TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Apropå lärarnas bristande kunskaper om Förintelsen vill jag här påminna om en överlevares vittnesmål. Det tål att läsas igen och igen och igen … och sen repeteras.

 

"Hela vintern tvingades små barn, helt nakna och barfota, att stå i timtal ute i det fria och vänta på sin tur till gaskamrarna som arbetade alltmer för högtryck. Barnens fotsulor frös fast i isen på marken. De stod och grät: en del frös ihjäl. Under tiden gick tyskar och ukrainare fram och tillbaka längs leden och slog och sparkade offren.
En av tyskarna, en man som hette Sepp, var ett vidrigt och omänskligt kräk, speciellt road av att tortera barn. När han trakasserade kvinnor, och de bad att han skulle sluta för att de hade barn med sig, tog han ofta barnet ur famnen på kvinnan, och antingen slet han barnet i två delar eller höll det i benen och slog dess huvud mot en vägg och slängde iväg kroppen."

 

                                                                                            Yankel Wieenik
                                                                                   överlevande från Treblinka 
                            
2008-08-22, 18:01  Permalink
Andra bloggar om:  


Det gör ont att läsa! Vi får aldrig aldrig sluta att föra dessa vittnesmål vidare! För...om detta må ni/vi berätta....
Det är troligen historiens, i alla fall den moderna historiens, grymmaste händelser. Det får aldrig upprepas och det får aldrig, aldrig glömmas bort!
En oförtjänt hård känga till lärarkåren.

Att testpersonerna misslyckades på detaljuppgufter betyder inte att de kvalitativt kan beskriva historien samt kan pricka vissa viktiga data i detalj.

Skulle man ställa sådana krav på detaljkunskaper skulle lärarna få plugga historia i oändlighet. Förväntar du dig att, t.ex., lärarkåren kan svara på detaljfrågor om historiens värsta krig, WW2, som fått sådana enorma konsekvenser för efterkrigstiden?

Fedrik Persson, doktorand i historia vid Lunds universitet, kommenterar undersökningen:

http://sydsvenskan.se/kultur/article359331.ece
Ja, Christina, det gör fysiskt ont att läsa.


Citatet och uppmaningen är till dig, Tommy och till alla sveriegdemokrater, moderater, vänsterpartister, nazister, centerpartister, socialdemokrater, kristdemokrater, folkpartister … Till alla metallarbetare, läkare, städare, taxichaufförer, ekonomer, socialarbetare, skogsarbetare … Och till alla lärare. Jag utgår ifrån att de kommer att låta samtliga elever i hela landet ta del av citatet och att de använder/kommer att använda boken i sin undervisning.

Vänliga hälsningar
Eva
Jomen det är oförtjänt. Testdeltagarna antyds vara okunniga om förintelsen bara för att de inte prickar detaljfrågorna. Varför skulle du annars bjuda på citatet i anslutning till din blogg om undersökningen?

Hej Eva.

Eva: "Jag tror inte att det finns onda människor men däremot onda handlingar."

Sepp, en person som gör det (fysiskt) omöjliga och sliter människokroppar i stycken eller slår de i väggen i syfte att döda dem.
Han måste väl ändå vara ond, inte bara hans handlingar.
Är det förresten fysiskt möjligt att med handkraft slita en människokropp i två delar?

Mvh
Robert
Hej Tommy och Robert,
Tommy, jag tycker att det blev ett utmärkt tillfälle att "bjuda" på citatet när debatten om Förintelsen har tagit fart. Jag tror mycket på våra lärare och deras kunskaper, också på deras förmåga att delge dem. Jag tror ändå att det kan vara viktigt att påminnas om vad som faktiskt hände. För alla.

Till Robert och alla andra också för den delen:

"Världen är alldeles för farlig att leva i - inte på grund av de människor som gör det onda, men på grund av de människor som står bredvid och låter dem göra det."
Albert Einstein

Vänliga hälsningar
Eva

"Världen är alldeles för farlig att leva i - inte på grund av de människor som gör det onda, men på grund av de människor som står bredvid och låter dem göra det."
Albert Einstein

Tack Eva! Den tar jag till mig!
Jo, nog var han en intelligent man, Albert Einstein, med både högt IQ och EQ.

Hälsningar
Eva
Eva

Exakt hur högt IQ och EQ hade Einstein. Vet Du inte detta har Du väl dåliga kunskaper om honom? ;)
Hej Tommy,
Nej, du, det kan jag nog inte så där tvärsäkert uttala mig om, där brister mina kunskaper men så är jag heller ingen Einstein, :-) men jag har sett flera uppgifter om att hans IQ skulle vara 160, men också någon uppgift på 196.

Hans EQ, tycker jag, beskrivs rätt bra av citatet och jag kan fylla på med ett par till:
”Fantasi är viktigare än kunskap” och ”Det vackraste vi kan uppleva är det oförklarliga”

Hälsningar
Eva


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!