TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Från dagen.se: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=249307 (reportage från idag 24/2-11)

"Nu diskuterar Sveriges kristna råd ett upprop för att kräva ändringar i sjukförsäkringsreformen, som man anser är orsaken till att fattigdomen ökar": http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4362736
"Cirka 42 000 personer utförsäkrades i fjol under första året med regeringens nya sjukförsäkring och nu startar kyrkan ett nytt påskupprop för de utförsäkrade" http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=4366737 "Kyrkan vill stoppa utförsäkringarna"

"Påskupprop planeras i 35 städer" http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=249272

Facebookgruppen Påskupprop: http://www.facebook.com/pages/P%C3%A5skuppror-mot-utf%C3%B6rs%C3%A4kringarna/194325330581378?v=wall
Namninsamling: http://www.namnlista.se/paskupprop-for-de-sjuka/
Påståendet i rubriken stämmer inte i dagsläget. Det är fortfarande bara privata intitativ, dels från en (möjligen flera) diakoner i Svenska kyrkan samt en enskild medlem i Katolska kyrkan. Saken är komplicerad, eftersom det inte är kyrkans uppgift att ge något slags gudomlig sanktion för eller mot politiska beslut.

Jesus sa "Mitt rike är icke av denna världen". Jesus sa också "Gå ut och gör alla folkslagen till lärjungar...." (Missionsbefallningen). Det står också att alla som tror på Honom (Guds son, Världens Frälsare) icke skall förgås utan ha evigt liv. Det handlar då alltså om det kommande livet.

Men det är också riktigt att detta kan få politiska konsekvenser. Exempelvis var kyrkan drivande i kampen mot slaveriet under antiken och senare. Men det står i Bibeln att människan har Gud skapat till sin avbild, och vem har rätt att äga Gud? Men vi har också bibelord som "All överhet är av Gud", vilket i och för sig inte betyder att överheten är ofelbar, med regeringen är tveköst en legitim regering enligt både teologin och demokratins principer.

Under vilka förutsättningar kan kyrkan agera mot beslut av regeringen eller riksdagsmajoriteten. Och vad är egentligen "kyrkan"? Det är också tveklöst, eftersom demokratin som helhet (snarare än majoriteter) konstituerar "överheten", så att kyrkans alla medlemmar (det är egentligen medlemmarna som tillsammans med Kristus är kyrkan) har rätt och skyldighet att göra sin demokratiska plikt.

Det kan vi göra som medlemmar i politiska partier, eller som engagerade medborgare, men vi har dock ett flerpartisystem. Kyrkan består emellertid inte av enbart socialdemokrater eller enbart moderater eller enbart något annat.

Kristna moderater, som försvarar regeringen, kan alltså med samma rätt, som kristna moderater som kritiserar regeringen, hävda att de gör sin kristna plikt. Men vi har också bibelordet "Man måste lyda Gud mer än människor" (Apg 5:29).

Detta kan innebära en skyldighet att gå emot sitt eget parti, om man är övertygad om att partiet har fel. Det gäller självfallet inte bara moderater, utan även socialdemokrater.

Vi kommer då till den yttersta frågeställningen, Pontius Pilatus fråga, när han dömde Jesus till döden: "Vad är sanning?" Jag har diskuterat med flera borgerliga väljare, som är övertygade om att beskrivningen av utförsäkringarna bara är socialdemokratisk (lögn-) propaganda.

De diakoner och andra kristna, som vill ha ett upprop mot utförsäkringarna vet att det inte alls är någon lögnpropaganda. Men naturligtvis kan det bidra att övertyga de tveksamma, om uppropet stöds av religiösa auktoriteter, som är kända för sin politiska integritet och opartiskhet.

Det är läget idag. Naturligtvis ser jag det som en pedagogisk uppgift för kristna socialdemokrater att övertyga sin borgerliga medkristna om att uppropet behövs. Och att det är seriöst och ett led i någon smutskastning av regeringen.

Och visst vore det bra om de borgerliga partierna fixar det här själva, genom att de borgerliga partimedlemmarna och väljarna sätter press på sina partiledningar, och avskaffar utförsäkringarna i god tid före valet 2014.

Kyrkan måste vara partipolitiskt neutral.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM