TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Ilse-Marie tar i dag på Ett hjärta rött upp den fortsatta dumpningen av människor från sjukförsäkringens ersättningar till socialtjänstens socialbidrag. En oerhört angelägen fråga som berör 60 000 människor under den kommande treårsperioden. Uppskattningsvis hamnar 16 000 av dem i socialbidragsförsörjning. Det gäller människor som aldrig har lyckats nå en SGI (sjukpenninggrundande inkomst).

 

Denna gång handlar det alltså om sjuka och funktionshindrade som tidigare har beviljats tidsbegränsad sjukersättning (berör åldersgruppen 29+) och aktivitetsersättning (berör åldersgruppen 19-28 år). Vi pratar alltså här om dem som har haft så kallad tidsbegränsad förtids/sjukpension. Denna upphör. Alltså, ingen kan enligt nuvarande lagstiftning, skriven i alliansens namn, någonsin mer få en tidsbegränsad sjukersättning. En större restriktivitet gäller också för beviljande av aktivitetsersättning, om jag har förstått rätt.

 

Försäkringskassans analytiker Bertil Thorslund uttalar att den här gruppen kommer att få bekymmer.

 

Och jag är oerhört bekymrad över mitt parti i denna fråga. Jag vet exakt var jag har alliansen. De skiter fullständigt i den här gruppen. Jag vet också var jag har dem när det gäller sjuka med sjukpenning, de skiter i dem också. Jag vet var jag har mitt parti i sjukpenningfrågan och litar på vad som lovats: att människor skall ha rätt att få sjukpenning tills det har varit sjuka färdigt. Bra! Men nu vill jag veta var partiet står när det gäller den tidsbegränsade sjukersättningen för dem som är sjuka, funktionshindrade och saknar SGI. Gruppen på 16 000 som åker ur och nya som har behovet av sådan ersättning i dag och i morgon men som nu är spärrade av alliansen att få den möjligheten. De finns redan i socialbidrag hos socialtjänsterna över landet. Hur blir det i övermorgon när vi har vunnit valet?

 

Ilse-Marie inlägg läser du på http://ilsemarie.wordpress.com/2009/12/17/fran-bidrag-till-bidrag-moderat-arbetslinje/

Hon har valt en slagfärdig rubrik Från ”bidrag” till bidrag – moderat arbetslinje.

 

EvaMycket konkret och bra fråga. Berätta om det blir något svar sen, jag har några ytterligare frågor.
När jag får något svar, här eller på annat sätt, så blir det ett blogginlägg :)

/Eva
S-partiledare Mona Sahlin i Rapport 15.12.2009:
"När det gäller det tidsbegränsade sjukersättningen vill S liksom regeringen att den ska fasas ut vilket innebär att 33.000 med förtidspension får lämna försäkringen.. Oavstt om den tillfälliga ersättningen uppför i vilket vi (S) inte har nån annan uppfattning än regeringen ......
Ballongen Sahlin och en rättvisare sjukförsäkring har spruckit och kalla handens politik visar sitt rätta ansikte.. är det så svårt att förstå?
Tack, m mateson, för din kommentar.

Jag har nu lyssnat på inslaget i Play Rapport. Ja, Mona Sahlin säger så och fortsätter ungefär: att man måste få gå till något annat men att där brister det i dag.

Vänsterpartiets riksdagsledamot LiseLotte Olsson, (ersättare i socialförsäkringsutskottet) uttalar en annan uppfattning i samma inslag. Jag hoppas nu att när det röd-gröna förslaget presenteras, kommer Vänsterpartiets uppfattning att avspeglas.

Lyssna på hela inslaget: http://playrapport.se/#/video/1815337

/Eva
P.S. Jag förväntar mig fortfarande ett svar på min fråga från partiledningen.
Något nytt från aristokratin, eller har dom gjort jul ?
Hej John
Jag har ännu inte hört något från min partiledning (aristokratin får stå för dig) men jag har förberett en skrivelse som jag kommer att e-posta när detta inlägg ryker från "listan på mest lästa", således senast i kväll om jag inte dessförinnan fått svar.

/Eva
Jag tror du förstår ungefär hur jag menar iallafall, det känns lite avslaget att inte se någon form av livstecken från de som faktiskt skulle kunna ställa till ett h-vete för alliansen nu när det brinner i knutarna.

Eller skulle det kunna vara så att det har gått upp för någon spindoctor att kritiken med intill visshet gränsande sannolikhet kommer tillbaka som en bumerang ?
John Doe är uppenbarligen en signatur för en anonym part, se Wkipedia. Det är litet märkligt att man anonymt kan framföra högerpropaganda på s-info. enligt min mening borde vi inför krav på fullständigt riktigt namn + giltig epost el webbadress för att få en ansvbarsfull debatt.

Däremot Eva så håller jag med dig om ditt årende och skall gärna ta del av svaret. Det värsta är att högeralliansen skapa många sociala svarta hål och samtidigt stjälpt ut statens tillgångar på skattesänkningar huvudsakligen till de rikaste. Därför blir det svårt och arbetssamt att vrida skutan rätt.
Hej, Bo, och tack för din kommentar.
Jag tror inte att John Doe ifrågasätter från höger, snarare från vänster. Jag har haft ett långt samtal med honom för drygt ett år sedan efter mitt blogginlägg ”Ut ur sjukförsäkringen och in i socialbidrag”, där det följde 212 kommentarer, huvuddelen utväxlades mellan John och mig. http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=27818

Jag försökte där, lite ”småhotande” få honom att presentera sig men gick bet. Jag fann honom emellertid så intressant att jag släppte kravet. Vi har nu också ett nystartat samtal på mitt inlägg ”Lögnen som politiskt slagträ” – hos alliansen. http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=38105

Vi har nyss samtalat med varandra efter mitt inlägg ”Bloggbomba Husmark Pehrsson som har satt spiken i kistan” på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=37621

Jag upplever att John har ett djupt och äkta intresse med ett stort engagemang i sjukförsäkringsfrågan. Dessutom är han mycket kunnig och har alltid intressanta länkar och källor.

Det är i och för sig inget svar på dina funderingar över om vi skall tillåta det som jag gör i samtalet med John. För självklart skall samma regler gälla både åt höger och vänster :).

Och naturligtvis räknar jag med ett svar från partiledningen på min fråga.

Mvh/Eva
Konstruktivt, Bo W. :P

Höger har jag nog aldrig varit, men av lätt insedda orsaker väljer jag att vara anonym eftersom jag har sett tillräckligt av socialdemokrati för att inse hur organisationen fungerar, IB och sjukhusspionen bara för att nämna några historiska exempel.

Det krävs ingen större inlevelseförmåga för att räkna ut att det jag har att säga inte kommer vara heltigenom behagligt att möta under ett valår, men jag kan lugna er med att det enda ni egentligen riskerar att möta är konsekvenserna av era tidigare vägval i regeringsställning.

Jag litar på Eva vars engagemang jag högaktar, men knappast SAP som helhet. Däremot hoppas jag att våra resonemang förhoppningsvis ska ska skapa en del ringar på vattnet och förhoppningsvis även en nyorientering, det är hög tid för er att lämna det nyliberala experimentet nu.

Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!