TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Torsdagen den 20 november är det transpersonernas dag och veckan går i T-tecken. Veckan inleddes med regnbågsmässa i Sofiakyrkan igår och idag, måndag, anordnar RFSL i samarbete med Riksdagens HBT-grupp det årliga HBT i världen-seminariet i riksdagen. I år är temat transpersoners mänskliga rättigheter. Veckan avslutas med en transtema dag på Huset på lördag, se nedan.

 

Transnyheter:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=852616

"Transvestiter som Sara-Claes, fetischister och sadomasochister ska inte längre ha en sjukdomsstämpel. Socialstyrelsen tar bort diagnoserna i sjukvårdssystemen för att inte förstärka fördomarna kring dessa sexuella beteenden." 

 "- De här diagnoserna stammar från en tid då allt annat än heterosexuell missionärsställning sågs som sexuella perversioner, säger Lars-Erik Holm."

- Socialstyrelsen vill med den här förändringen understryka att det här är beteenden som inte är sjukdomar och inte heller är perverst, säger han."

 

Sara/ Claes:

"- Den här gamla klassningen rör till det för många som tror att de är sjuka fast de bara klär sig i det andra könets kläder."

 

"Socialstyrelsen tänker nu arbeta för att samma förändring ska göras i det internationella diagnossystem som tas fram av WHO och som utgör grunden för det svenska systemet. Lars-Erik Holm tänker även kontakta sina kolleger i Norden.
- Men jag vet inte hur framgångsrika vi kommer att vara. Det finns enormt olika uppfattningar om detta i olika länder, men det vore ju bra om åtminstone vi i Norden har en samsyn, säger han."

Socialstyrelsen kan då möjligen stöta på motstånd i Finland där det verkar finnas motstånd mot transpersoner. Eller gäller det bara kyrkan?

http://www.qx.se/samhalle/8512/transsexuell-prast-skapar-huvudbry

"I en öppen intervju för Rundradion sa han i tisdags att han hoppas kunna fortsätta sitt arbete inom kyrkan. Han menar att han under de trettio år han arbetat inom kyrkan så har han alltid skött sitt arbete klanderfritt.
Enligt biskop Voitto Huotari är det dock omöjligt att han när han blivit kvinna fortsätter som kyrkoherde men att det då möjligtvis kan finnas andra uppgifter inom församlingen."

Varför är det omöjligt? För att Olli är kvinna?


"Andra sexuella beteenden som till exempel transsexualism, exhibitionism, voyeurism och pedofili kommer att finnas kvar som diagnoser. Och de kommer inte att tas bort i ett senare skede, enligt Lars-Erik Holm."

 

Men hallå, är transsexualism ett sexuellt beteende?

 

 

Transtema

 

Välkommen till transtemadag på Huset!
Lördagen den 22 november anordnas årets transtemadag.
Kom och träffa folk, lyssna på spännande samtal, delta i en workshop eller i vår massnamnändringskampanj.

Program
11.00 – 11.05: Välkomst
11.05 – 11.15: RFSL Ungdom presenterar sin intervjustudie om unga transpersoner
11.15 – 12.00: Samtal om namnlagen mellan Barbro Westerholm (fp), medlem i Riksdagens hbt-grupp och Anti Avsan (m), ledamot i civilutskottet. Samtalsledare: Kerstin Burman, volontär från Byrån för lika rättigheter
12.00 – 13.00: Lunch
13.00 – 14.00: Könsöverskridande identitet eller uttryck – en genomgång av det kommande diskrimineringsskyddet för transpersoner. Kerstin Burman, volontär från Byrån för lika rättigheter och Jan-Olov Madeleine Ågren, Röda korsets byrå mot diskriminering i Luleå.
parallellt
13.00 – 14.00: Interaktiv föreläsning om trans och sex med Arawn Repka, transaktivist
13.00 – 14.00: Könsöverskridande identitet eller uttryck – en genomgång av det kommande diskrimineringsskyddet för transpersoner. Kerstin Burman, volontär från Byrån för lika rättigheter och Jan-Olov Madeleine Ågren, Röda korsets byrå mot diskriminering i Luleå.
parallellt
13.00 – 14.00: Interaktiv föreläsning om trans och sex med Arawn Repka, transaktivist
14.00 – 14.30: Fika
14.30 – 15.00: Trans nu och då. Linus Hedlund, ordförande i RFSL Ungdom Stockholm och Erica Zander, kvinna med transsexuell bakgrund. Samtalsledare Hedvig Nathorst-Böös (RFSL Ungdom)
15.00 – 15.30: Fråga Stockholm. Kerstin Burman, volontär från Byrån för lika rättigheter och Michael Hansén Goobar. Samtalsledare Reb Kerstinsdotter (RFSL Stockholm)
15.45 – 18.00: Filmvisning

Glöm inte att anmäla om du vill äta lunch innan den 18 november. Maila: hedvig@rfslungdom.seFörnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM