TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Priset på utsläppsrätter har en direkt påverkan på det slutpris som konsumenten får betala för elnotan, alltså du och jag. 2008 börjar Eus snålare tilldelning av utsläppsrättigheter att gälla. Idags läget är det osäkert vart elpriset tar vägen i och med den nya tilldelningen. Men vi kan vara ganska säkra på att det kommer bli dyrare.


Men är vi redo att betala ett högre el pris än vi gör idag för vår el för att få bättre miljö?


Johan LundbergHej Johan!

Bra fråga du tar upp, bra frågor tar du alltid upp tycker jag.

När det gäller utsläppsrätter finns det en paradox i detta som ställer till det med el-priset. Även el-producerande företag som har bara produktion via vatten eller kärnkraft, som har ingen eller mycket lite koldioxidutsläpp, dras in i detta och hamnar i ett läge där de får höja sina el-priser.

Det finns ingen konsekvens i detta. Miljövänlig tillverkning av el skulle lätt kunna finnas utanför utsläppshandeln och därmed kunna erbjuda lägre el-priser.

Sen tjänar el-företag stora pengar på höjda el-priser. Det är det som är det paradoxala. På detta sätt belönas smutsig el-produktion då el-företagen kan fortsätta med denna då de tar igen det via högre el-priser.

Konstigt är ordet och visar på att marknadstänkandet inte fungerar inom detta område. Då är det bättre att lägga på en koldioxidskatt på smutsig el-produktion som miljövänlig produktion då slipper.

Röda partihälsningar

Roger Jönsson
http://www.s-info.se/jonsson
Tack!

Håller med dig, det borde vara som så att miljövänlig el borde få samma sänkning som dålig elproduktion. En sak är helt klar och det är att något är völldigt fel om de som producerar dålig el eller miljöfarlig el tjänar mer pengar då elpriset stiger.

Frågan är kankse om staten skall använda sina styrinstrument och uppmuntra bra el genom lägre skatt så att folk väljer det istället?

Vi måste få folk att använda bättre el som gynnar miljö i stället för att skadar den.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM