TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Apajävelen
Som sagt, så var det dags igen. Poliser har inte denna gång använt ordet ”blåneger” ( se tidigare blogginlägg http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1686&blogg=26416  ) utan ”apajävelen” och annat smått och gott. I en strid ström tar polischefer och ministrar avstånd från polisernas språkbruk. I aktuellt sa GW att han aldrig hört något liknande. Men hallå, kom igen nu! Det här är inget nytt. Språkbruket har funnits i de tjugo åren jag har tjänstgjort som polis och långt före det. Alla poliser känner till det. Alla polischefer känner till det.

 

Det polischeferna tycker är besvärande är att det så tydligt kommit till allmänhetens kännedom. Att massmedia kommit över filmen. De har haft gott om tid under sina karriärer att göra något åt kulturen som råder inom poliskåren om de varit det minsta intresserade. Nu tar man snabbt  avstånd från poliserna i filmen, omplacerar dem och i slutändan är det de som får betala priset för en taskig poliskultur. Inte ett polischefshuvud kommer att rulla. Tre enskilda polisers huvuden kommer att rulla istället för att man gör något konstruktivt.

Professionell floskel
Rikspolisstyrelsen håller på att ta fram en värdegrund för polisen. I sydnytt fick en utbildningsansvarig polis i Skåne berätta vad värdegrunden består i. Ordet ”professionell” nämndes. Poliserna i Skåne har alltså kommit fram till att det ska man vara som polis. Men vad betyder ordet professionell? Vad innebär det att uppträda professionellt? Det har poliserna inte behövt ange. ”En polis ska uppträda professionellt” är enligt min mening en floskel så länge man inte kan bryta ner ordet till dess egentliga betydelse. Polisens värdegrundsutbildning når inte några pedagogiska höjder.


Försvar
Flera av makthavarnas uttalanden har innehållit ursäkter. T.ex. att poliserna hade en svår arbetssituation. Vad är det för trams! Hur jobbigt hade de där inne i bussen där de hade tid att garva åt sina egna rasistiska glåpord. De garvar och de hetsar varandra. När någon pratar om att ”ge stryk” hör man ljudet av dunsar. Demonstreras stryket också?


Polisförbundets vice ordförande stod i Aktuelltstudion och gick som vanligt upp i försvar. Även hon ursäktade poliserna med att de har det tufft och att de var utsatta i samband med kommenderingen i Rosengård. Hon sa också att ”man måste” komma ihåg att poliserna gör tusentals ingripanden som de gör bra. Hon menar att det här är en isolerad händelse. Jag är ledsen Lillemor, men jag håller inte med dig. Det ”man måste” är att ta avstånd från rasismen inom poliskåren och att göra det ordentligt! Stå inte och försvara rasistiska poliser i TV gång efter annan utan gör något mot rasismen och gör det omgående! Vad väntar ni på?


Hets mot folkgrupp
Hade dessa uttalanden varit i ett fikarum på en normalstor polisstation under en fikarast hade det kunnat bedömas som Hets mot folkgrupp enligt Brottsbalkens kap.16. Poliserna uttrycker missaktning och spridningskriteriet hade varit uppfyllt. Hur många var de i bussen egentligen? Var fönstren till bussen öppna? Kan några fler än de som satt i bussen ha kunnat höra de rasistiska tillmälena?

 

Absolut normalt
Det absolut intressantaste i ärendet är ändå att poliserna använder bandet som bevisning vid en huvudförhandling. De har inte ens vett att skämmas och ta bort den från förundersökningen vilket bara bekräftar hur normaliserat språkbruket är.


Och nu visar det sig att polischefen kände till filmen och vad som sas i den:

http://sydsvenskan.se/malmo/article411171/Polischefen-kande-till-filmens-innehall.html  

Den svenska polisen har verkligen en hel del värdegrundsfrågor att arbeta med men hur intresserad är man egentligen???2009-02-06, 05:45  Permalink
Andra bloggar om:  


Hejsan Irmeli.

Jag hörde två invandrare som diskuterade detta ämne på fikarasten på jobbet. De kom fram till att om de hade varit i polisens situation så hade de troligtvis betett sig mycket värre.
Hur som helst så känner jag på mig att du anser att en polis inte ska kunna bli förbannad och komma med glåpord på arbetstid. Men jag tänkte ändå ta upp vad jag hörde för att visa en annan sida av saken.

Mvh
Robert


Irmeli Krans: Jaha. Det yttrandet får väl stå för dem. Det rättfärdigar lik förbannat inte beteendet.
Irmeli
På 60-talet arbetade jag som arrestvakt vid ett flertal festivaler och marknader.
Då var omdömena som jag hörde om svenska "fyllesvin"
bra mycket värre.
I affekt kan man yttra sig ganska nedsättande om de
människorna som man ska hjälpa.
Är inte det rätt normalt att man efter en lång natts tjänstgöring bland personer som inte uppträder "som människor" fäller yttranden som man kanske inte annars gjort ?


Irmeli Krans: Normalt eller inte, jag försvarar det inte vilket alla kommentatorer verkar vilja göra. Tänk så många försvarande argument man kan finna...
Apajävel? Ska det inte vara AFAjävel? Var inte stenkastaren från Malmös fnare förorter? Problemet med polisernas språkbruk är att focus tas från det verkliga probemet och de brott som begicks på platsen. Sorgligt
Och frågan om det var HMF tog det chefsåklagaren en dag att konstatera att det inte var det. På grund av att spridingsrekvisitet inte var uppfyllt. Dessutom var det inte tjänstefel, då det inte var fråga om myndighetsutövning. Juridiskt är det enkelt, etiskt är det en helt annan sak, så vart man då hamnar arbetsrättsligt återstår att se.

Den som aldrig fällt ett olämplligt yttrande kan väl kasta den första stenen.


Irmeli Krans: Om man inte får kasta spjut i radhus för att man inte är oförvitlig själv så blir det aldrig debatt.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM