TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 
2011-03-18, 11:41  Permalink
Andra bloggar om:  


Vem säger att det kunde blivit en härdsmälta i Forsmark? Och vem är det som citeras?


De som offentligt bara talar positivt om kärnkraft har mist mitt förtroende. Om däremot någon sagt att det finns 1 % risk för explosion vid ett jordskalv hade vederbörande idag varit trovärdig i mina ögon.

En enda procents risk är en stor chansning. Men att fyra olika reaktorer exploderar under loppet av en vecka är en försvinnande liten risk. En på hundra miljoner. Ändå har det inträffat.

Därför litar jag inte längre på dessa experter inom kärnkraftslobbyn. De har inte på minsta sätt förvarnat om att det som nu skett skulle kunna inträffa.Nina Drakfors: "Vem var hjälten som räddade Forsmark?
HELAHÄLSINGLAND
2006 fick Forsmark ett totalstopp i kraftförsörjningen på sitt eget elnät till Forsmark.

Samtliga pumpar som matade kylvatten till reaktorerna stannade och kylvattnet började sjunka. Beroende på en allvarlig felkonstruktion startade inte reservgeneratorerna eftersom dessa var kopplade på samma elnät som havererat. Forsmark var på väg mot en katastrof lik den som vi nu bevittnar i Japan. En katastrof som hade placerat Forsmark och Sverige på olyckslistan med Harrisburg och Tjernobyl.

Inga instruktioner fanns för åtgärder. Kylvattnet hade minskat med 50 procent och tiden för att lösa problemet var nere i 30 minuter när någon eller några anställda i stället för att rädda sig själva tog tag i problemet och lyckades manuellt koppla ett av reservaggregaten till det allmänna elnätet som lyckligtvis var i drift. I en intervju med hemlig kamera erkände en anställd att i detta läge var Forsmark på väg mot en härdsmälta.

Reservaggregatet startade och efter några timmar var problemet åtgärdat. IAEA klassade händelsen som klass 2 i farlighet. Japans stora kärnkraftsolycka är i dag klassad i nivå 4.

När man ser de ofattbara problemen som Japan fått efter att inte klarat av kylningen av sina reaktorer så kan jag konstatera att den personen förmodligen gjort den största hjälteinsatsen för vårt land som jag känner till. Vi sitter nu på första parkett och upplever vilka lidanden i nutid som Japans folk tvingas utstå och vi kan bara gissa vilka kostnader, sjukdomar och andra problem landet och dess invånare kommer att tvingas utstå under lång tid framåt.

Vem är han eller hon eller vilka var de? Snälla media – placera in dessa personer i vår historia för stora bedrifter."
Det klippen kan man ju tolka hur som helst.

Men vad jag fastnar för är hur felaktigt du beskriver händelseförloppet i Forsmark. När ett kärnkraftverk stängs ner behöver reaktorn el utifrån för att kyla ner under ett antal dagar medan vissa radioaktiva biprodukter med kort halveringstid klingar av (vilka alltså producerar värmen som orsakat så mycket problem i Fukushima). Kylsystemet är cirkulerande vatten. Elen utifrån kan antingen komma från elnätet, diseldrivna generatorer eller reservbatterier.
I Fukushima så slog tsunamin ut elnätet och de diseldrivna generatorerna, medan batterierna håller bara i 8 timmar. I det veritabla månlandskap som naturkatastrofen efterlämnade sig så har inte elnätet kunnat ersättas och generatorerna som man skickat till kärnkraftverket har av någon anledning inte kunnat kopplas upp mot reaktorns system. Därför pumpar man in havsvatten i väntan på att reaktorerna skall kylas ner.
Vid Forsmark 2006 slogs elnätet temporärt ut av ett misstag vid ett underhållsarbete i elnätet utanför kraftverket. Detta skickade också spänningschocker in i kärnkraftverket som då automatiskt stängdes ner, men även slog ut reservbatterierna och vissa andra funktioner. Men då fanns dieselgeneratorer kvar som kunde hålla igång kylningen. Forsmark har fyra generatorer men endast två behövs för tillräcklig effekt. Två startade direkt, medan de två övriga startade efter 23 minuter. Alltså, statusen både i och utanför Forsmark var situationen betydligt mindre allvarlig. Inuti kärnkraftverket fanns det elsystem som kunde driva kylningen, och utanför var det omgivande samhället intakt och kunde både säkerställa elsystem eller ge övrig hjälp.

Jag visste inte att socialdemokraterna hyste så många konspirationsteoretiker...
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM