TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Många skäller nu på Försäkringskassan och andra ansvariga. Och med all rätt! Inte alla har den där berömda årslönen på banken som Ann Wibble trodde. Vad gör de som nu tömt sparkapitalet, som inte har någon privatperson att låna av, som under denna tid inte varit förutseende nog att ta banklån innan katastrofen var ett faktum. Katastrofen som innebär att man hunnit dra på sig en betalningsanmärkning som definitivt sätter stopp för alla försök till lån. Oavsett årsinkomst, oavsett fläckfritt förflutet, oavsett obefintliga skulder. Nej, inte ens bankerna tror att du kan bli kreditvärdig igen.

 

Vad gör dessa människor då? Säljer allt de har? Går till soc? Blir bostadslösa? Rånar banken? Många är dem. Och fler blir de. Vilket ansvar tar regeringen? 

 

http://www.expressen.se/ledare/1.1428154/090111-kassan-ar-kass

 

"090111: Kassan är kass

 

Tänk tanken att försäkringskassan vore en privat bank. Vore det verkligen möjligt att låta tiotusentals kunder vänta i en eller flera månader för att få ta ut sina pengar på sparkontot?
Naturligtvis inte.
Finansinspektionen hade genast dragit in tillståndet för att driva bankverksamhet. Ansvar hade utkrävts och bankens aktieägare hade sett till att sparka styrelse och vd.
Men försäkringskassan kan uppenbarligen missköta sig på ett skandalöst sätt utan att kunderna kompenseras, utan att något egentligt ansvar utkrävs.
Generaldirektören Curt Malmborg har visserligen "sagt upp sig", men får behålla titel och lön för någon okänd sysselsättning i regeringskansliet. Inga krav verkar ställas på styrelsen där Erik Åsbrink är ordförande. Samtidigt som ansvarig minister Cristina Husmark Pehrsson är förbluffande passiv:
"Först när Försäkringskassans analys av situationen är klar kan vi ta ställning till eventuella åtgärder", säger hon i SvD.

Nu är Försäkringskassans organisatoriska och ekonomiska problem ingen nyhet för ministern. Inte heller myndighetens dyra kamp med det nya IT-systemet. Dessutom riskerar problemen med de sena utbetalningarna att förvärras, varnar statskontoret i en färsk rapport.
Att försäkringskassan nått all time high när det gäller antalet JO-anmälningar är knappast förvånande. Kunderna är missnöjda och förbannade. Och med all rätta.
Vad Cristina Husmark Pehrsson borde göra är självklart: lova att de kunder som lidit och kommer att lida av de sena utbetalningarna kompenseras ekonomiskt.
Det handlar både om en anständighetsfråga och en ömsesidighet i "affärsförbindelserna." En kund som har fått alldeles för mycket i bostadsbidrag blir inte bara återbetalningsskyldig utan måste också betala en straffavgift. Och den som får för mycket utbetalt i andra ersättningssystem måste efter förfallodagen betala en dröjsmålsränta.
Lika naturligt är det alltså att försäkringskassan nu tvingas betala en rejäl dröjsmålsränta till alla de kunder som drabbas av förseningarna.
Det bidrar i sin tur till effektivitetsvinster: när det kostar extra att vara sen skickas ekonomiska stötar in i organisationen; både ledning och ansvariga politiker blir betydligt mer engagerade i att utbetalningarna faktiskt sker i tid.
Försäkringskassan har, tro det eller ej, faktiskt ett "kundlöfte" och lovar att "man ska få veta när det kommer beslut och när pengarna betalas ut".
Hur länge måste kunderna vänta på att Cristina Husmark Pehrsson lovar dem deras självklara rätt till dröjsmålsränta?"2009-01-12, 04:11  Permalink
Andra bloggar om:  


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM