TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Stadsteatern fyller 50 år och i torsdags hade jag förmånen att vara på premiär, Födelsedagskalaset, av Harold Pinter:

http://www.stadsteatern.stockholm.se/index.asp?pjaser/fodelsedagskalaset.asp

 

Redan i foajén började jag inse att ALLA i teatersverige hade kommit för att se Tommy Berggrens uppsättning. Där var journalsiter och skådespelande kollegor från både film och Dramaten, bl.a. Marika Lagerkrantz, Mikael Persbrandt, Sven Wollter paret Dominique och Mikael Nyqvist.

 

Aldrig har jag varit på en föreställning med en så tyst publik i salongen där det rådde en förtätad stämning. Att harkla sig var inte att tänka på och när benet hade somnat kändes som att jag störde alla närvarande, både aktörerna på scenen och publiken, med min försiktiga korrigering. Om det var en andäktig förväntan eller den återhållsamma regin som var orsaken vet jag inte. Kanske var det en kombination.

 

Första akten börjar med en transistorradio spelandes en ABBA-låt

på frukostbordet. Ingvar Hirdwalls rollkaraktär, Petey, har varit ute och hämtat morgontidningen och kommer in genom dörren. Han tar sig långsamt fram till bordet med transistorradion och utan att säga ett ord eller den minsta gestikulering lyckas han ändå förmedla sin irritation över radion och att han inte kan bärga sig från att stänga av den. Med en bestämd knapptryckning. Briljant! Sedan börjar den meningslös dialogen mellan honom och hustrun Meg som spelas av Gunilla Nyroos. Man får känslan av att den utspelas varje morgon paret emellan.

 

Föreställningen var uppvisning av en katalog med maktutövning, härskartekniker och underkastelse med tystnaden som verktyg. Hela föreställningen byggde på ödesmättade undertoner.

 

Pjäsen är trots allt en komedi och visst lockade den fram några skratt. Särskilt komiskt tyckte jag det var när Reine Brynolfssons skurkaktige rollkaraktär Mc Cann säger till Goldberg spelad av Peter Andersson att denne alltid varit en god kristen. Peter Andersson var så självklar i sin roll som überskurk att man börjar tvivla på att det är skådespeleri. Han lyckas med små medel förmedla ondskans karaktär även från stora scenen, inte endast genom filmkameran. 

 

Hirdwalls replik: "Stan, låt dom inte tala om för dig vad du ska göra" hade gjort störst intryck på skådespelande Kalle. Vad kollegan Mikael Nyqvisgt tyckte vet jag inte för Kalle presenterade oss inte för varann.

 

 Pjäsens budskap dröjer sig kvar även om den får tolkas av betraktaren själv. Gå och se den. Nej, gå och upplev den!

 

Tack Lars.2010-03-28, 20:42  Permalink
Andra bloggar om:  


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM