TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I bakgrunden av Stegö och Borelius har vi i veckan fått höra pratglada ministrar, som frankt påstår att Cevian och Christer Gardell är bra för Sverige och är bättre ägare än de nuvarande stora institutionella ägarna på Stockholmsbörsen, som ex vis Mats Odell betraktar som "osynliga och ansiktslösa".

 

Jag vet inte om det går att ta Odells oinitierade kommentarer på allvar, då såväl vårens bolagsstämmor, bolagskoden och det faktum att nästan alla börsbolag numera har valberedningar, som granskar styrelsens arbete, visar att det institutionella ägandet på börsen numera är allt annat än osynligt. Möjligen är det fortfarande ansiktlös, men personligen föredrar jag en gedigen och bra genomförd utvärdering av bolagen, framför ansikten som dagligen syns i pressen, när de ena dagen köper bolagen för att sedan nästa dag sälja hela innehavet. Jag har inget emot Gardells fond Cevian, då den säkert tillför ett ytterligare synsätt på börsen, men inte vore det särskilt bra för Sverige om att våra institutionella förvaltare skulle agera på samma sätt som Cevian?

 

Framtiden får utvisa om detta endast var ett sätt för den nya finansmarknadsminister att få komma ut i media, eller om uttalande var en avsiktsförklaring från honom. Om det var det sistnämnda finns det en uppenbarlig risk att många seriösa investerare kommer att fly den riskfyllda Stockholmsbörsen till förmån för någon annanstans, där ägande är spritt mellan fler institutioner som tar ett långsiktigt ägaransvar för bolagen.2006-10-13, 22:15  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.