TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Mona Sahlin har suttit 25 år i riksdagen och har verkat i fyra socialdemokratiska regeringar - både under djup kris och i stark framgång. Under 1992 fick Mona Sahlin och Ingvar Carlsson sätta sig i krisförhandlingar med regeringen Bildt sedan de borgerliga helt tappat greppet om svensk ekonomi.

 

Från 1994 ingick hon i den socialdemokratiska regering som genomförde budgetsaneringen och tog landet från 90-talskrisen till en av världens mest konkurrenskraftiga ekonomier. Nu har den borgerliga regeringen slösat bort de stora överskotten på skattesänkningar, mest till dem som har det bäst. Arbetslösheten har återigen bitit sig fast. Ungdomsarbetslösheten är farligt hög. Utanförskapet växer och socialbidragen ökar i 8 av 10 kommuner i landet. Mona Sahlin vet vad det innebär: nu måste jobben sättas först igen!

 

Hon vill sjösätta sin politik för 100 000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser. Nu måste vi prioritera! Välfärden går före stora skattesänkningar för Mona Sahlin. De borgerliga föreslår 100 miljarder kronor mer i orättvisa skattesänkningar nästa mandatperiod. Det håller inte. Redan har regeringens skattesänkningar lett till att 24 000 anställda försvunnit i välfärden.

 

En bättre kvalitet kräver fler som jobbar i sjukvård, skola och äldreomsorg – inte färre. Det står Mona Sahlin för, det prioriterar hon. Det är det här valet handlar om. Om vilken politik som leder till det Sverige du vill leva i, inte om person. Och är det något Mona Sahlin kan vid det här laget så är det att leda politiken efter tydliga värderingar om jämlikhet, trygghet och solidaritet!2010-09-10, 21:25  Permalink
Andra bloggar om:  


Du verkar missa en viktig del av Sahlins historik.

http://www.youtube.com/watch?v=XgsLbLv5jD0&feature=related

Håller med dig i vad du skriver, men tyvärr är hon enormt ogillad på gatan. Alla verkar känna en enorm olust inför henne, det gäller även hos andra sossar. Prognosen är inte god( tyvärr) för att detta slutar bra.


Irmeli Krans: Det är bara personer som inte träffat Sahlin som kan ogilla henne.
Jag är själv Sosse och jobbar på ett bruk i Bergslagen.Jag skall kortfattat förklara varför det går åt skogen i valet.
1. Mona Sahlin funkar inte bland gubbarna här! HBT-snack.Invandrarkrameri går inte hem.
2.Miljöpartiet med bensinhöjningar går heller inte hem.
3.Östros mantra att allt har gått åt pipan i Sverige går heller inte hem alla har mer i pluskan.
4.Bristen på förnyelse efter 2006 i ledningen av vårt parti retar folk.

Japp lite vad jag har noterat på golvet. Jag har redan röstat på partiet men jag kan ärligt säga att något är väldigt fel i hur vi har lagt upp denna valkamp.Alla på bruket har i princip varit 100% lojala till partiet men nu är det helt hopplöst.

Det verkar nästan som en tävling om vem som mest inte tål partiet och det är bland gamla sympatisörer.
Irmeli Krans: Så synd för bruksorten. Men Mona Sahlin kommer att bli omvärderad.
Om det slutar bra eller inte går inte att säga. Man ska inte ta ut förlusten i förskott.

Men även om så skulle bli fallet - låt oss *hypotetiskt* anta att det går åt skogen, så ska man inte lasta en enskild person för det. En förlust är aldrig en persons fel, lika lite som att en vinst skulle vara en persons förtjänst. Man borde nog göra en lite djupare analys än så.

Och snälla, undvik uttryck som "Sahlinist". Jag lovar att för en överväldigande majoritet så ger det inga positiva associationer.


Irmeli Krans: Jag är vad jag är. Jag supportar Mona Sahlin till 100% för att jag tro på henne, för att jag litar på henne och för att hon förtjänar det. vad andra tycker andra tycker får väl stå för dem. Har man kanske låtit sig påverkas av mosamona-smörja?
Helt rätt jan! beskriv dig inte som Sahlinist!


Irmeli Krans: Ja är sahlinist. O beskriver mig väl hur jag vill!
Bristen på bättre alternativ kan dock göra att Mona överlever även efter en valförlust. Man ska heller inte glömma att hon är sossarna första kvinnliga partiledare och beslutet om avgång måste nog tas av henne själv. Om det nu inte finns en grupp inom partiet som gör revolt och kräver någon sort förtroendeomröstning om Mona. Men finns någon sådan grupp? Kanske kommer några fackförbund att vädra sitt missnöjde och på så sätt tvinga fram ett partiledarbyte? Själv tippar jag på att det röd-gröna samarbetet blir det första offret om sossarna förlorar valet. Och att Mona eventuellt väcker frågan om partiledarskifte på ett par års sikt.

Det finns intressanta paralleller mellan Mona Sahlin och fd moderatledaren Bo Lundgren. Båda tog exempelvis över när respektive partier befann sig på ett nedåtgående plan, den negativa trenden ökade under deras tid som partiledare. Båda förlitade sig på en grupp medarbetare som varit med om att förlora stort. I Bo Lundgrens fall var det den gamla Bildt-bunkern med Hökmark, Tobisson och Unckel som passade på att bita sig kvar. Lundgren drog sedan med sig hela bunkern i sitt fall och moderaterna fick den generationsväxling med Reinfledt och Borg som förmodligen var helt nödvändig för partiets överlevnad.

I Monas fall är det också en sorts bunker. Sven-Erik Östberg hör onekligen till bunkern och om han tar över så kan sossarna glömma förnyelse på ytterligare minst fyra år. Hur sossarnas förnyelse skall gå till är dock ett stort frågetecken. Partiet verkar ju vara i upplösningstillstånd och en valförlust kan innebära en stor påfresning på samarbetet med LO. Men det är svårt att se var den verkliga förnyelsen skulle komma ifrån. Eftersom Mona anses stå till höger inom partiet så kan man nog förvänta sig att vänsterkrafterna gör revolt och röstar fram någon som står till vänster. Och det gör det knappast lättare för sossarna att komma tillbaka till regeringsmakten. Kanske blir Sven-Erik Östberg en acceptabel övergångslösning. Han verkar ha förtroende från gräsrötterna. Frågan är dock om Östberg är tillräckligt stark för att klara av en valrörelse.

Ett annat hot mot sossarna är SD som nu har sin stora chans att komma in i riksdagen och därmed få en sorts legitimitet. Det finns säkert en hel del gråsossar som inte gillar S utveckling under de senaste åren och som går till SD. Enligt Synavate består SDs bas framför allt av fd socialdemokrater. Om partiet blir lite mer rumsrent och kanske också får en mer karismatisk partiledare så är det inte alls osannolikt att vi får en dansk utveckling där sossarna blir det parti som drabbas hårdast av väljarnas dom.


Irmeli Krans: Intressant.
Att säga att hon "kommer att få sitta kvar för att hon är kvinna" är lika förnedrande som att påstå att "hon fick posten för att hon var kvinna". Jag hoppas verkligen att sådana frågor inte avgörs av kön. Hon fick uppdraget för att hon var mest lämpad - man eller kvinna borde inte spela någon roll.

Du säger att det är "svårt att se hur sossarnas förnyelse skall gå till..." men jag tror att du kommer att bli positivt överraskad. Eller vänta... positivt/negativt beror ju på vilket perspektiv man har.
Mona Sahlin påminner och fd FP-ledaren Maria Leissner.
Arrogant och med intresse för minoriteter snarare än majoriteter. Nej, hon vinner inte valet 2010.
HBT frågor och nonchalerande av invandringsproblemen
är ingen hit.


Irmeli Krans: Tänkte väl att Fredrik skulle yttra sig.... positiv som alltid.
Exakt vad menar du med "invandringsproblemen"? Snälla - jag vill verkligen veta? Vad är problemet?
Parallellen med Maria Leissner är onekligen intressant. Vem vill ha en ledare som så uppenbart ställer sig sida vid sida med allehanda minoriteter. Med Mona blir det särintressena som gynnas. På bekostnad av den vanlige "svenne banan".

Är det detta vi vill?


Irmeli Krans: Ja det är verkligen synd om Svnne banan som ständigt blir förbisedd och diskriminerad. vem för hans talan? Inge Vidare kanske.
Klockren analys Stefan Björk!
Låt oss invänta valdagen innan man drar några definitiva slutsatser. Men väl där så hoppas jag verkligen att det inte är någon "acceptabel övergångslösning" man letar efter. Då har man nog fel inställning...

Sven-Erik Östberg är säkert en jättetrevlig kille, och en kompetent politiker. Men jag tror att man även borde titta efter nya, okända, oprövade förmågor...
Jag har ett icke-politiskt förslag då.....
En med erfarenhet från verkligheten, kanske näringslivet med s-sympatier.
Carl Bennet är en känd sosse-vän t ex
http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=69

Kanske har han för kontroversiell bakgrund, men en outsider skulle jag föredra.
Någon som är stark, intellektuellt lagd.
Bland de som finns runt i toppen av idag finns en och annan hjärna, men de är belastade på olika sätt.

Säga vad man vill om Mona, hon är inte dum men för medelmåttlig.
Inte en medelmåtta till bara, då trallar det på som vanligt bara.


Irmeli Krans: Så förvånad jag blir över att förslaget faller på en man.
Ja du, en toblerone... under 20 års tid. Jag kan erkänna att jag gjort många (i kronor och ören) värre försydelser själv. T.ex. felparkering. Förmodligen har även de flesta politiker gjort det också.

Alla (inkl Mona) kommer säkert att utvärderas efter valet. Men det handlar knappast om toblerone.

Varför hetsa mot Mona hela tiden?
Bara att konstatera, många med mig känner inget förtroende för Sahlin och absolut inte som statsminsiter. Kan man inte betala sina räkningar själv trots att man är extremt högavlönad kan man inte sköta ett land.

Hoppas ni väljer en klok, ung, framåt ledare med visioner på extrakongressen i januari 2011.
Jag som byggnadsarbetare kan bara säga det att det har gått totalt utför för vårt parti. Finns knappt en enda som sympartiserar med partiet längre. Snacket i arbetsbordet är helt annorlunda mot för. Verkar som alla arbetskompisar är moderater eller SD.. Svårt att prata mot dem. Skall vi vara ärliga så har vi fått mer i planboken och högre levnadsstandard de sista åren.
Svårt också att ta invandra och bidragsdebatten. Verkar som byggnadsarbetare är ett konservativt släkte eller är det ungdomarna som bara tänker för sig själva?.


Irmeli Krans: Det kan nog vara så att ni tillfälligt fått mer pengar per månad. Men de sjuka o arbetslösa har ju inte fått det. O sjukdom o arbetslöshet kan drabba alla, även byggnadsarbetare.
Att det finns många (både inom och utom partiet) som inte gillar Mona råder det ju ingen tvivel om. Att ledaren för Sveriges (hittils?) största parti diskuteras i debatten är fullt naturligt. Att många inom partiet börjar att ifrågasätta henne är (om än beklagligt) så i alla fall förståeligt, givet hur saker och ting har utvecklats.

Men:

SKILJ PÅ SAK OCH PERSON! Diskutera gärna hennes framträdanden, förtjänster och brister i de debatter som varit, och hennes förmåga (eller oförmåga?) att leda partiet. Alla åsikter är säkert välkomna, även om de helst kunde vänta till efter valet.

Men att bara kalla någon för outbildad, korkad, inkvoterad och ond, är både osakligt och på gränsen till förtal. Det har ingenting med partifärg att göra - så debaterar man helt enkelt inte svensk politik. Skärpning!

Sådana här bloggar verkar utvecklas till någon form av klotterplank för överspända sverigedemokrater.


Irmeli Krans: Illvilliga kommentarer av personer som inte ens kan använda sina egna namn finns ingen anledning att ha kvar. Särskilt inte när man går över gränsen och förtalar. Så några inlägg här har jag tagit bort. Och Illwil.Illwill får här reda på varför.
Bra läsning finns i det ansedda samhällsmagasinet Fokus:

http://www.fokus.se/2007/01/mona-sahlin-%E2%80%93-snack-eller-varkstad/
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM