TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Alltfler människor tvingas att söka ekonomiskt bistånd. Socialbidrag och försörjningsstöd är andra namn som används i debatten. Socialbidrag, begreppet som jag huvudsakligen använder, är exakt samma sak som ekonomiskt bistånd. Försörjningsstöd är en del av det ekonomiska biståndet/socialbidraget. Lagstiftaren växlar mellan dessa ord. Jag kommer fortsättningsvis i inlägget att använda mig av socialbidrag.

 

Utanförskap är ett begrepp som har präglat debatten under en längre tid, intensivt sedan före valet 2006 och varje dag därefter har vi kunnat läsa det i media på bloggar och lyssna till det i politiska utspel. Huvudanvändarna kan tillskrivas en borgerlig partibeteckning. Att studera på universitet, vara förkyld och därför några dagar sjukskriven, ”ha gått i väggen” ha cancer, ALS, vänta på en höftledsoperation eller någon annan sjukdom som berättigar till en längre tids sjukskrivning eller en ”förtidspension” (sjukersättning är det nya begreppet) innebär enligt regeringens definition att befinna sig i utanförskap. Likaså arbetslöshet i fem dagar, tre månader, ett år … Så är det naturligtvis inte. Utanförskap är något helt annat. Jag har själv lovat mig, och er som läser min blogg, att inte använda begreppet på detta slarviga sätt. Men … ett viktigt sådant … ibland blir det ”nödvändigt” att nyttja, eftersom begreppet har blivit gängse, precis som Roger Jönsson skrev i en kommentar till sitt inlägg ”Har utanförskapet sjunkit med den borgerliga regeringen?” på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1312&blogg=25457. Men då är det lämpligt att sätta citationstecken runt, tycker jag.

 

Jag kommer att använda begreppet, enligt min uppfattning, i dess rätta bemärkelse och därför utan citationstecken. För mig är ordet liktydigt med att vara utanför i de flesta sociala sammanhang. Att känna sig ensam, övergiven. Att befinna sig i utanförskap är alltså mer en ”egendiagnos”, tycker jag, än att få en påklistrad etikett av politiker eller förståsigpåare. Jag har en svåger svårt sjuk i den dödliga - och på vägen dit ytterst plågsamma - sjukdomen ALS, som går i taket av att betecknas som utanför. Jag har en svägerska sjuk i cancer för andra gången och hon upplever sig inte heller i utanförskap.

 

En ”grupp” där många faktiskt befinner sig i utanförskap, efter att själva ha diagnostiserat sig, är människor som är beroende av socialbidrag under en längre period. De är de fattigaste fattiga i vårt land. Och de skäms. Det är en växande grupp och vår regering sysslar faktiskt med att öka detta utanförskap. Tvärtemot de storvulna löften som gavs inför valet. Allteftersom våra trygghetsförsäkringar urholkas och människor remitteras av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen till socialtjänsten, blir de fler.

 

Nu senast kan vi se vad som hänt i Borlänge. Vi kan ta del av det på Per Madsens blogg under rubriken ”Arbetsförmedlingen får lov att söka socialbidrag”, http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=667&blogg=25485

och på Duv Lars Gunnar Lechs inlägg ”Arbetsförmedlingen söker försörjningsstöd”, http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=5&blogg=25484. I Borlänge sker det väldigt öppet, oftast är det lite mer förtäckt.

 

Socialbidrag är något riktigt bra där användningen blir den tänkta. Det har aldrig varit tänkt som ett försörjningsinstrument under lång tid. Det skall vara ett stöd under en kort period när ingen annan lösning finns. Det har aldrig, aldrig någonsin, varit tänkt att ersätta trygghetsförsäkringarna. Varför inte, kanske någon funderar – det spelar väl ingen roll var försörjningen kommer ifrån, stat eller kommun, det gör väl detsamma? Så kan den säga som aldrig har behövt söka socialbidrag, åtminstone inte under en längre tid. Jag skall komma tillbaka med ett nytt inlägg och närmare förklara innebörden av socialbidrag och den urholkning som faktiskt - under total tystnad - också har skett av det. Jag inser att detta inlägg redan har blivit alldeles för långt. Ber om ursäkt och skyller på min skrivklåda.

 2008-08-23, 16:36  Permalink
Andra bloggar om:  


Men snälla Eva Hillen Ahlström , Omtala sannigen gör du och ursäkta för långa inlägg behövs inte,
Jag läser med hull och hår dina kloka inlägg.

Människor ska inte behöva förbruka sina sparade injobbade pengar för att förbruka dessa i en berendeställning för att få socialbidrag,

Dessa människor har till 100 % samma DNA som Reinfeldt som Svanberg som Kungen o.s.v

Våra gener är lika och ska behandlas lika.
Det råder ett förakt, hån , rofferi, och förtal mot människor i beroendeställning idag.

Allt på grund av en enorm propaganda som den lilla människan är chanslös emot.

Jag hörde Hitler i ett tal som sändes i tv4 fakta.
exakta ord minns jag inte , Men hans önskemål var att utrota judarna.

Det skrämmande i tv-inslaget var inte orden fast de var skrämmande, utan folks reaktion.
D.v.s de godtog uttalandet och applåderade glatt.
Fullkomligt horribelt nackhåret reste sig när jag såg programmet.
MEN! Det värsta är att samma sak skedde när alliansen röstade igenom sjukförsäkringslagen,
Man applåderade alltså åt att massor människor hamnar i en ekonomisk svår sits.

Skrämmande och rätt främmande för oss Svenskar som trott på den goda politiken.'

Men akta er nu har vi en Reinfeldt som skrivit en bok.
" Det sovande folket"
I den skriver han bl.a

"Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd." (Sid 52 i boken)

På sidan 112 i boken skriver han vidare "Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras."

Numer undrar jag vem som är mentalt handikappad folket eller Reinfeldt, Hans empatilöshet verkar sakna gränser.
han svävar mellan ett lugn och en upphetsning i sina tal. Är han berusade av Hitlers tal eller missuppfattar vi Renfeldts goda sida.

Jag skräms i alla fall, och hånet mot de i beroendeställnig verkar genomföras utan hänsyn.

Avgör själva.
Tack, Bertil, för dina vänliga ord. Du har så rätt i att det är svårt för många i dag. Att vara fattig och samtidigt se hur de som redan har "allt" får än mer. Värst är det för barnen.

Intressanta citat från Reinfeldts bok som jag inte tidigare har läst. De beskriver väl deras politik. Jag måste nog låna boken.

Vänliga hälsningar
Eva


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!