TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Jag har varit en flitig insändar- och debattskribent av politiska inlägg i mitt läns två lokaltidningar. Min terror av de stackars ansvariga redaktörerna har varit massiv. Jag startade mitt bombardemang våren 2006 inför valet. Jag måste ge dem en eloge för deras tålamod. För snart tre månader sedan bestämde jag mig för att ”lägga ner”. Skälen var flera - både randiga och rutiga. Jag fick emellertid ett återfall efter ett besök hos min gamla mamma. Jag var då så upprörd och förbannad att jag ”glömde” mitt beslut och skrev en insändare som publicerades i Östersunds-Posten först i går. Jag trodde faktiskt att den var refuserad. Tiden har gått och ämnet är inte längre på löpsedlarna. Här nedan går den ändå att läsa, för den som vill, i dess censurerade form - tack redaktören - jag hade ett par otryckbara ord med.

 

Svart & vitt (min rubrik, ÖP har en annan)
Min mamma är 94 år, snart 95. Hon bor i en vanlig hyresrätt, bilvägen 80 mil från mig, 100 mil med tåg. Hon handlar, lagar mat, bakar bröd, tvättar och städar. Hon klarar sig själv utan biståndsinsatser från kommunen. Hon är klar i huvudet och pigg för sin ålder. Ja, hon deltar också i den politiska debatten med artiklar.

Jag har precis återvänt hem efter nästan två veckor hos henne. Min man och jag åker till henne tre gånger per år och hon reser med tåg till oss varje jul.

 

Varför skriver jag nu detta? Jo, under tiden vi var hos henne avslöjades en mängd svartjobb som diverse statssekreterare och paret Cederschiöld inhandlat och det finns faktiskt ett par saker som mamma inte klarar själv. Det är att tvätta fönstren, ta ut mattorna och piska dem. Tidigare gjorde vi det när vi besökte henne, men hon har under senare år valt att köpa dessa tjänster från en städfirma. Hon vill hellre att vi finns för henne på annat sätt när vi kommer.

 

Alltså, höst och vår kommer detta städföretag till henne och fixar fönstren och mattorna på ett föredömligt effektivt sätt under cirka två timmar per gång. De gör ett kanonjobb. Mamma är mycket nöjd. Hon betalar med glädje den tusenlapp det kostar mot kvittot hon får. Hon har varit mycket noga med sitt val av firma och säkerställt sig om att arbetet är vitt och att ingen utnyttjas.

 

Okay, min mamma, med låg pension och dyr hyra, betalar sin städning vitt - självklart skall hon göra så – men hur tänker dessa höginkomsttagare som åker snålskjuts på henne och på alla andra låginkomsttagare som gör rätt för sig? Det handlar om precis detta, att låta andra betala. Den skatt som borde komma in, skulle faktiskt kunna höja pensionerna, förbättra vården, barnomsorgen eller sänka den ”straffskatt” pensionärerna har fått efter alliansens maktövertagande. Listan kan göras lång, behoven är många.

 

Min mamma har rent samvete men hur ser den politiska maktelitens ut?2007-12-07, 16:53  Permalink


Bra Eva att du satte in den med en förklaring, själv håller jag på och släktforskar på nätet,på genelin.
Vilket är ganska kul att se var man hammnar i geografin, det tycks vara runt Stockholm och i Värmland på min sida,frugans kommer från Dalarna och Värmland. Kommer förmodligen hålla på med det hela December. Ha det


Eva Hillén Ahlström: Tack Bosse, för din respons både på min insändare och nu på mitt blogginlägg. Det var ju faktiskt din idé att jag skulle publicera artikeln här.

Apropå släktforskning så har jag en syster som ägnar sig åt det. Jag brukar skämtsamt säga att det tycks vara beroendeframkallande. Så jag skulle tro att december kommer att följas av januari, februari, mars... också för dig. Själv har jag den bekväma sitautionen att få hela forskningen utan ansträngning. Vi har också många rötter i Värmland.

Lycka till!
Eva
Om din mamma är ett föredöme eller bara dum som betalar mer än hon behöver låter jag vara osagt. Faktum är dock att av den tusenlapp som hon betalar får den som utförde jobbet bara behålla 3-4 hundralappar när staten tagit sitt. Hade hon betalt hälften, 500 kr, i handen på den som gjorde arbetet hade bägge tjänat på affären.

Sen vet jag inte i vilken verkligehet du lever men det är knappast bara den "politiska makteliten" som köper tjänster svart, folk från ALLA delar av samhället gör det, från låginkomstagare till direktörer! Här spelar det ingen som helst roll hur mycket man har i plånboken, ingen vill betala mer än man behöver. Även om en "rik" kanske har råd köpa falukorv för 4000 kr kilot så föredarar man att gå till den som säljer likadan falukorv för 40 kr kilot. Sen brukar det inte direkt vara svårt att hitta "den vanlige arbetaren" (som ni ju säger er företräda) som vill jobba svart, många gånger svårare att hitta någon som vill jobba vit hos privatkunder. Det här problemet är knappast isolerat till den "politiska makteliten", snarast är nog problemen mindre där. De är väl de enda som egentligen har något att förlora, om det kommer ut får de ju löpa gatlopp i media.


Eva Hillén Ahlström: Hej Roger
Tack för ditt inlägg och dina synpunkter. Ja det finns fler än du som har dem. Själv är jag, som du redan har förstått, av en helt annan uppfattning. Jag ser min mamma som en klok person. Skälen är flera. Jag anser att samhället skall stå för de gemensamma utgifterna via skattsedeln och att skatten skall betalas utifrån bärkraft. Alltså ju högre inkomst jag har desto mer skall jag bidra med till sjukvård, skola, barnomsorg, socialtjänst med mera.

Dessutom anser jag att alla som jobbar skall ha rätt till ersättning från sjukförsäkringen vid sjukdom/olycksfall/arbetsskador, rätt att vara med i a-kassan och få ersättning därifrån vid arbetslöshet, få en riktig ålderspension, och så vidare. Ingenting av detta fungerar vid svartjobb.

Roger, du funderar över vilken verklighet jag lever i. Jag kan berätta att jag möter människor varje dag som står utanför trygghetssystemen. Däribland arbetslösa svartjobbare som hamnat också utanför denna ”arbetsmarknad” på grund av sjukdom eller andra tråkigheter och i stället måste kontakta samhällets sista skyddsnät, socialtjänsten. De mår inte bra, kan jag lova dig.

Vänliga hälsningar
Eva
Roger
Om alla gör som Evas Mor så skulle skatten vara mindre, samt att det skulle finnas mera pengar till Hälsa och omvårdnad och annat inom den offentliga verksamheten. Har du tänkt på det?
Eva :

De som jobbar svart vill helt enkelt inte skatta bort 60-70% av sina inkomster eftersom man anser att det man får tillbaka från samhället inte på långa vägar är värt det, man betalar i princip för hängmörad biff och får tillbaka skämd pölsa. Man har uppfattningen att ens hårt intjänade slantar i stället till stor del går till att berika diverse politiska makthavare och till försörjning av folk från all världens hörn.

Hur många som enbart försörjer sig på svartjobb har jag svårt att ha någon uppfattning om, men de jag kommit i kontakt med jobbar både svart och vitt. Hantverkare t.ex. jobbat vit på byggen på dagarna och svart hos privatpersoner på kvällar/helger, småföretagre tar företagskunder/offentliga kunder vit och privatkunder svart. Så finns det även de som redan går på någon typ av ersättning/bidrag, a-kassa osv., och jobbar lite svart vid sidan av. Då kommer man med lätthet upp i totala månadsinkomster som ligger mycket över vad man skulle få om man jobbade heltid vit.

Man kommer knappast åt svartjobb med hjälp av moraliserande från politiskt håll, som man säger "money talks and bullshit walks". Det enda sättet att få folk att jobba/köpa vita tjänster är om de som säljer/köper anser att den extrakostnad det innebär är värt det!


Eva Hillén Ahlström: Hej igen, Roger
Jag vet att vi har en svart arbetsmarknad men för det blir den ju inte mer rätt. Jag vet också att vi har en massa övrig kriminalitet, men inte heller detta, att den finns, innebär att den är rätt.

Självklart får vi in mer skatt om vi alla betalar det vi skall. Jag har aldrig förstått diskussionen om 60-70 % i skatt. Jag tycker att jag tjänar bra, riktigt bra, och jag betalar ungefär 31 % i skatt. Betalar man så mycket i skatt som du beskriver är man ingen vanlig jobbare, då tjänar man oerhört bra och skall naturligtvis också bidra efter den förmågan. Är man dessutom förtroendevald skall man självklart följa vår skattelagstiftning som man politiskt beslutat om. Precis som man skall följa övrig lagstiftning. Det handlar om tilltro till våra valda företrädare, det handlar också om att vara förebilder. Det var det som var poängen i min artikel.

Vänliga hälsningar
Eva
Bo Sundström:

Nej, om alla gjorde som Evas mor skulle det antagligen vare sig bli lägre skatt eller mer skatteintäkter. Alternativet till att köpa/jobba svart är för de allra flesta inte att köpa/jobba vit utan att inte köpa/jobba ALLS! De flesta anser inte att det är värt pengarna att köpa tjänster vit, man gör det själv eller struntar i det och lägger pengarna på annat. De som säljer dessa tjänster kommer i sin tur att få så dålig förtjänst om det görs vit att det inte är mödan värt att jobba, man tar hellre ledigt eller går på bidrag/ersättningar. Det finns väldigt lite skatteintäkter att hämta här om man forsätter med den höga beskattningen på arbete.
Hej Eva!

Nej, jag pratar inte om några miljonärer utan om en helt vanlig människa som har en liten firma. Vi kan ta den den tusenlapp som din mor betalade för att få sina fönster tvättade och se vad som går bort i skatt:

En privatkund betalar 1 000 kronor.

Moms 200 kr (25% som momssats)

Nettopris 800 kr

Löneskatt/egenavgifter 188 kr ( 30,71% av bruttolönesumman)

Bruttlön 612 kr (Nettopriset minus löneskatten)

Inkomstskatt 183 kr (ca 30% kommunalskatt)

Nettolön 428 kr

Till det kommer alla omkostnader när man bedriver ett företag som försäkringar, administration osv. Den som tvättade fönstren får vara glad om han/hon i slutändan får ut 300 kr av den tusenlapp som din mor betalade, dvs. 60-70% går bort jämfört med om man jobbat svart. Är det underligt att folk väljer att göra det?


Eva Hillén Ahlström: Hej Roger
Jag vill klargöra att jag inte är någon skatteexpert men om jag räknar på din vanliga människa med en liten firma, som stämmer bra in på mammas städfirma, och använder din beräkning som grund för hans ”sociala avgifter”, moms och vanliga inkomstskatt, får jag fram följande:

220 arbetsdagar per år x 8 timmar/dag = 1 760 timmar/år

1 760 timmar x 214 kr i nettolön per timme = 376 640 kr netto i årsinkomst

376 640 kr delat med 12 månader = 31 387 kr netto per månad.

Även med hänsyn till övriga omkostnader måste nog lönen betecknas som mycket god. En och annan kostnad är säkert också avdragsgill.

Nog tycker jag att det är rätt att han betalar sin skatt.
Hej Eva

Nu var poängen mer hur mycket som gick bort om man jobbade vit jämfört med när man jobbar svart. Hur hög skatten än är så kan du ju en företagere få en rimlig inkomst om han/hon bara sätter tillräckligt högt timpris på arbetet, det gäller bara att hitta kunder som är beredda att betala detta höga pris! T.ex. skull man ju då kunnat höja totala skatten till 80% för att få mer pengar till välfärden. Din mors fönstertvätt skulle då kostat drygt 2000 kr för 2 timmars jobb om uföraren skulle få samma inkomst i slutändan. Det skulle ju då enligt ditt resonemang inte vara ett problem.

Problemet med nuvarande höga skattenivå på arbete är att väldigt få är beredda att betala den stor extrakostnad det innebär att jobba/köpa vit. Svartjobbaren behöver bara jobba 1 timme för att få ut samma inkomst som som jobbar vit behöver ~2.5 timme på sig för att få, det under förutsättning att man tar lika mycket per timme. Det innebär att för Din mors fönstertvätt kan en svartjobbare ta mindre än halva priset för och ändå få ut betydligt mer än den som gör det vit! Det är en win-win situation för köpare och säljare och ett brott utan offer. Detta gör det mycket svårt att komma åt, ingen av de inblandade har intresse av att anmäla det till myndigheterna.

(Ang. din uträkning så är den f.ö. baserat på felaktiga antaganden. Den förutsätter att den som har en vit städfirman har 100% beläggning, så är det naturligtvis aldrig, det lär inte finnas någon jätteefterfrågan hos privatpersoner för fönstertvätt eller annan hjälp för 500 kr timmen. För det priset gör man det hellre själv eller hyr in en "svartjobbare", t.ex. någon bekant, som gör det för 150 kr timmen det lönar sig rejält även om den bekante inte är lika effektiv.

För företagaren tillkommer arbetstid man ej har betalt för för, typ bilresor till och från olika arbeten, administrativt arbete osv. Att någon är avdragsgillt betyder att man inte behöver betala skatt t.ex. moms för detta, inte att det inte behöver betalas alls! Kommer man över en bruttolön på ~26.000 kr/månaden, ~18.500 kr netto, så får man dessutom betala ~50% i inkomsskatt, 30% kommunal + 20% statlig.

En realistisk månadslön ligger snarare på 15.000 - 17.000 kr netto för ägaren till en etablerad städfirma med relativt god orderingång, för en nystartad firma utan upparbetad kundkrets snarare på drygt 10.000 kr i månaden. Detta om allt görs vit och man jobbar normal arbetstid 8 timmar/dag, de allra flesta småföretagare med nystartad firma är dock tvugna att jobba betydligt mer för att få det att gå ihop.)


Eva Hillén Ahlström: Återigen hej, Roger
Du skriver: ”Det är en win-win situation för köpare och säljare och ett brott utan offer.” Det håller jag inte alls med om. Det är en klart ensidig win-situation för köparen. Säljaren är ett offer, helt oskyddad i sitt arbete, helt utan trygghet ur försäkringssynpunkt vid sjukdom/arbetsskada (inte ovanligt i städbranschen) och arbetslöshet. Pensionen blir dessutom enbart på garantinivå - och den är låg. Se i övrigt mitt svar till dig under din första kommentar.

När det gäller min mors städfirma tror jag den har jobb så det räcker. Den har i regel väntetid och framförhållningen för kunden behöver vara god. Men självklart kan det vara på annat sätt i andra firmor, precis som för många, framförallt kvinnor, som inte får heltidstjänster och som därmed får lägre inkomster.

Du skriver också:
”Kommer man över en bruttolön på ~26.000 kr/månaden, ~18.500 kr netto, så får man dessutom betala ~50% i inkomstskatt, 30% kommunal + 20% statlig.”
Jag påpekar gärna igen att jag som tjänar bra, alltså över 26 000/månad, endast betalar 31 % i skatt. Det intressanta är ju inte mariganaleffekterna, utan vad jag faktiskt får på mitt konto. Och då får jag orättvist mycket i förhållande till den som är sjuk, arbetslös eller pensionär genom att jag har ett jobbavdrag.

Men egentligen handlade mitt blogginlägg om det bedrövliga i att vi har politiker som fuskar med skatten och inte följer den lagstiftning som de själva har beslutat om. Att de åker snålskjuts på alla som faktiskt betalar skatten. Att de utnyttjar människor genom att betala dem låga, svarta löner och samtidigt förhindrar att de få tillgång till vårt trygghetssystem om något händer dem. Jag kräver faktiskt mer av våra valda företrädare än av dig, Roger.

Vänliga hälsningar igen
Eva
Hej igen Eva!

Säljaren är naturligtvis helt fri att tacka nej till erbjudet arbete och kan därför inte ses som ett offer. Dessutom så brukar intresset att göra det "utan kvitto" vara minst lika stort hos t.ex. hantverkaren, som tar privatkunder vid sidan om, som hos köparen. Det brukar till och med vara svårare att hitta någon som vill göra ett jobb vit!

När det gäller brytpunkten för statlig skatt så låg den 2006 på förvärvsinkomster över 306.000 kr, vilket motsvarar en månadslön på över 25.500 kr. Nu kanske du kan göra avdrag som sänker den beskattningbara inkomsten och därför slipper den statliga skatten. (Marginaleffekterna i en progessiv skatteskala är destruktiva eftersom det gör det oattraktivt att öka sina inkomster genom att arbeta mer eller utöka sin verksamhet då man får skatta bort större delen av inkomstökningen. Den är även destruktiv för den med ojämna inkomster, t.ex. den som tjänat väldigt mycket ett år får skatta bort större delen av inkomsten det året, pengar som man kunnat lägga undan till ett annat år då man inte tjänar nästan något. Men det är en annan fråga.)

När det gäller det moraliska i politikers agerande så är det ju helt avgörande om denne stöder nuvarande skattelagstiftning eller ej. Den politiker som inte gör det och köper svarta tjänster gör ju inget moraliskt fel (om än juridiskt) eftersom man då agerar efter sin övertygelse. Däremot är det ju värre om man officiellt försvarar dagens skattelagstiftning och köper svarta tjänster, då handlar det om rent hyckleri! En skattefuskande socialdemokrat kommer alltid att vara en mer upprörande historia än en skattefuskande moderat som Katrine Kielos skriver:
http://www.dagensarena.se/index.php?sid=1&pid=7&tid=6

Sen måste jag skamset erkänna att jag svartjobbade senast i dag. Jag hjälpte en bekant att flytta och fick en flaska bättre whiskey i utbyte. Bör jag kanske känna mig som ett offer? Hur skulle jag ha agerat för att det skulle vara moraliskt riktig? Skulle jag kanske helt enkelt vägra att hjälpa till med flytten eller det kanske hade varit OK om jag inte tagit emot flaskan? Hur bör jag göra nu för att slippa vara ett offer? Skall jag kanske kontakta min bekant och kräva att han lämnar in två flaskor whiskey till skattekontoret? Hur skulle du ha gjort här?

Mvh
Roger


Eva Hillén Ahlström: Hej Roger
Jag vill börja med att säga att Katrine beskriver verkligheten väl men jag gör tillägget att den är sorglig. Jag har, som du redan har förstått, högre krav på samtliga politiker. Att betala 50 kr i timmen för städning svart, som makarna Cederschiöld gjorde, är utnyttjande och omoraliskt oavsett om de är för eller emot nuvarande skattelagstiftning. Du och jag har alldeles uppenbart olika inställning till etik och moral. Jag anser inte att någon kan välja vilka lagar som är okej och sedan endast följa dessa. Det gäller allt från övergrepp på barn, bidragsfusk, skattefusk och stölder till misshandel o.s.v.

Tack för debatten. Jag avslutar nu mina inlägg. Jag känner att jag annars kommer att upprepa mig och det gör ingen glad.

Vänliga hälsningar
Eva
Hej Eva!

Just det här med moral är poängen. Du kan aldrig hävda att någon gjort något omoraliskt, vad du kan göra är att hävda att någon agerat omoraliskt enligt DIN moral. Moral är högst personligt, de som hävdar att just deras moral är den rätta och måste delas av alla är ute på farliga vägar, enbart i en totalitär stat förväntas alla ha samma uppfattning om moral och etik.

Lagbrott måste alltid beivras men det innebär inte att den som bryter mot lagen nödvändigtvis begår en handling som är emot ens moral. Är man för en nattväktarstat så är det inte något brott mot ens moral att smita från skatten, är man för yttrandefrihet så är det inte något brott mot ens moral att bryta mot en lag som förbjuder regimkritik i en totalitär stat osv.

Tackar även jag för debatten för denna gång!

Mvh
Roger


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!