta till Stockholm på ålderns höst.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.