TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

För ett år sedan skrev jag en insändare om H & M: s etik, eller snarare brist på etik. Nu valsar företaget åter runt på löpsedlarna för sina löftesbrott. Löften som getts om att inte samarbeta med leverantörer, eller leverantörers leverantörer, som använder sig av barnarbete.

*

Insändare skriven den 16 december 2006
Färdighandlat hos H & M
I dag var jag i Östersund och köpte några julklappar, däribland en fin tröja hos H & M till min 20-åriga dotter. Men hon kommer inte att få den, utan den skall återlämnas till butiken.

När jag kom hem läste jag i Expressen på Internet under vilka vidriga förhållanden arbetare vid en fabrik i Kambodja lever. Hälften av produktionen går till H&M. Citerar tidningens faktaruta:

• 13-åringar jobbar 16 timmar om dagen
• Barnen arbetar sju dagar i veckan
• Flera svimmar varje dag
• Anställda med tyfoidfeber tvingas jobba
• Sjukledighet existerar inte
Dessutom har fabriken en hemlig namnlös underleverantör med ännu värre förhållanden.

 

Enligt märkningen i tröjan jag köpt, är den tillverkad i Indonesien men hur skall jag kunna lita på att den inte är gjord av ett barn? Eller av en vuxen under lika vidriga förhållanden som i Kambodja?

 

H&M har flera gånger, när avslöjanden har skett om usla och livsfarliga villkor vid textilfabriker i Asien, garanterat att de har kontroll på sina leverantörer eller skall ändra rutiner och öka tillsynen.

 

Nu har jag handlat färdigt hos H&M och jag kommer vid första besök i Östersund att återlämna den tänkta julklappen. Jag vet att jag kommer att få medhåll av min dotter, trots att hon önskade sig denna tröja.

 

Hon studerar och har därför inte speciellt mycket pengar att klä sig för, men jag kommer framåt att sponsra henne för eventuellt dyrare inköp hos företag som går att lita på.

*

Jag valde för ett år sedan att inte handla på H&M igen. Det har jag heller inte gjort. Vilket val gör du?

 


 
2007-11-27, 21:23  Permalink


Tack


Eva Hillén Ahlström: Roligt att du hittat hit.
Tack för att du tidigare har publicerat mig på din blogg. Det gav inspiration och mersmak och så småningom mod att börja själv.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!