TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Trots att vi idag lever i 2000-talet så finns det europeiska parlamentariker som vill begränsa kvinnors möjligheter, de vill tillbaka till gamla ideal och traditionella könsroller. Vi måste utveckla jämställdheten i det europeiska samarbetet, tycker jag. Hur ser då de olika partierna på att föra jämställdheten på dagordningen i EU-parlamentet?

 

Moderaterna säger att det är viktigt att förbättra jämställdheten inom EU och att de jobbar aktivt med att få kvinnor till att kandidera och ställa upp i valet till Europaparlamentet. De vill att Sverige ska vara en förebild genom jämställdhetsbonus och så vill de inte på förhand utesluta samarbete med Berlusconi. Centerpartiet nämner inget om jämställdhet i sina valfrågor på hemsidan. Folkpartiet säger ja till ett mer jämställt EU och tycker att det är ett problem att det är en dominans av män i EU:s institutioner och de strävar efter en jämn könsfördelning.

 

Socialdemokraterna menar att det måste vara möjligt att förena jobb och familj. När det fortfarande är kvinnorna som förväntas ta ut majoriteten av föräldraförsäkringen och vara hemma när barnen är sjuka, då har vi ett jämställdhetsproblem och Socialdemokraterna vill bedriva en offensiv jämställdhetspolitisk i Europa. Vi vill att makten ska delas lika mellan kvinnor och män i EU:s olika institutioner, vilket även gäller ledande befattningar. Vi vill stärka EU:s jämställdhetslagstiftning och lagstiftning mot diskriminering på grund av kön. Vi vill att jämställdhetsarbetet ska genomsyra arbetet i unionen. Vi vet att vi inte lever jämställt i Sverige eller i Europa. Kvinnor tar mest ansvar för hemmet och för att livspusslet ska gå ihop. Jämställdhet, välfärd och utveckling hör ihop. Jämställdhets arbete i Eu-parlamentet får inte förminskas till en fråga att bara gälla att det ska vara lika många kvinnor som män i parlamentet. En röst på Socialdemokraterna är därför en röst för ett jämställt Europa där kvinnor inte ska missgynnas i arbetslivet på grund av att de är kvinnor.

 

Europa med dess konservativa syn på traditionella könsroller måste brytas. Vilket parti tror du sätter jämställdhet på dagordningen i Europa? De är skillnad mellan partierna det märks tydligt i jämställdhetsfrågan då frågan inte ens finns med som en valfråga hos Centerpartiet.2009-05-26, 10:07  Permalink
Andra bloggar om:  


10 sekunder tog det mig...

http://www.centerpartiet.se/Var-politik/Europaparlamentsval/A-O-med-Europafokus/Jamstalldhet/

Alltså hade du fel (igen)...


Nina Drakfors: Då kan du ju försöka hitta vad centern vill i EP-valet http://www.centerpartiet.se/Var-politik/Europaparlamentsval/

läs under rubriken det här vill centerpartiet.
Jämställdhetsfrågan lyser med sin frånvaro.Men jag noterar genom din länk att Centern vill att det ska vara jämn fördelning mellan män och kvinnor och utjämna ekonomiska klyftor mellan män och kvinnor.

"Vi socialdemokrater vill
Arbeta för ett jämställt Europa. EU måste stärka sin jämställdhetslagstiftning och dela befattningarna lika mellan män och kvinnor".mm kan man läsa i valmanifestet http://www.socialdemokraterna.se/Europavalet/Valmanifest/

Och du Alexander ibalnd har jag rätt och ibland fel inte konstigare än så, hur är det för dig själv? Kan du ge mig en kandidat från Cenetrpartiet som driver jämställdhetsfrågor? Jag hittar ingen men jag kan ha fel och deras valmanifest lyser med frånvaro av jämställdhetsfrågorna, jag letar men hittar inget om dessa viktiga frågor, om du hittar nått i valmanifestet så skriv gärna det som ett inlägg här och jag lovar att säga att jag hade fel igen, http://www.centerpartiet.se/Documents/EP-val09/A4_valmanifest.pdf
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM