TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Säkert sevärt! 
Ti 4/1 kl. 21.30 i SVT2, repris 9/1 (SVT24 5/1).

Programinfo:
"För ett år sedan slog elpriserna rekord och det berodde inte bara på det kalla vintervädret utan också på att flera av de svenska kärnkraftsverken stod stilla. SVT:s Jan Nylander har tagit reda på varför den svenska kärnkraften fungerar sämst i Europa och hur mycket kärnkraftsfiaskot har kostat Sverige."


2011-01-03, 16:44  Permalink
Andra bloggar om:  


Dåvarande energiministern Birgitta Dahl gick i taket och det var så "tankeförbudet" kom till, säger kärnkraftsexperten Lars-Gunnar Larsson. Det kom att kallas ”tankeförbud” men det var egentligen ett projektförbud, det blev förbjudet att driva projekt i avsikt att bygga nya kärnreaktorer i Sverige.

Formuleringen löd: "Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor." Konsekvenserna för kärnkraftsindustrin av projektförbudet har blivit omfattande.

- När förbudet kom blev det i praktiken omöjligt att få pengar till kärnkraftsforskning, även om det inte var formellt förbjudet att forska.

Industrin och myndigheterna startade då Svenskt Kärntekniskt Centrum för att det skulle finnas lite pengar till forskning, men svensk forskning om kärnenergi har i över tjugo år varit decimerad.

Lars-Gunnar Larsson har arbetat med kärnkraft i Sverige och internationellt under flera decennier. Han var med och byggde Ringhals, han var teknisk attaché i Washington när kärnkraftsolyckan i Three Mile Island inträffade, han har varit ställföreträdande generaldirektör på den svenska kärnkraftsinspektionen och varit ansvarig för kärnenergi på European Bank for Reconstruction and Development i London för att nämna något. Han är också ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien.

Det i folkmun kallade tankeförbudet avskaffades av riksdagen 2006, enligt Lars-Gunnar Larsson helt utan debatt. Och nu är jakten på kompetens en avgörande fråga för kärnkraftsföretagen.

- Intresset bland unga för att utbilda sig inom kärnkraftsområdet avtog förstås från och med 80-talet, det var en industri som skulle läggas ner, och antalet ingenjörer med kärnkraftskompetens har minskat kraftigt. Det är idag ett mycket stort problem.

Kärnkraftsföretagen lider idag därför brist på kompetens. Det gäller även de lite ringrostiga underleverantörer som anlitas för till exempel underhåll och effekthöjande investeringar.

- När det nu är brist på kompetens får man väl överväga att ta in pensionärer och de alldeles nyexaminerade ingenjörerna som har börjat komma ut, menar Lars-Gunnar Larsson halvt på skämt och halvt på allvar.

Under de nästan trettio år som passerade från beslutet om att lägga ner kärnkraften till omprövningen för ett par år sedan har viljan att investera i kärnkraftverken varit låg. Det har inte gått att motivera investeringar i verksamhet som ska läggas ner. Det är en viktig skillnad mot till exempel Finland där man aldrig fattat något nedläggningsbeslut.

- Det är en av orsakerna till att vi nu har en underhållsskuld vid kärnkraftverken. Vi har eftersatt det långsiktiga underhållsarbetet i många år. När det kom klartecken för att köra kärnkraftverken längre och genomföra effekthöjningar så kom allt på en gång, och det var en viktig orsak till det dåliga resultatet för kärnkraften 2009. Man var för optimistisk när det gällde att klara allt på en gång, menar Lars-Gunnar Larsson.


Nina Drakfors: När kan vi starta ett kärnkraft då, 10-15 år? Är det hållbar utveckling?
Och vilka har vi att tacka för detta? Jo...

Socialdemokraterna

- Sossarna tog beslutet att lägga ned kärnkraften (1980)
- Sossarna tog beslutet att införa tankeförbudslagen (1987)
- Sossarna avreglerade elmarknaden (1996)
- Sossarna tog bort slutdatum år 2010 (1997)
- Sossarna beslutade att lägga ned Barsebäck (1997)
- Sossarna har konsekvent vägrat att ge kärnkraftsindustrin några långsiktiga besked (1997 till nu)

Det enda "positiva" kan säga att sossarna gjort på området att med skammens rodnad på kinderna inse att tankeförbudslagen gjorde visst bara skada, och ingen nytta... och tog bort den år 2006... men det var ju så dags då.

Så tack för vinterns energikaos (s)... det är ER vi har att tacka för detta. (v) och (c) har sin beskärda del i detta också, med (mp) som ivrigt påhejande.

/S
Ifall jag vore socialdemokrat skulle jag tala mycket tyst om "kärnkraftsfiaskot". Det s.k. fiaskot bär i allt väsentligt en S-stämpel, vilket redan i detalj redovisats av Karnerfors och Nilsson i inläggen ovan.

I energipolitiken har ni sossar inget att komma med annat än dyrbara skattehöjningar för konsumenterna.


Nina Drakfors: Det ligger inte för mig att tala tyst om fiaskon, oavsett om de är orsakade av socialdemokraterna eller mig själv. Självinsikt är viktigt för utvecklingen och det är vad man gör av erfarenheterna som betyder nått.

Energi politiken som de rödgröna kom överens om var verkligen gedigen och ur ett helthetsperspektiv
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM