TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Tisdagen den 16 september hade jag nöjet att få träffa Frans Swinkel, polismästare med ansvar för distriktet Tilburg i Nederländerna. Swinkel berättade att Tilburg är Nederländernas femte största stad med ca 200.000 invånare och polisdistriktet har ca 500-600 anställda.

 

Frans Swinkel

 

Swinkel berättade att den nederländska polisen infört en ny policy år 2005. Policyn innebär att när polisen kommer till en brottsplats och man misstänker att det handlar om partnervåld eller hatbrott frihetsberövas den misstänkte gärningsmannen omedelbart i minst sex timmar och en förundersökningsledare fattar beslut om att inleda förundersökning.

 

Man har frångått från att först ta upp vittnesmål av den utsatte och övertala vederbörande till att medverka i vidare utredning utan koncentrerar sig i första hand på att säkra bevisning på annat håll såsom vittnesmål, dokumentation av skador, tekniska undersökningar på brottsplatsen, beslag mm. Detta för att säkra tillräckligt med bevisning för fällande dom i de fall där den utsatte inte vill medverka i utredningen.

Detta har medfört att 40 % fler brott har kommit till polisens kännedom. Nästan alla ärenden leder till åtal och 50-60% av dessa åtal leder till fällande domar.

 

Mycket intressant. Det ska bli spännande att ta del av utvärderingen så småningom.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM