TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Artikeln visar tydliga tecken på s.k. seriebrottslighet som eskalerar. Moskébranden är ett typiskt exempel på när trakasserierna når kulmen som jag tagit upp vid tidigare blogginlägg. Ojakangas är hatbrottsjourens klippa:

 

http://www.op.se/parser.php?level1=155&level2=695&id=945300

 

"Familjen Noomi är flyktingar från Afghanistan. Familjen har uppehållstillstånd i Sverige och bor i Bräcke sedan fyra år tillbaka. Förra tisdagen skar någon sönder däcken på Shokria Nooris bil. På söndagskvällen gjorde någon samma sak på sonens bil.


Natten mot måndagen sparkade och slog någon sönder familjens dörr. I måndags jagades en av familjens söner tillsammans med en kamrat av två bilar i centrala Bräcke. "Flytta på dig djävla svartskalle. Nej för resten vi kör över dem", ropade någon från bilarna. Mamma Shokria Noori har också hotats till livet.


Polisen i Bräcke anser inte att det är fråga om rasism. Ungdomsfylla gjorde att "det råkade bli så här", sade Iva Strand, polis i Bräcke i onsdagens ÖP.


- Det är mycket tråkigt att höra att poliser hos er har den attityden. Den inställningen har lett till mycket tråkiga händelser på andra håll i landet, säger Cajsa Ojakangas, polisassistent hos Stockholmspolisens hatbrottsjour.


Hon jämför det som hänt i Bräcke med händelser i värmländska Vålberg i mitten av 1990-talet. Där attackerades en invandrarfamilj av en grupp rasistiska ungdomar. När familjen började försvara sig trappades våldet upp. Det hela slutade med att både familjens bostad och fritidshus brändes ner. Tolv andra invandrarfamiljer plus deras svenska vänner drabbades också av rasistiska påhopp och brott. Ingen har dömts för mordbränderna.


Polis och åklagare tyckte inte det var rasism utan talade om "pojkstreck".
- Det som hände i Vålberg började ungefär på samma sätt som det som nu har hänt i Bräcke, säger Cajsa Ojakangas.


Att skylla på ungdomsfylla är en oacceptabel bortförklaring, anser hon.
Alla brott som på något sätt kan uppfattas ha begåtts på grund av agg mot människor på grund av deras hudfärg, etniska bakgrund, tro eller sexuella läggning ska utredningsmässigt hanteras som hatbrott.


- Visar det sig sedan i utredningen att det var något annat så får rubriceringen ändras då, säger Cajksa Ojakangas.


- I Bräckefallet kan man starkt misstänka att det är hatbrott, tillägger hon.
Även moskébranden i Strömsund ska betraktas som hatbrott, anser Cajksa Ojakangas. Tidigare händelser i Strömsund, bland annat spridandet av rasistiska affischer och förföljelsen av en lärare som tog strid mot de främlingsfientliga budskapen ska, enligt Cajsa Ojakangas också betraktas som hatbrott."


 2009-01-30, 00:10  Permalink
Andra bloggar om:  


Hejsan Irmeli.

"Alla brott som på något sätt kan uppfattas ha begåtts på grund av agg mot människor på grund av deras hudfärg, etniska bakgrund, tro eller sexuella läggning ska utredningsmässigt hanteras som hatbrott."

Med tanke på att du anser att det borde vara ett hatbrott p.g.a. att förolämpningen "svartskalle" användes (Bräcke) så undrar jag vad du gör för att få personrånen i Landskrona, Malmö, Bergsjön o.s.v. till hatbrott när de utförs p.g.a. offrens etnicitet. Eller som några av rånarna själva har beskrivit det: Man rånar bara svennar. I många av dessa rån sker också förolämpningar p.g.a. etnicitet som "svennehora". Det finns även en hel del våldtäkter där ordet "svennehora" har använts. Förklara för mig som inte förstår, varför utreds inte dessa brott som hatbrott, kan du göra det är du snäll?

Mvh
Robert
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM