TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Ilse-Marie på bloggen Ett hjärta rött har i dag skrivit ett inlägg Vad helst i haven gjort mot en av dessa mina minsta… som bland annat tar upp det min rubrik syftar på. Hon berättar om Riksdag & Departements opinionsundersökning som presenterades strax före jul:

 

”Nio av tio svenskar säger nej till ökade klyftor”… ”Det enda parti med en majoritet sympatisörer som tycker att det är bra som det är, är Kristdemokraterna."

 

Ilse-Marie uppfattar detta som att:

 

”Kristdemokraterna är nöjda… De är nöjda med att samhället delar upp människor och bestämmer deras värde utifrån om (de) arbetar eller inte. De anser att det är helt rätt att låta de svagaste i samhället betala för de rikas skattesänkningar.”

 

Jag instämmer helt och fullt i hennes analys.

 

Ilse-Marie citerar också Moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson:

 

”Vi i alliansen är det enda blocket som har en politik för att minska klyftorna i Sverige.”

 

Hon bemöter därefter Henriksson genom att ta oss vidare till Röda Korset:

 

”Det blir allt fler fattiga i Sverige. Nu överväger Röda Korset att omprioritera sin verksamhet och satsa pengar på att hjälpa utsatta i Sverige – något man inte har gjort tidigare.”

 

Hon för oss sedan till Maria Grosshög hos Frälsningsarmén:

 

”Hjälp, vad är det som händer? Det är någon form av vanmakt, och stor oro för vad som är på väg att hända.”

 

Och till föreståndare Ywone Eklund, Frälsningsarmén:

 

”Det är tråkigt att se den utvecklingen av vårt samhälle, att det ska behöva vara så, att en del har det så svårt när andra har det så mycket bättre. När man har sett att det har varit mera jämlikt, något så när tidigare. Men nu ser man att det är på väg åt fel håll…”

 

Beträffande våra unga:

 

”Ungdomsarbetslösheten i Sverige är den näst högsta i Europa, 27 procent av alla unga är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Och samtidigt visar andra siffror att socialbidragen i gruppen mellan 16 och 24 år i år ökar med hela 35 procent…”

 

Och Ilse-Marie berättar också om att uteliggarna ökar dramatiskt, framför allt bland unga män.

 

Marika Markovits, direktor för Stadsmissionen:

 

”Särskild stark tendens de senaste sex månaderna är att unga män i högre grad har sökt sig till oss. Det är män mellan 18 och 30 år.” 

 

Elisabeth Hjalmarsson, Svenska kyrkan säger: 

 

”Vi för ingen statistik men det är ett ökat tryck (av hjälpsökande) över hela landet. Det handlar om ensamstående föräldrar…. unga vuxna… och långtidssjukskrivna och arbetslösa i mycket högre omfattning än tidigare.”

 

Och så här skrev Alliansfritt Sverige den 11 december:

 

”Alliansstyret i Stockholm stad ska dra in 60 miljoner på socialtjänsten nästa år. 70 tjänster ska bort. Förutom hjälp för ungdomar, personer med funktionsnedsättning, hemlösa och prostituerade ska även jourhavande kurator läggas ned helt – en verksamhet som varje år tar emot 10 000 samtal från människor med psykiska problem och självmordstankar.”

 

Gå in på http://ilsemarie.wordpress.com/2009/12/25/vad-hellst-i-haven-gjort-mot-en-av-dessa-mina-minsta/ där du kan läsa hela Ilse-Maries suveräna inlägg (som jag har snott stora delar av). Du hittar också länkar till samtliga uttalanden.

 

Eva Jag skulle verkligen unna frimicklarna att hamna under spärren och fortsättningsvis matchas mot den reguljära arbetsmarknaden:

http://www.sr.se/Ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2002-05-04&Artikel=65157
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article71816.ab

Det som fascinerar mest är hur en tomte från Gränna kunde tillåtas att sätta den politiska agendan under en hel mandatperiod (apropos marginalpartier då), kanske var det för att det råkade ge legitimitet för avvecklingen av sjukförsäkringen och ett lämpligt mått av politiskt skådespel för svenskarna ?
Tack, John, för en utmärkt påminnelse :) Du har mycket smått och gott undanstoppat i dina "lådor".

Vore kanske läge att samtliga styrande allianspartiers ledare tog del av vad Alf Svensson då sa och hur de övriga borgerliga partiledarna, inklusive Maud Olofsson, uttalade sig. Inte heller fel om mitt partis ledning repeterar Ingela Thaléns kommentar.

/Eva
Historien är en källa till förståelse av nuet. När jag började rota i den här soppan anade jag inte vart insikterna skulle komma att leda och jag upptäcker nya aspekter hela tiden.

Internet är nog det bästa som har hänt demokratin under de senaste 80 åren, hörde för någon månad sen att KB ska börja samla in publicerat material systematiskt. Selekteringskriterierna för insamlingen blev jag dock inte riktigt klok på.

Det är nog ganska smart, faran med nätet är att information riskerar att försvinna med systemen när dessa faller för åldersstrecket, prova t.ex. att leta efter 15 år gammal information om EU-valet och se hur mycket av Dinkelspiels tal om dynamiska effekter som finns kvar.
det är så låg nivå på det nivå att det inte egentligen är värt kommentera men vill göra det för att framför en förhoppning om att du kan bli en mer nyanserad och ödmjukare person. din demokratisyn är rätt skrämmande. men så blir det när ett stort parti tycker sig äga den enda sanningen och aldrig samarbetat med andra mer än på sina villkor. du verkar dessutom glömt att socialdemokraterna är de som haft makten största delen av den tid klyftorna ökat. 95% av årets statsbudget ställer S upp på. vad är det för stora skillnader S ska åstadkomma och vilka mirakel vill försöka få till. än så länge är det bara klagan, inga egna idéer. S har stoppat undan människor i förtidspensioneringar som velat jobba, man har inte tagit tag i psykvård eller värdigheten i vården. när det nu sker klagar man bara på att allt är för sent och för lite. de egna initiativen och självrannsakan lyser med sin frånvaro.
Fredrik,

jag rekommenderar dig att läsa inlägget 'Lögnen som politiskt vapen' och de påföljande kommentarerna, vi håller på och tittar igenom hur kunskapsläget såg ut kring orsakerna till 'det skenande sjuktalet'.

Eva är f.ö. en av de få sossar jag känner till som lyckas hålla en klädsam distans till sitt partis bitvis mycket komprometterade historia, det stora flertalet inser överhuvudtaget inte vad partiledningen har gjort.

Vad beträffar kd så har väl partiet mest kommit att bli ett slags gisslan i alliansregeringen, ungefär på samma sätt som vänstern var under förra mandatperioden i relation till sossarna. Det är ingen lyckad strategi om man är ett litet parti, försöker man inte göra något åt missförhållanden så har man inte i vare sig riksdag eller regering att göra.

Om du är snäll och får lite fart på dina partikamrater och visar att ni vill någonting mer än att bli försörjda så tar jag hand om att släpa fram historien till allmänt beskådande, ni har ungefär nio månader på er att komma upp med någonting konkret för de sjuka.

Deal ?
Hej, Fredrik, och tack så mycket för din kommentar.

Ja, du har naturligtvis rätt att tycka att jag kunde vara mera ödmjuk, men jag har valt sida. Jag står upp för dem som far illa i samhället. Precis som de som citeras i inlägget. Läser du citaten igen, ser du att de är från företrädare för Röda Korset, Frälsningsarmén, Stadsmissionen och Svenska kyrkan.

Jag påpekar också, precis som kloka Ilse-Marie på bloggen ”Ett hjärta rött”, att nio av tio svenskar inte vill ha ökade klyftor och att det endast är Kristdemokraternas väljare/sympatisörer som tycker att det är bra.

”Nio av tio svenskar säger nej till ökade klyftor”… ”Det enda parti med en majoritet sympatisörer som tycker att det är bra som det är, är Kristdemokraterna."
OBS! Undersökningen gjord av Riksdag & Departement.

Fredrik, jag har inte tagit mitt parti i försvar. Mitt partis väljare/sympatisörer vill INTE ha dagens klyftor, förmodligen inte heller gårdagens. Tyvärr går inte alltid partiledningar i takt med sin väljare/sympatisörer, i alla fall är det så hos mitt parti. Men hos ditt parti verkar överensstämmelsen vara stark. Ditt parti har medverkat till dagens klyftor och era väljare/sympatisörer tycker att det är bra. Häri är den stora skillnaden. Era väljare vill ha ett samhälle där fördelningspolitiken och solidariteten spolas. Så uppfattar jag det och då kanske det är ödmjukheten hos mig som saknas men jag kommer aldrig att acceptera ökade klyftor och tiga. Oavsett vilket parti/er som sitter vid makten, kommer jag att vara som en böld på olämpligt ställe :). Och förmodligen blir jag än mindre ödmjuk när mitt parti kommer i regeringsställning igen. För då kan jag ställa krav utifrån ideologiska grunder.

Mvh/Eva


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!