TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Som jag har skrivit om flera gånger på den här bloggen går det bra för Sverige. Tillväxten har tagit fart, sysselsättningen ökar, arbetslösheten sjunker och statens liksom kommunsektorns olika budgetar är under kontroll och bytesbalansöverskotten är fortfarande imponerande högt. Men för att låna ett uttryck från Star Wars skådisen Carrie Fisher: “There is no point at which you can say, ‘Well, I’m successful now. I might as well take a nap.” Därför tänkte jag i dessa jultider publicera min önskelista över vilka beslut som bör tas i svensk ekonomi nästa år.


För det första, när det gäller penningpolitik tror jag det mest handlar om ”hold your horses” nästa år, dvs om inte makromiljön försämras ytterligare krävs inga ytterligare samtidigt är det viktigt att Riksbanken inte gör om samma misstag som år 2008 och år 2011, då man hastigt höjde räntan och sedan dess har vi lidit av deflation och svag återhämtning i ekonomin.


För det andra, när det gäller finanspolitik borde politikerna ta sig en ordentlig fundering över nivån på utgiftstaket. I det läget vi befinner oss i f n kommer inte en ökning av utgiftstaket för att göra nödvändiga satsningar på investeringar i bostadsbyggande, åtgärder för att förbättra vår konkurrenskraft och infrastruktursatsningar innebära att svensk ekonomi tar skada på kort sikt, snarare tvärtom alla kommer att vinna på det och inte bara kort siktigt, utan även långsiktigt.


Visst kan saker och ting förändras under året och visst är det viktigt att hålla reda på allt som händer kortsiktigt, men håller vi fokus på att bedriva en klok ekonomisk politik, kommer tillväxten fortsätta i Sverige under en lång tid framöver och det är det som betyder allt för vår möjlighet att fortsätta växa som människor och som nation!Kommentaren måste först granskas av bloggens ägare innan eventuell publicering.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.