TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

http://www.realtid.se/ArticlePages/200812/09/20081209112457_Realtid064/20081209112457_Realtid064.dbp.asp

 

 

"Hatbloggaren går fri
Det är tydligen OK att kalla PR-konsulten Dominka Perczinski för ”polsk hora”. Åklagaren struntar i polisanmälan mot hatbloggaren för förtal.

Alexander Erwik, chefredaktör på Finest och PR-konsulten Dominika Peczynski har tidigare polisanmält Hatbloggaren för förtal. Men att kalla tv-kändisen Linda Rosing för ”skabbiga turkknullaren”, pr-kvinnan Dominika Peczynski för ”polsk hora” och festfixaren Nalle Knutsson för ”aidssjuk” räcker inte för att starta en förundersökning för förtalsbrott.
Den bedömningen gör i alla fall Jenny Nordin, kammaråklagare på City åklagarkammare i Stockholm:
- Jag har inte ansett att det föreligger särskilda skäl att inleda en förundersökning, säger Jenny Nordin.
Varför inte?
- Det ska upp till en ganska hög nivå för att vara ett förtalsbrott
Men här har hatbloggaren uttryckt sig nedsättande om bland annat homosexuella och judar, ska inte det räcka?
- Då måste jag titta på ärendet för att kunna kommentera det. Jag har 180 ärenden liggandes på mitt bord. Gärningen kan vara ett brott, men staten hjälper endast till i vissa specifika skyddsvärda fall."

Det låter onekligen som att åklagaren är illa påläst i fallet. Trots detta har hon fattat beslut om att inte inleda förunderökning. I ovanstående ärende har tre personer blivit utpekade som klandervärda i sitt levnadssätt. Enligt lagvrängarna anses klandervärt beteende av allvarligare beskaffenhet vara till exempel att bli utpekad som prostituerad. Med tanke på spridningseffekten uppfyller brotten rekvisitet för grovt förtal. Vi kvinnor är vana vid att vi ska "tåla" att bli kallade horor. Frågan är om det fortfarande är något som allmänheten anser att vi ska tåla. Kanske dagens politiska klimat egentligen anser att det är "särskilt påkallat ur allmän synpunkt" att inleda förunderökning vid den här typen av tillmälen. Kan det vara så att vi anser att ingen ska behöva bli utsatt för dylik smutskastning.

 

Om det är sant att bloggaren dessutom uttryckt sig nedsättande om homosexuella och judar har vi dessutom ett hatbrottsmotiv. Dertta innebär att det ligger i åklagarens intresse att sådana omständigheter uppmärksammas och att bevisning säkras redan på förundersökningsstadiet. De tillhör grupperna som hon förmodligen hänvisar till. ("...vissa specifika skyddsvärda fall.") Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM