TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

För en stund sedan läste jag ett inlägg från vår vän här på s-bloggar, Björn Andersson. Alltid lika läsvärd men detta inlägg under rubriken ”Moderaterna kan vinna valet 2010?” http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1749&blogg=25342

hade jag sånär missat. Han har där fått en kommentar av Oscar Peterson som är riktad till Bertil Lund men som jag känner att jag gärna vill säga något om och jag väljer att göra det som ett inlägg på min egen blogg av två skäl. Det är en dryg vecka sedan Björn publicerade sitt inlägg och jag tycker att frågorna är av vikt och gärna kan få ta plats här igen.

 

Oscar skriver att han med glädje gick från S till M i förra valet och skälet var sveket mot de unga som fick användas av företagen som gratis arbetskraft med en praktikersättning på 3 000 kr per månad. Ett slaveri. Företagarna utnyttjade systemet. Andra åtgärder var vuxendagis i form av jobbsökarkurser och datortek med mera. Fritt efter Oscars kommentar.


Hur ser då de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna för åldersgruppen 20-24 år ut idag? Jo, man har bytt namn till jobbgarantin och sänkt nivån på ersättningarna. Den högsta ersättningsnivån för åldersgruppen, som inte uppfyller villkoren hos a-kassan, är 129 kr x 22 arbetsdagar = 2 838 kr i utvecklingsersättning. Att jämföra med 3 340 kr under förra regeringen (som i alla fall var ersättningen i min hemkommun). Det är nog den enda skillnaden. Nej, jag höll på att glömma att alliansen också har tagit bort ersättningsrätten från Alfa för dem som fullföljt studier och som gav en ersättning på 320 kr/dag brutto. Nettot blev alltså mer än dubbelt mot den nämnda utvecklingsersättningen. Revolutionerande?2008-08-21, 18:55  Permalink
Andra bloggar om:  


Ja även om det tidagare "bidraget" var lågt, så försvarar det inte en säkning, vilket blir resultatet av nuvarande system.
Bra Eva, att du tog upp det!

Hej Christina,
Ja, det finns mycket att säga om alliansens arbetsmarknadspolitik, eller rättare sagt avsaknad av en sådan. Den var inte perfekt, kanske inte ens bra, under förra regeringen heller men den nuvarande är inte värd namnet. Jag har lämnat nedanstående kommentar på Per Madsens inlägg, ”Arbetsförmedlingen får lov att söka socialbidrag” och på Duv Lars Gunnar Lechs inlägg, ”Arbetsförmedlingen söker försörjningsstöd”

”Jag är inte det minsta förvånad. Arbetsförmedlingen i min hemkommun har haft slut på pengar för arbetsmarknadspolitiska åtgärder sedan i maj. Undantaget då för utvecklingsersättning till unga (som först måste trampa runt i tre månader innan de blir aktuella för åtgärd) och för dem som stämplat ut sig och kan få en plats i jobb- och utvecklingsgarantin med 65 procents ersättningsnivå.
Övriga göre sig icke besvär.”

Det skulle gå att skriva hur mycket som helst när det gäller dessa frågor och jag är övertygad om att vi kommer att återkomma till dem många gånger.
Det känns långt till 2010.

Hälsningar
Eva
Jo bra att du fyller i och förstärker mitt inlägg. Jag hade inte din fakta när jag skrev inlägget i bloggen.
Hej Björn,
Jag tycker att det är utmärkt när vi kan "hoppa in" på olika sätt i varandras inlägg genom kommentarer eller genom att utveckla med nya inlägg. Normalt hade jag i stället kommenterat hos dig men jag var lite seg och läste ditt inlägg så sent.

Hälsningar
Eva
Du ska få ett svar!

Den stora skillnaden mellan idag och igår, är att idag används inte ungdomspraktik som ett regelrätt slavarbete. Detta framför allt eftersom platserna har minskat i antal. Det är alltså inte längre möjligt att driva företag enbart med praktikanställda. Detta var ett välkänt fenomen inom exempelvis städfirmor, caféer och liknande. Många är de invandrare och ungdomar som kan vittna om förnedrande arbetssituationer, med slavlön, inga pensionsrettigheter, eller rätt till sjukersättning. I sossesverige.

Nu erbjuds inte längre ungdomar detta i särskilt hög utsträckning.

Menar du att detta system var bättre under sossarna? Hur? Vill du ha en återgång till detta utnyttjande? Varför anser du att sossarna ska tvinga unga och invandrare till slavarbeten i privata sektorn?

Andra skäl till att jag gick från S till M, var givetvis Måna Sahlins totalhavererade integrationspolitik. Hujedamig om hon blir statsminister.

Sen satt allt detta fiffel, inte bara från Måna, som en smutsrand runt hela partiet. Det var hopklippta kvitton hit, bortskänkta lägenheter dit, nepotism och toppjobb till släktingar och annat mygel. Det kändes helt enkelt motbjudande att ge er förtroende.

Det jag såg under Persson sista år vid makten, var en trött man som satt i TV och lovade att HÖJA skatterna, trots att vi befann oss i en högkonsjunktur. En man som inbillade sig att tio miljarder till en tandvårdsförsäkring, skull få mig att rösta S. Det behövs mer!

Arbetslösheten skulle lösa sig, den skulle inte ens bli en valfråga. Bara vi väntade sig skulle marknadskrafterna lösa situationen. Inga åtgärder behövdes, annat än datortek/vuxendagsi och praktik/slavarbete. Det hjälpte inte.

Det som däremot hjälpte, var att frånta företagen möjlighet till gratis arbetskraft. Vips så började de anställa istället. Vips så fick folk jobb. Vips så ökade sysselsättningen, skatteintäckterna och välfärden.

Vad gäller sossarnas framtida politik vet vi ingenting om den, annat än vaga löften om att "minsa orättvisorna och öka rättvisorna". Jag vet inte vad socialdemokratisk rättvisa är, men det verkar som att låginkomsttagare ska tvingas söka bidrag, till följd av att skatterna är för höga, kravlösheten har upplyfts till religion. Som Måna sade - man ska kunna få en chans till och en chans till och en chans till och en chans till.

Själv ser jag att denna kvinna har fått en chans för mycket. Och ska vi klara oss som samhälle krävs att vi ställer krav på våra medborgare (och de som ännu inte blivit medborgare). Inte att vi likställer krav med kränkningar och förtryck.
Förtydligande - med "det behövs mer" menar jag givetvis inte mer pengar till en redan översubventionerad tandvård. Det behövs åtgärder för att få folk i arbete. Det är tydligt att för många grupper behövs även incitament som sänkta bidrag, sänkta skatter och annat som motverkar apati och uppmuntrar initiativkraft. Även tvingande arbete mot socialbidragsersättning är okej, men INTE i privata företag.
Tack Eva hillén Ahlström.
Alliansen vann valet på manipulation.
skickligt ! Samt att de vann media som de fick med sig.
Inte minst den negativa propagandan om Göran P som enbart riktade sig mot hans Herrgård, samt även mot Anitra. S.

ex: De sa att pensionärerna inte skulle få höjd skatt, jag hörde även KD stå på torgen och säga att pensionärerna ska absolut inte få höjd skatt vi vill de ska få 5000 kr mer per år.

Frågan man ställer sig Vem ställde frågan.
Ingen har ställt frågan om pensionärerna skulle få höjd skatt.

Däremot sa man aldrig i samma mening att pensionärerna skulle få betala högre skatt än de i arbete med samma lön.
Och de 5000 som KD ville ge pensionärerna verkar de inte skrika lika vilt om längre.

Arbetslösa:
Aktivitetsgarantin kritiserade borgarna oerhört, speciellt folkpartiet,
AGAN som den kom att benämnas var en åtgärd för arbetslösa där fick dessa 80% då de deltog i
aktiviteter eller utbildning.

Nä man gjorde istället en enorm propaganda för jobbgarantin,'
Men vad jobbgarantin var visste inte många,
sanningen är att det är samma sak som aktivitetsgarantin exackt samma uppgifter gör många som i AGAN.
Ersättningen är 65% alltså betydligt sämre.
Skulle någon arbetslösa önska sig en försämring ekonomiskt : Jag tvivlar starkt utan folk blev lurade av själva ordformuleringen.

Jobbgarantin är f.ö. en idé från Farum i Danmark
den s.k Farummodellen hur det slutade finns att läsa :

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/asapetersen/article59028.ab


Samma har man försökt med sjukskrivningslagen att den skulle vara bättre än tidigare,
Ja den var så bra så man t.o.m applåderade glatt i riksdagen när det klubbades igenom.

Sannigen är en helt annan numera riskerar folk få sparken från sina jobb om de är sjuka i mer än 6 månader, och framgent riskerar de helt bli utan sjukförsäkring.

Är det förbättring. Ja möjligen för kapitaliserna och välbesuttna.
Men för den lilla människan är hela välfärden på väg ner i en våldsam fart.

Måtte alliansen åka fort och långt från regeringsmakten vid nästa val eller gärna före.
Hej Oscar och Bertil,
Ja du, Oscar, jag tycker nog i alla fall att när det gäller arbetsmarknadspolitiken har den försämrats oerhört mycket, likaså vuxenutbildningen. Jag berättade vad som har hänt för de unga, utan rätt till a-kassa, och Bertil har lämnat en utmärkt beskrivning om vad som hänt för dem med a-kasserätt.

Jag skrev också att det finns saker att förbättra när det gäller socialdemokraternas tidigare arbetsmarknadspolitik, men då handlar det absolut inte om att sänka ersättningarna. Säkert fanns det ett utnyttjande av arbetskraft då, precis som idag. Det som har hänt, om jag skall generalisera, är att man alltså har bytt namn och sänkt ersättningarna. De goda hittillsvarande konjunkturerna har medfört att fler har fått jobb (den utvecklingen var i god fart innan regimskiftet). Men inte de som står allra längst från arbetsmarknaden, de har däremot fått sämre ersättning. Arbetslösheten för de unga ökar igen och fler tvingas till socialbidrag. Jag kommer att återkomma om socialbidragen i ett särkilt inlägg och där ta upp urholkningen också av dessa.

Oscar du berättade i din kommentar att du gick från S till M i förra valet. Men om jag minns rätt, har du i olika kommentarer här på S-bloggar berättat att du står med en fot, eller kanske nu båda fötterna, hos sd? Det känns inte så förvånande men det ger i så fall mig en bild av var sd står i övriga frågor utöver flyktingpolitiken och det har jag efterfrågat i ett tidigare inlägg.

Många tack till dig, Bertil, för din påfyllnad av fakta till mitt inlägg. Och ja, det känns långt till 2010.

Vänliga hälsningar
Eva
Ps. Oscar, jag ber dig att stava Mona på korrekt sätt vid eventuella framtida kommentarer hos mig. Jag bryr mig inte om felstavningar men när någon medvetet, och är jag övertygad om, gör det för att kränka, då slår jag stopp. Du och andra sd-medlemmar/sympatisörer gör det generellt och då är det inte misstag. Det är dessutom omoget och barnsligt. Jag kräver respekt på min blogg och försöker alltid själv att visa respekt för mina politiska motståndare. Även om jag säkert misslyckas i bland.
Jo det är sant att jag har vandrat över blockgränserna. Däremot lljuger jag inte om mina tidigare röster. Det är fullkomligt sant att jag tidigare röstat på S, men för att i senaste valet rösta på M. Och att det blir SD 2009 och 2010, det står utom all tvekan.

Vad gäller arbetsmarknadspolitiken, kanske jag ska utveckla mig. Det går inte att upprätthålla arbetslöshet genom åtgärder och bidrag. Man måste sätta folk i arbete, genom sänkta skatter när det behövs, mildrade regler, minskad byråkrati, lägre bidrag. Allt detta behövs för ett upprätthållande av en anständig välfärd.

Siffrorna för dagens låga arbetslöshet, vill gärna socialdemokrater ta åt sig äran för. Jag anser att du har helt fel. Dagens låga arbetslöshet hade motverkats av fortsatt socialdemokratisk politik. Troligtvis hade fler personer satts i "åtgärder" och vi hade gått miste om många fördelar.

Sverige har ganska snabbt nedmonterats av socialdemokratin, det kan du nog hålla med om. Jag har själv sett det med egna ögon. Regler som gynnar rika och missgynnar fattiga, finns det gott om i den socialdemokratiska partiboken. Väl arbetat, eller en stor lögn?
Hej Oscar,
Tack för din bekräftelse att du nu har gått vidare till sd. Som jag skrev får jag, och de som eventuellt läser min blogg, svar på många av våra ställda frågor till sd:s medlemmar/sympatisörer, som oftast enbart engagerar sig här när det gäller flyktingpolitiken, och inte lämnar synpunkter på andra politiska frågor.

Som du säkert egentligen förstår, håller jag inte med dig på någon punkt när det gäller arbetslöshet/arbetsmarknadspolitik, skattefrågor men inte i något annat du skriver heller. Och nedmonteringen står alliansen för med sin politik som gynnar de som redan har på de fattigas, inte minst barnens, bekostnad. Jag själv har t.ex. fått 12 000 kr mer per år genom jobbavdraget som de fattiga barnen får betala. De, vars förälder/föräldrar inte får göra motsvarande avdrag.

Vänliga hälsningar
Eva
Svar till: Oscar Peterson

citat : Oskar
"Regler som gynnar rika och missgynnar fattiga, finns det gott om i den socialdemokratiska partiboken. Väl arbetat, eller en stor lögn? "

men snälla Oscar sansa dig lite.
Självklart så finns även i sossarnas politik som gynnar rika och missgynnar fattiga.
Läget är sådant då pengar styr, enkelt och koncist.

Men fatta Sossarnas grundidelogi är för folket
för den generella människan i allmänhet som utnyttjas av den överhet som ser läget.

Man vinner inget varken i företagande, ekonomiskt eller rättvisemässigt på att skapa klyftor
sänka redan utsatta och gynna en överhet.
kriminalitet våld balanser det hela.
Men är det önskvärt?
Nä jag föredrar hellre större fattigdom generellt än att enbart vissa ska ta hela fattigdomen.

Jag går så långt så jag håller med Inge Svartenbrandt.
han är ingen korkade en men dock kriminell.

Han fick frågan vad han tyckte om den kriminella världen. exackat citerade ord minns jag inte.

Men han ansåg stöld var en form av egendomutjämning.

Jag häpnade över ordet, en kriminell man som fört skräck mot människor uttalar sig så bildat.

Men karln har ju rätt.
kriminalitet är i många fall en del i en egendomsutjämning, Men det måste ses på rätt sätt.

De ekonomiska flyktingar som flyttar sina pengar till
skatteparadis de är inte medräknade i Svartensbrants egendomsutjämning för där verkar inte ens staten med dess syfte komma åt dessa pengar.

Eller ska man göra som den regim vi har ta från fattiga ge till rika.
Ja visst! tycker tydligen alliansen, ta från fattiga alltså människor i beroendeställning, som ska ges till de i
etablerat tillstånd.

Men egendomsutjämning handlar det inte om utan tvärtom ökande klyftor eller egendomsuttänjning.

"Men fatta Sossarnas grundidelogi är för folket
för den generella människan i allmänhet som utnyttjas av den överhet som ser läget. "

Kära Bertil. Vet du inte att klyftorna ökade snabbare än någonsinn sidigare, under de senaste socialdemokratiska mandatperioderna. Samtidigt som arbetslösheten till synes permanentats på runt 10%. För ungdomar låg siffran runt 25%. Arbetslösa.

Jag lovar dig att majoriteten av dessa, gladeligen hade bytt såväl praktikplatser, "åtgärder", eller andra slavliknande, icke-pensionsgrundande åtgärder, för ett riktigt arbete.

Jag har en fråga som jag anser att det är viktigt att någon av er besvarar:

Vad har socialdemokratisn gjort de senaste femton åren, som visar på att socialdemokratin är för folket?

Allt jag ser är ökad arbetslöshet, högre bidrag, högre skatter, mindre personlig frihet och en fortsättning av den nedåtgående spiral vi är inne i.

Det är bara att läsa dina företrädares uttalanden om alltifrån fördelarna med dagens invandringspolitik (vilken konstigt nog anses som både ett misslyckande och en frälsning), till hur förträfflig den svenska skolan är (trots sjunkande resultat och mer stök och skrän).

Eller äldrevården, där många äldre inte ens får den mat de behöver (likadant under sossarna som nu).

Som sagt - vad har sossarna gjort de senaste femton åren som bidragit till att göra livet drägligare för folket?

Förresten har Måna Sahlin påstått att det inte finns något svenskt folk. Och finns vi sä är vi bara tråkiga och ospännande. "Vem är egentligen svensk?"
Oscar,
Eftersom du fortfarande inte skriver Mona, trots att jag här i ett tidigare Ps till en kommentar här ovan skrev:
"Oscar, jag ber dig att stava Mona på korrekt sätt vid eventuella framtida kommentarer hos mig. Jag bryr mig inte om felstavningar men när någon medvetet, och är jag övertygad om, gör det för att kränka, då slår jag stopp. Du och andra sd-medlemmar/sympatisörer gör det generellt och då är det inte misstag. Det är dessutom omoget och barnsligt. Jag kräver respekt på min blogg och försöker alltid själv att visa respekt för mina politiska motståndare. Även om jag säkert misslyckas i bland.",
kommer jag inte att kommentera dina frågor. Däremot kan jag återkomma till dem i ett separat inlägg.
Kära Eva Hillén Ahlström.
dig respekterar jag lika mycket som jag respekterar mina övriga medmänniskor. Att jag däremot ska visa respekt för er partiledare vore mig främmande. Jag anser nämligen inte att hon förtjänar det. Istället borde hon sitta vid en skampåle och skämmas. Dels för sina fifflerier och diverse konkurser, förskingring och lögn. Du får nog vänja dig vid alternativa stavningar av denna kvinnas namn - hon är avskydd av många.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!