TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Anders Borg fördömer socialismen och uttalar sig som så att det finns ingenting bra med socialism. Jag beklagar hans hjärtlöshet.


Det finns alltid någonting gott i varje religion och i varje politiks ideologi. Varför jag har valt att hänge en stor del av mitt liv åt Socialdemokraterna och socialismen, är på grund av att jag starkt tror på att dess värderingar måste genomsyra ett humant och kärleksfullt samhälle. Vad är då socialism och vad är det Anders Borg tar avstånd ifrån? Socialism är ett samhälle där vi förser alla människor med vad det är i behov av. Samhällets grund är då skapat utifrån ”från var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” eller som jag själv brukar sammanfatta det – Jag bär dig nu så bär du mig sen. Ytterst handlar det om att inte någon ska bli lämnad utanför samhället, utan kunna få sina mänskliga behov tillfredsställda. 


Ett samhälle som i grunden har jämlikhet och solidaritet som högsta prioritet, är också ett samhälle som tar ansvar för sin medmänniska. Detta finner Anders Borg ingen nytta med och ser inget värde i heller, jag undrar om hans partikamrater är av samma åsikt. Om man undersöker Moderaternas och högeralliansens förda politik, så ser man hur klassklyftorna växer, ökade barnfattigdom, sjuka utförsäkras och multinationella företag köper vår välfärd. 


Jag finner inget solidariskt med högeralliansens politk. Däremot ser jag hur det istället krossar människors drömmar om ett lika värde.


Men kanske är det så att människan i dagsläget är som Anders Borg och finner inget värde i socialismen och dess budskap att vi ska ta hand om varandra. Jag har ändock inte slutat att tro på människans godhet. Jesus förkunnade det yttersta kärleksbudskapet och jag tror att om han varit här idag så hade han sagt att vi ska ta hand om varandra och älska så mycket vi kan.


"Lev på ett sådant sätt så att de som känner dig men inte känner gud, kommer känna gud på grund av att de känner dig"


Med vänlig hälsning


Nina Drakfors

Du skriver under på Marx gamla formulering om ”från var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”, men sen när du lägger ut texten handlar det bara om att få behov tillfredställda, att "vi förser alla människor med vad det är i behov av".

Men då utelämnar du faktiskt den ena halvan av Marx-citatet, nämligen att vi också ska ge av får förmåga, alltså göra rätt för oss. Socialism är inte, vill jag hävda, enbart möjligheten att få stekta sparvar skyfflade in i gapet, utan handlar också om att människor ska få resurser att också vara verksamma i produktion och samhällsliv. Det är ingen kravlös distributionsideologi a la Jesus.


Nina Drakfors: Vad betyder "från var och en " det kanske är otydligt men socialism för mig handlar om mänskliga rättigheter där man oxå bidrar efter sin förmåga.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Behovshierarki
Nina, til skillnad från SBL läser jag inte alls in att du skriver om stekta sparvar. Jag tror att "Vår förmåga" handlar om vad vi kan bidra med - det vill säga, vilken kapacitet vi har. Alla har inte samma arbetsförmåga, som bekant. Däremot tror jag alla människor har ett inneboende behov av att få ingå i ett större sammanhang, att få vara till nytta, att få uttrycka sina talanger.

Att göra rätt för sig, som SBL uttrycker det, låter så negativt i mina öron, som något vi egentligen vill slippa. Jag tror på människan som en god kraft, som i grunden vill väl! Om våra resurser tas tillvara tror jag att vi alla med glädje "gör rätt för oss"!

Så i ditt uttryck att vi "förser alla människor med vad de har behov av" lägger jag även in att vi förser människor med jobb. Människan är en varelse skapt för arbete och aktivitet.

Och Jesus var sannerligen allt annat än kravlös, för den som tar honom på allvar! :-)
Nina Drakfors: Tack för ditt inlägg. Jag instämmer till 100% i det du skriver och mycket bra att du lyfte fram människans behov av ett arbete och finnas i ett sammanhang och få göra nytta. För som du tror jag på människans vilja att dela med sig och vara en resurs i samhället. Människan är inte gjord att vara sysslolös och känner det instinktivt inom sig, människan vill göra sin del, är i allefall vad jag tror om de flesta.

ha en trevlig kväll
Tittar vi på de socialistiska stater som funnits så framkommer någonting intressant: människors behov tycks minska!


Nina Drakfors: Oj, detta får du utveckla för att jag ska förstå
Kräv din rätt, gör din plikt etc.
Det finns en tydlig koppling i den socialdemokratiska välfärdsordningen mellan arbetsinsats och rättigheter, principen är att alla ska vara i arbete och därmed också ha rätt till välfärdssystemets goda.
Marx princip, som han lånade in från Vem Det Nu Var, är alltså tudelad, och läser vi inlägget framgår det inte alls, utan bara den ena halvan av citatet lyfts fram. Och så brukar det vara, det är därför jag gnäller.
När det gäller Jesus har vi den hållningslösa berättelsen om den förlorade sonen, eller Apostlagärningarna 2:45-2:46, som också är "halva" citatet, "De sålde allt vad de ägde och hade och delade ut åt alla, efter vars och ens behov."
Kanske går det här en linje, rakt genom svensk politik inklusive socialdemokratin mellan dem som tycker att det låter förskräckligt att göra rätt för sig och de som tycker att det är en riktig princip.


Nina Drakfors: Jag bär dig nu så bär du mig sen, arbete åt alla och som kan, inget konstigt i det. Men de som inte når upp till ett arbete på grund av olika saker har oxå rätt till en delaktighet, tycker jag.

jag kommer ihåg mitt första arbete i hemtjänsten, de äldre lärde mig att laga mat osv. Jag lärde mig hur man tar hand om en annan människa, hur man lyssnar efter känslor och behov. Än idag är andra människro mina läromästare. Ett jobb är inte bara att göra rätt för sig, är något som jag vill påpeka, det är så mycket större än så. Vi har tappat den biten i samhället idag tycker jag. Fler unga borde genomgå sitt första arbete i hemtjänsten och hemtjänsten borde börja laga mat igen till de gamla, för det finns så mycket ett arbete kan ge.
Ett inkluderande både och Stig-Björn Ljunggren är aldrig fel, men nu är det mer av

"Gör din plikt....

Där tog det slut i.o.m moderaterna-

Eller vilka rättigheter anser du att en fas trea har efter att dom uppfyllt sin "plikt" sina hittepåsysslor?

Jag har verkligen inte uppfattat svenskar som lata eller arbetsovilliga och undrar var du fått din som du själv säger lite gnälliga ton ifrån?
Vilka rättigheter fanns för den sjuke som betalat skatt som gått till f.k som går med överskott och sedan när den sjuka efter kanske 20-25 års arbete blir sjuk eller skadad så ajöss med dom rättigheterna.
Det är inget fel på "Gör din plikt" Det är sunt, men vi ska lägga till "Kräv din rätt" igen!


Nina Drakfors: Instämmer, ett arbete är mer än bara en plikt och fas tre är en bedrövelse och slösseri med mänskliga resurser och de utförsäkrade har sin rätt i samhället och ska inte behöva pressas ut i arbete, utan få en rehabilitering innan som är värd namnet.

Till Stig-Björn Ljunggren

Som kristen opponerar jag mig mot formuleringen "kravlös distributionsideologi a la Jesus".
Det krävdes mycket mod att följa Jesus, att ge upp allt det världsliga. Det är okunnighet som får icke-troende att se "kravlöshet" här. Alla i gemenskapen måste dra sitt strå till stacken. Paulus KRÄVDE tom att själv försörja sig under sina resor. Men att den kristna grundsynen och marx har mycket gemensamt stämmer ju.


Nina Drakfors: Vad intressant att läsa om Jesus och mod, har aldrig tänkt på det sättet. Tack för ditt perspektiv.
"Kanske går det här en linje, rakt genom svensk politik inklusive socialdemokratin mellan dem som tycker att det låter förskräckligt att göra rätt för sig och de som tycker att det är en riktig princip."

Varhelst jag stöter på Stig-Björns texter väcks min oppositionslusta. Om man reagerar mot högerns behandling av sjuka och arbetslösa, både vad gäller ersättningsnivåer och de skärpta och snåriga reglerna, tycker man då att "det är förskräckligt att göra rätt för sig", eller vad menar S-B?
Vad är det i övrigt som är exempel på kravlöshet.


Nina Drakfors: Det är härligt att så kalla göra rätt för sig och vi har alla ett behov av detta, tror jag. Eller vi vill vara delaktiga i samhället och i gemenskapen. Tack för inlägget
Nina!

Såsom varande en pragmatiker vill jag ha svar på följande fråga: Vilket land ser de som förebild för socialismen?
Kambodja? Cuba? Venezuela? ....eller ngt annat land?


Nina Drakfors: Hm, snårig fråga. Sverige ser jag som ett bra exempel med sin generella välfärd, dock inte utifrån att man n privatiserar välfärden eller skolan. Följaktligen blir det länder som har en generell välfärd som går i den riktningen men sedan finns det ju andra inslag som är mindre trevliga. Se bara i Sverige när vi utförsäkrar sjuka. Finns det nått land som är helt socialistiskt? Det var helle rinte det jag skrev att vi skulle ha, jag skrev att vi ska ha en grund av socialism där vi tar hand om varandra och där jämlikhet och solidaritet är ledstjärnor. Sedan tror jag mycket på kooperativa former när det gäller företag men även privata men inte multinationella företag som suger ut all vinst till sina aktieägare.

Svar: Norden är ett bra exempel men går mot mer att kapitalet styr landet och pengarna.

Kan inte du utveckla vilket svar det var du ville ha...jag anar bara en viss sak och du kan gärna utveckla vad du menar, eller jag anar att du vill förknippa socialism med någonting dåligt och då vore det intressant att få veta på vilket sätt, men det är ju bara min tolkning
Lennart Carlsson - synnerligen dum fråga. S förespråkar inga diktaturer och om man ska prata diktuaturer och jämföra land så se då först på USA, som i praktiken aldrig varit i fred sen landet bildades år 1776. Och än idag krigar och lämlästar folk på flera fronter samtidigt för att "frälsa med svärdet". Ovanpå det förespråkar man tortyr och spionerar godtyckligt på alla. Är det USA som du förespråkar? Tror inte det va?


Nina Drakfors: Huvudet på spiken, tack för det
"Nina Drakfors: Oj, detta får du utveckla för att jag ska förstå

I marknadsekonomier behöver folk bilar, nya vitvaror, datorer smink och telefoner.

I socialiststater behöver folk bara tak över huvudet och mat på bordet .Oftast finns det också mat på bordet.

Om du inte tror mig så kolla på skillnaden mellan Öst- och Västtyskland när det begav sig, eller varför inte Nord- och Sydkorea idag.


Nina Drakfors: Jag tror att du har en annan syn på socialism än vad jag har. Den socialism som finns i norden kallas välfärd och det är det som jag förespråkar. Är du emot socialism i form av välfärd?
Tommy Karlsson - Undrar då varför det framkommit i en ett par år gammal undersökning att 40% av de gamla östtyskarna önskade tillbaka till det gamla östtyskland? De ansåg nämnligen att visst hade de fått tillgång till massa nya varor, men de hade inte råd att köpa dom. I Östtyskland hade de iaf basvarorna och vad de behövde. Tänka sig att de ansåg att Östtysknad var bättre?


Nina Drakfors: Ja, inte blir vi lyckliga heller av en massa varor, det visar lyckoforskningen på. Man blir inte lyckligare ju rikare man blir.
Ja Sven, det kan man fråga sig. De 40% får väl starta en ny socialistiskt stat där de kan fortsätta skjuta folk som vill lämna landet i ryggen.

Lite nostalgia till Sven här från den gamla goda tiden:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Body_of_Peter_Fechter_lying_next_to_Berlin_Wall.jpg


Nina Drakfors: Osmakligt Tommy med dina inlägg om att bli skjuten i ryggen, undra just vilken ideologi som Hitler sållade sig till Socialismen, om vi för samma stil som du så ska vi ha Hitler diktaturer i Sverige...Fy vad osmakligt och lågt resonemang att jämföra Sverige med Korea.
Sven, det var faktiskt mer än 40%. Lite teorier om varför finns i länkarna nedan, men jag vet inte om länkarna är objektiva.

http://www.thelocal.de/society/20090626-20207.html

http://www.france24.com/en/20081003-germans-miss-good-old-days-gdr-germany
Tommy - Och vilket land föredrar du då? USA som förordar tortyr, och i egentligen aldrig varit i fred sedan de bildades 1776? Om de inte slog ihjäl indianer, så slog de ihjäl varandra i inbördeskrig, eller så åkte man vida över haven och slog ihjäl alla som inte tyckte som dom. Har pågått nonstop i snart 300 år.

Man ska vara försiktig med att peka finger på någon annan stat. Jag förordar varken USA eller Östtyskland, men det finns ett fint mellanting, ett socialdemokratiskt Sverige. Inte ett mini-USA som Alliansen försöker förvandla Sverige till.


Nina Drakfors: Just det Norden är ett bra exempel på socialism,
Jag tror att en kritik av Fas 3-samhället blir trovärdig först när den förankrats i ett politiskt basresonemang som ser rättigheter-skyldigheter som sammanlänkande.

Visst, det är tårögd vackert även utan ideologisk sammanhållning, men som sagt, det blir inte trovärdigt.

Ett välfärdssamhälle måste, om det ska vara hållbart, bygga på reciproka principer, där alla bidrar som ska vara med och få.

Så kontrollera era filosofiska utgångspunkter först, innan ni kastar er över jämmerdalens alla eländespunkter.

När det gäller Jesus hade han mycket intressant att säga, men historien om Den Förlorade Sonen som jag anser vara en vedervärdig principiell utgångspunkt i sin altruistiska enfald. Och det är den jag vänder mig mot. Liksom den tidigare formuleringen ur Apostlagärningarna.

Det är inte saligare att giva än att taga. Bägge ska finnas med och balanseras. Kristendomen blir därför en underkastelse- och tjänarideologi som bör bemötas.


Nina Drakfors: jag önskar av hela mitt hjärta att du hamnar i fas 3 och så vill jag att du kommer och diskuterar rättigheter och skyldigheter, det är nog ända sättet för dig att förstå dig på vad som drabbar din medmänniska.
Jag föredrar givetvis Västtyskland. Om du inte gillar att jag pekar finger på ett socialistisk land så kan jag peka ut fler.
Nina Drakfors: Tommy, vilken ideologi har styrt sverige de senaste 100 åren innan alliansen, vad kallar du den?
Så bra då om du ska hålla det på den nivån Tommy Karlsson, då kan vi ju kontra med högerns Pinochet och Chile, så drar vi ner dina underliga argument.

Vad har det du skriver överhuvudtaget med Ninas blogginlägg att göra?


Nina Drakfors: Din sista fråga har jag undrat många gånger
Ja, Chile är nog lite off topic också, men det är klart, en diskussion om vad det var som gick fel där, och varför Pinochet lyckades hålla sig kvar vore på sin plats någon gång.
Åter till ämnet Stig-Björn Ljunggren, så har inget du skrivit om att göra rätt för sig nåt med majoriteten av dom drabbad i sjukförsäkringen att göra och även dom som drabbas av arbetslöshet som nu ex när SAAB inte överlevde.
Lojalt har dom väntat hoppats och trott på att det skulle ordna upp sig, ville inget hellre än att göra rätt för sig.

Din dystra syn på hur svenskar jagar bidrag före jobb?
Ja, den delar jag inte alls.
Sen tycker jag nog vi ska se politikerna "göra sin plikt" och se den stora arbetslösheten för ungdomar som inte är en synvilla.

Nina Drakfors: Mia, för tänkte jag mer att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad, nu tänker jag bara att man ska få den behandling som man tycker andra ska få. Så Till dem som förespråkar utförsäkring och fas 3 som bra metoder i ett humant samhälle kan jag inget annat önska än sjukdom och arbetslöshet, så kanske de lär sig nått. Eller vad tror du`?
Sven Dufva!

"Sven Dufva var inte arméns mest begåvade soldat"

Har förståelse för din självinsikt vad gäller ditt nik. Du tycker att jag ställer en dum fråga!

Att ställa en fråga om ett enda land som skulle vara idealet för socialismen....... är en dum fråga?

Det är tydligen tunt i tänkarleden på (s)idan numera.

Att se ETT enda land som genomfört ett lyckat socialistiskt experiment .....är en dum fråga.

Jag överlåter åt läsarna att bedöma hur dum frågan är.


Nina Drakfors: Samma fråga till dig, vilken ideolgi har sverige haft de senaste 100 åren innan högeralliansen? Jag tror faktiskt inte att du kan svaret
Ja Mia vi kan gärna hålla oss på den nivån: när du säger Chile kontrar jag med Belgien, Kanada och Danmark.

Sedan tycker jag precis som Sven att marknadsekonomier inte skall vara oreglerade.
Nina Drakfors: Jag tycker heller inte att marknadsekonomier ska vara oreglerade men heller inte helt reglerade, utan ett mellanting så som vi haft i Sverige med vår blandekonomi. Men jag tror på den mänskliga kraften och vilja till deltagande och därför tror jag på den kooperativa formen av ägande.
Till Stig-Björn Ljunggren
" När det gäller Jesus hade han mycket intressant att säga, men historien om Den Förlorade Sonen som jag anser vara en vedervärdig principiell utgångspunkt i sin altruistiska enfald."
Liknelsen om den förlorade sonen är just detta; en liknelse. Den skall förstås i ett andligt perspektiv, inte bokstavligt! Den förlorade sonen syftar på den människa som övergett Gud, men alltid är välkommen tillbaka.
"Kristendomen blir därför en underkastelse- och tjänarideologi som bör bemötas."
Av denna kommentar förstår jag att du helt missförstått Jesu budskap.
Jag har aldrig hävdat att svenskarna hellre söker bidrag än jobb.
Tvärtom är den allmänna uppfattningen just den jag företräder, att vi ska göra rätt för oss. Det är också därför folk hellre röstar på halvfalska partier som pratar om arbetslinjen än moraliskt korrupta partier som ärligt talar om bidragslinjen.
Det är därför jag reagerar på när den socialistiska principen om att vi ska få efter behov - och ge efter förmåga - misshandlas genom att enbart citeras och kommenteras till hälften.
Får efter Behov OCH ge efter Förmåga, var det alltså, inte bara få. Försök förstå det nu, så slipper vi sådant här i fortsättnignen.
Avslutningsvis. Kristendomen är inte bara en underkastelsefilosofi, den bygger också på humbug eftersom Gud inte finns. Men det kan vi ta en annan gång.


Nina Drakfors: Från var och en efter förmåga och åt var och en efter behov, är inget som säger att det ska existera en bidragslinje. Det betyder att alla kan inte jobba 100 % och därför från var och en efter förmåga.

Jag har och är åter ensamstående mamma. När jag ahde det som värst ekonomiskt så var räddningen din så kallade bidrag men kom ihåg att detta inte finns i USA och där är ensamstående mammor betydligt fattigare än i Sverige och ur ett barnperspektiv, hur tycker du det fungerar för ett samhälle. Vi måste alltid se till de mänskliga behoven av att ha en trygg inkomst och socialbidrag ska bara vara det yttersta skyddsnätet och ingen långvarig försörjning. Men tycker du på fullaste allvar att bidrag är helt av ondo? Det vet jag att det inte är men jag vet oxå bidrag som borde stramas åt men som ingen vågar tex varför ska en 78 åring kunna bo kvar i en femrumslägenhet tills denne dör, och detta när det råder bostadsbrist, jo det beror givet på bidrag men jag ser även det som en rättighet. Det handlar inte om att det är bidrag egentligen det handlar om våra naturresurser, för vad kommer tillväxten ifrån, jo våra gemensamma tillgångar. Givet ska man inte kunna ligga hemma på soffan och kolla på glamour om man är arbetsför och det finns kontroll för att det inte ska kunna ske men att tro att det är en allmänn sätt hos människan att vilja smita undan sitt ansvar, där har vi olika människosyn. Människor vill finnas i ett sammanhang och med allt vad det för med isg, man behöver inte hota med att Du ska minsann göra din rätt i samhället, jag tror att alla människor vill bidra och kan göra så efter sin egen förmåga men idagens samhälle så ska sjuka jobba och arbetsföra förvaras i fas 3...
Just ja, Förlorade Sonen. Jo, jag vet att kristna hävdar att den ska ses som en liknelse, och därmed smita ifrån det som är sens moralen, nämligen att den som tar ut sitt arv i förskott, festar upp det, blir sedan rikligen belönad genom att få en gödkalv intryckt i truten, medan de som slitit hemmavid får stå bredvid och titta på. Onekligen en märklig inställning att den som blir fast i tron får stå vid sitt kast, medan den som festat runt och lämnat tron vid återvändandet blir kompenserad med en bonus. Den typen av livsfilosofi anser jag ska bekämpas. Gud eller inte Gud.
Varför inte hålla oss till Sverige Tommy Karlsson där vi faktiskt bor och vi som haft förmånen bo här ska tala tyst om ytterligheter i våra exempel, vi har inte kommit i närheten av dom i vårt land.

Den svenska modellen som vi är berömda för har inte högern fixat.
Åratal och åratal av socialdemokrati har byggt upp landet.


Nina Drakfors: Jag bruakr alltid tänka att den svenska modellen har sin grund i ett socialistisk ideologi men jag kanske har fel men om det inte är så, vad annars?
Du har rätt Stig-Björn Ljunggren, delar av den svenska manliga befolkningen har för länge smitit ifrån städningen och behöver lära sig navigera till städskrubben och ta ansvar för sitt skräp.
För länge har kvinnor tassat efter med dammvippan och låtit gubbarna komma undan sitt ansvar för hem skräp o barn.
För det var väl så du menade?
Du menade väl också att överbelastade sommarsjukhus där personal går på knäna inför varje sommarsäsong ska få rättmätig avlastning eller att småtjejer inte ska få handskas helt ensamma på häktet med fullkomligt livsfarliga individer så att dom blir ihjälslagna när dom sköter sitt jobb.
Uppriktigt den grundtes du har om att göra rätt för sig är snudd på förolämpande för det gör folk, medan du sov gott inatt var det åtskilliga som var vakna och arbetade och det du skriver är självklarheter.
Men det har inget med sjuka som blivit utförsäkrade att göra-eller dom som fick gå från SAAB.
Om du pratar om kriminella som skaffar sig bidrag så är det ingen som tagit bedragare i försvar-finns ingen som tycker att mcgäng ska kunna sjukskriva sig för mjäll och fortsätta begå brott.
Men vad har dom med dom verkligt sjuka att göra, ingenting.

Nina Drakfors: Bra poäng, den manliga delen som smitit undan sitt ansvar.
Ja Sverige blev ju aldrig socialistiskt. Istället används marknadsekonomi och kapitalism för att skapa beskattningsbart välstånd.

Ytterligheterna skall vi inte tala tyst om utan använda som varnande exempel när politiker idag sjunger socialismens lov.
Nina Drakfors: Vad för ideologi har sverige domminerats av de senaste 100 åren? Varför kallar USA sverige för ett socialist land?

Jag tror bara att du vill förneka socialismens kraft och budskap om att vi ska ta hand om varandra, eller tycker du inte att vi ska det Tommy?

Välfärd och välstånd som Borg/Reinfeldt gör allt för att montera ner.
Utförsäkrar sjuka svårt sjuka i cancer, handikappade blinda MSsjuka osv.

Dom måste bort från makten!
Såhär cyniskt och grymt har det aldrig varit.
Arbetslinjen är ett skämt, men så klart fas tre var det enda dom kunde tänka ut förutom städhjälp till sig själva.
Bidragspartiet moderaterna har inte en aning om vad dom ska göra nu.
Bluffen arbetarparti=modernt slaveri i fas tre utan lön och rättigheter.
Empatin är svårt svårt skadad och inte förränn dom sitter på äldreboende med sittsår av vägda blöjor i sitt gamla kiss kommer dom att gråta som små pojkar och be om den empatin dom inte gav ut själva.
Nina Drakfors: Jag har aldrig tidigare önskat någon nått illa men nu för tiden önskar jag vissa vad de själv ordinerar andra och då innebär det att de först måste bli sjuka eller långtidsarbetslös. Då kan de få känna på sin egen behandling men det är lätt för människor att snacka om andra när de inte själva har någon empatisk förmåga att förstå vad det innebär att bli utförsäkrad eller hamna i fas 3. Så i princip önskar jag väldigt många högerväljare tråkiga saker men jag anser att de förtjänar det och inte skulle det göra det minsta ledsamt i mig, skulle bara anse att man får vad man förtjänar. Usch se vad högermentalitetetn gjort med mig.
Men snälla nån, det jag reagerade på var snöpningen av det grundläggande socialistiska budskapet om att ge till alla efter behov, och att alla ska ge efter förmåga. '
Halveringen av denna grundtes så att den blir en empatisk soppa av vad-synd-om-alla-det-är-synd-om är skadlig för socialdemokratin och bör avvisas. Det som ska stå i centrum är produktionfrämjande och välfärdsskapande politiska förändringar, inte långa triader av gnäll över hur elaka högern lurat väljarna, etc. Skapa en politisk bas som kopplar välfärdsstatens rättighetskatalog till en tydlig skyldighetskatalog. Det är ett mycket enkelt budskap jag försöker påminna om att rörelsen stått för. Det har jag nu gjort, och fortsätt gärna prata om andra saker, väljarna har, så långt, gjort sitt val.
"Nina Drakfors: Osmakligt Tommy med dina inlägg om att bli skjuten i ryggen, undra just vilken ideologi som Hitler sållade sig till Socialismen, om vi för samma stil som du så ska vi ha Hitler diktaturer i Sverige...Fy vad osmakligt och lågt resonemang att jämföra Sverige med Korea."

Det var alltså det socialistiska Östtyskland som sköt människor i ryggen, inte jag. Att skjuta folk i ryggen är mer än bara osmakligt. Att prata om det är däremot min förbannade plikt som demokrat.

I DET SOCIALISTISKA ÖSTTYSKLAND SKÖT MAN FOLK I RYGGEN

Jag vet inte vad du pratar om när det gäller Hitler.

Jag har inte jämfört Sverige med Korea. Jag har nämt Nordkorea som ett exempel på socialismens förträfflighet.

Sverige är inte socialistiskt. Du vill dit men är vi inte där. Lyckligtvis är socialisterna i stark minoritet i Sverige, så det ser ut som om brödköerna kommer att lysa med sin frånvaro.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM