TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I en insändare i Allehanda författad av Per Schlingmann, partisekreterare (M), kan vi bland annat läsa följande löften (fetmarkeringarna i citaten är mina):

 

Vi har genom flera steg utvecklat sjukförsäkringen för att skapa fler vägar tillbaka till arbete för människor som är sjukskrivna eller förtidspensionerade. De personer som blev utelämnade av den socialdemokratiska regeringen får nu frågan om de har möjlighet att bidra till samhället.

 

Det handlar alltså bara om en stilla förfrågan, om ni som fortfarande är sjuka har möjlighet att bidra till samhället. Det betyder att ni sjuka är tärande, men okay ni får fortsätta att vara sjuka - om ni måste - även om ni är en belastning. Så måste han mena.

 

Våra reformer handlar inte om att tvinga sjuka ut i arbete, som oppositionen hävdar. Vi kommer inte heller ekonomiskt straffa de som är för sjuka att arbeta. De som inte kan delta får sjukpenning precis som tidigare. För att helt säkert säga att inga människor hamnar utanför, gör Moderaterna och allianspartierna en översyn av regelverket.

 

Ni kommer trots allt att få behålla er sjukpenning, även om det går på tvärs emot den nya lagen som applåderades av alliansledamöter när den togs i riksdagen. Så måste han mena.

 

Förändringarna i sjukförsäkringen handlar om att alla människor som är friska och har arbetsförmåga ska ges möjligheten till arbete på deras villkor. De som är så sjuka att de inte kan arbeta ska ges vård och rehabilitering. Alternativet till de reformer vi gör är ett Sverige som inte ser varje människas förmåga och istället stämplar ut människor i utanförskap.

 

Ni som har hunnit bli friska och återfått en arbetsförmåga, får här ett löfte om ett jobb som ni orkar och klarar av. Allt utifrån er förmåga. Så måste han mena.

 

Ja, står nu den gode Per Schlingmann för sitt ord, kan ni sjuka sluta vara oroliga över vad som händer när ni når parentesen i sjukförsäkringen. Simsalabim, hälsar partisekreteraren för Moderaterna, den nya sjukförsäkringen med bortre parantes och borttagande av tidsbegränsad sjukersättning är borttrollad. Och ni som redan har drabbats – glöm det – det måste bara ha varit en mardröm. Så måste han mena.

 

Slutet gott allting gott! Så måste han väl mena?

 

Schlingmanns artikel finns att läsa på http://allehanda.se/opinion/ordetfritt/1.1660961 och Leif Lindholm (S) svarar honom under rubriken Det är regeringen som har missförstått sjukförsäkringen! och som du hittar på http://allehanda.se/opinion/ordetfritt/1.1673827

 

Uppdaterad

Bra bloggat: Peter Johansson på http://rodaberget.wordpress.com/2009/12/27/de-nya-sjukareglerna-fk-varnar-for-sjalvmord/ under rubriken De nya sjuk(a)reglerna – FK varnar för självmord

 

Eva Människor står redan nu utanför systemen. Människor har redan nu inte bröd för dagen. Människor har slutat tro och hoppas på en bättre morgondag.

Det är skrämmande hur många som inte förstår och inte vill se?

Eva i Luleå
Moderater är inte kloka. Själva har de sett till så de har skydd långt upp över öronen. Sedan fattar inte ens Schlingman vad sjukförsäkringslagen ställer till med. Eller så vill han inte förstå utan blåljuger.

Vart är detta Land på väg med den regim vi nu har.
Allt började redan första ggn borgarna var i makt
nämligen 76-82 redan då skapade man budgetunderskott försämrade sjukförsäkringen
och skapade arbetslöshet.
Samma skedde 91-94.
Men denna regim är den mest skumma av dem alla.
de drar sig inte ens för att ljuga folk rakt i ansiktet.

Får vi inte bort denna regim från makten kommer massor människor både svälta och frysa ihjäl.

Eller ska det måsta gå så långt att människor dör framför ögonen på oss inna vi får en vettig regim.
Hej Eva och Bertil. Många tack för era kommentarer.

Ja, nu kan vi nog bara se fram emot valet 2010 och hoppas på att vårt parti finner en annan väg än lappning och lagning av hålen som bara medför nya sprickor. Per Schlingmanns insändare är ju ett stort skämt och att skämta med människor som befinner sig på randen till ett stup, eller redan farit över kanten, kommer att straffa sig. Och skall så göra. Det är omänskligt det man nu sjösätter. Precis som så många av deras beslut.

/Eva
...och för den som fortfarande inte har förstått rekommenderas detta som en orientering, det är bara en bråkdel som har publicerat sina historier :

http://utforsakrad.blogspot.com/search?updated-min=2009-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&updated-max=2010-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&max-results=39
Håller helt med om att den nuvarande sjukförsäkringen är åt skogen.
Men jag har bara en fråga: Vad vill (s) och de rödgröna göra? Om det finns några bra förslag så har i alla fall jag inte fått se röken av dem. För att kunna rösta bort det nuvarande systemet så måste man få veta vad alternativet är.
Micke,

helt rätt, att låta SAP gå till val på vaga formuleringar och ospecificerade reformer är knappast någonting vi bör acceptera, inte heller det traditionella tandagnisslandet om att det är tungt och svårt att ställa saker tillrätta som man historiskt har använt för att låta missförhållanden permanentas. Kolla bara på en sådan sak som karensdagen som infördes på 90-talet, den blev kvar liksom försämringarna i arbetsskadeförsäkringen långt efter att bankerna hade räddats.

Tack så mycket, Micke, för din kommentar och fråga.

Jag tycker också att det är viktigt att vi vet vad de olika partierna, och blocken, står för i olika frågor. Var vi har alliansen i sjukförsäkringsfrågan vet vi ju väl.

Hur vill då mitt parti att sjukförsäkringen skall fungera? Som jag har förstått av uttalanden av många partiföreträdare vill de ta bort parentesen, människor skall få vara sjuka färdigt. Däremot vet jag inte hur partiet kommer att ta ställning till att återinföra tidsbegränsad sjukersättning som är ett oerhört viktigt komplement till sjukpenningsystemet. Detta oavsett om människor får rätt att först bli friska innan de återgår i jobb eller som arbetssökande. Vi har en stor grupp människor som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst och samtidigt är långtidssjuka och då får noll kronor i ersättning. Deras enda alternativ i framtiden är alltså socialbidrag och det är den sämsta lösningen.

Om detta har jag skrivit ett par blogginlägg nyligen: ”En fråga riktad till mitt partis, Socialdemokraternas, partiledning” på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=38065. Ett par dagar senare e-postade jag samma fråga till Ibrahim Baylan, partisekreterare, och till Stefan Stern, biträdande partisekreterare. Jag har skrivit om det under rubriken ”Mail till min partiledning” på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=38137.

Jag har ännu inte fått något svar. Jag har förståelse för att det kan ta lite tid, det var alldeles inför julen jag skickade mailet. Men jag förväntar mig ett svar och då kommer jag att publicera det på min blogg.

Mvh/Eva

Hej John
Kul att läsa din kommentar med fakta som jag inte kan komma undan :).

/Eva
Hej Eva och God Fortsättning!

Hm.....

Vi hade en bekant till familjen som var döende i cancer och så svag att han inte tog sig ur sängen. Han vårdades av hemtjänsten. Eftersom han inte kunde personligen ta sig till försäkringskassan så blev han utförsäkrad

Det ordnade sig till sist så han fick sina försäkringspengar. Men en människa som är så svårt sjuk som han var, ska inte behöva utsättas för en sådan oro. Han hade nog med dödsångesten och smärtan.

Nu är han död och begraven.

Reglerna är kristallklara och det är nuvarande regering som är ansvarig för dem. Man applåderade till och med i riksdagen när beslutet togs
Tack detsamma, Britta.

Alla dessa fruktansvärda och tragiska berättelser vi har fått ta del av i medierna och på annat sätt måste få ett slut. Jag hoppas och tror på att så skall ske efter kommande val. Att vi får se ett arbete för jämställdhet och för ett rättfärdigt samhälle med solidariteten som grund.

/Eva


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!