TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Besökssiffrorna har rasat med närmare 50 procent sedan nyår på de museer som återinfört entréavgifter. Reformen med fri entré lockade svenskarna till de statliga museerna. Under 2005 ökade antalet besök med 2,9 miljoner eller 159 procent på de 19 museer som slopade inträdet.


Efter första kvartalet efter återinförandet av inträdet för alla över 19 år rapporterade Kulturrådet att publikminskningen låg på 40 procent. SvD har gjort en kartläggning som visar att nedgången vid halvårsskiftet är närmare 50 procent.


Jag förstår inte varför kultur ministern rev epp en av de mest lyckade reformerna inom Svensk kulturhistoria. Kulturen skall vara för alla inte för några.


Johan LundbergI Göteborg ligger det halvprivata Universeum granne med Statens kulturmuseeum. Universeum tar kr 140 i inträde för vuxen och för familj med barn blir det ganska dyrt.

Bredvid ligger det statliga museet som tidigare hade fri entré. Kostnaderna betalda av skatten.

Båda institutionerna ger en liknande upplevelse.

Idén hos Alliansen är att den som har ett intresse av det ena eller det andra kan själv betala eller åtminstone bidraga. Inte skall väl syftet med museerna vara att vara värmestuga.

Kulturen skall inte alls vara för alla.
Kulturen skall vara till för de några som uppskattar en viss kultur. Om kulturen skulle vara till för alla då kan du ju sätta upp ett kulturministerium som överglänser alla andra ministerier. Största avdelningen kommer att vara den avdelning som bestämmer vad som är kultur och inte.

Jag läser ibland lite poesi. Hemskt dyra böcker. Johan du kan väl betala dom för mig, snälla. Det finns ju ingen solidaritet nu hos regeringen.
Reformen lär ha sett ut så här:

Staten ersätter museerna för fri entré för ungdomar
Museet får själv avgöra om entré för vuxna. Vilket museet än väljer, så kommer det inte att påverka det statliga bidraget. (Alltså ingen särskild kompensation om museet väljer att ha kvar fri entrée för vuxna.)
Totalt sett ökat bidrag till museerna.

Uppgifterna tagna från annan insändare och jag kan inte vara säker på att detta är helt korrekt. Men Johan är väl säker på att han har korrekta uppgiter och kan korrigera mig.
Nu hittar jag följande på moderat.se

"Fri entré-reformen riktade sig endast till 19 statliga museer varav 16 ligger i Stockholm. Kostnaden för fri entré på dessa museer blev nära 100 miljoner kronor. Frågan är om det är så vi skapar ett levande kulturliv för hela landet?"

Johan - tycker du fortfarande att fri entré på statliga museer huvudsakligen i Stockholm till kostnaden 100 miljoner var ett steg i ambitionen att ge kultur åt alla????
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM