TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Det var en gång en förvaltare som tappade 6 % avkastning än sitt jämförelseindex, se https://www.skagenfonder.se/fonder/tellus/ Det är en usel utveckling, som inte någon förvaltare vill prata om. Därför var det kanske inte så konstigt att denna förvaltaren istället väljer att prata  om något annat, men frågan är bara vad som går att sälja in till tidningarna. 

Den smarta förvaltaren kom naturligtvis på att använda Donald Trump och dessutom koppla ihop honom med Socialdemokrat. Det var naturligtvis ett lyckodrag, då Sveriges största affärstidning genast glömde bort att fråga förvaltaren efter den svaga utvecklingen av fonden och istället skriva braskande rubriker om att Trump är Socialdemokrat, se http://www.di.se/nyheter/forvaltaren-trump-ar-socialdemokrat/


Argumentet för detta är att såväl Trump som socialdemokraterna vill bygga ut infrastrukturen och genomföra välfärdssatsningar. Ungefär där slutar liknelsen och därför nämner förvaltaren inget om att Trump föreslår att statsskulden ska avbetalas på åtta år, att en mur ska upprättas mellan USA och Mexico och att kvinnor som gör abort ska straffas. Alla dessa och tusentals andra förslag som Trump har twittrat ut under den senaste tiden går tvärtemot vad Socialdemokraterna står för, men det talar naturligtvis inte förvaltaren om. Det är ju mycket bättre att försöka sälja in en story om att Trump är socialdemokrat än att svara på frågor om den dåliga utveckligen i fonden som han förvaltar. 


2016-09-21, 23:11  Permalink  0 kommentarer
Andra bloggar om:  Vi är många Sollentunabor som är förtvivlade över den senaste tidens oro på våra gator. Vi kan aldrig acceptera att det skjuts på gatorna i Sollentuna eller att någon bränner våra bilar.


Kommunledningen har gjort ett bra jobb för att sätta press på ökad polisiär närvaro, men det räcker inte. Kommunen måste också ta sitt ansvar för att skapa hopp och framtidsanda i Tureberg. Det handlar om att se människorna som bor i dessa områden och ge alla möjlighet till en bra utbildning, arbete och bostad, men också att satsa på skötsel och underhåll i områden. Ett första steg är att faktiskt hålla vad man lovar.

 

För över ett halvår sedan lovade moderatmajoriteten att anlägga konstgräs vid fotbollsplanen vid SIS och än så länge har inget hänt. Beror det på att det är svårt att lägga konstgräs. Knappast. Det gick ju faktiskt på ett par veckor att anlägga konstgräs i Silverdal. Det tycker jag är väldigt bra. Men fortfarande kvarstår frågan. Varför går det inte i Tureberg? 


Beror det på att moderatmajoriteten inte vill satsa på Tureberg är det bättre att säga att ni struntar i området. Det verkar så. Vi från socialdemokraterna sviker inte Turebergarna och kommer därför att jobba för byggande av konstgräset så snart som möjligt. Tureberg ska vara Snyggt och tryggt och en plats för att samlas och spela fotboll på konstgräs, precis som det går att göra i Silverdal, Norrviken, Rotebro, Edsberg, Viby och Helenelund 

 


Fick via seger i en innovationstävling på jobbet möjlighet att deltaga på Tech Stockholm förra veckan (jag förstår att du nu tycker att det är märkligt  att en gammal gråsosse vinner en innovationstävling, men även en blind höna träffar rätt ibland).

 

Tech Stockholm är i varje fall ett mycket intressant sammanhang, där tekniska lösningar inom olika branscher står i centrum. Särskilt intressant var det att lyssna på Telia och Ericsson som kommer att samverka för att få fram nya start-ups i Sverige, som kan hitta applikationer för det kommande  5G-nätet. Vi har ju en tradition av samverkan i Sverige som leder till mer innovationer. Inom Finansområdet har ju ex vis bankerna gått samman och tagit fram såväl Mobilt BankID och Swish, men även Bankgirot. Samverkan leder också till framgångar, ex vis visar Business Region att Stockholm har fått 18% av alla investeringar i FinTech och det gör oss näststörst i EU.


Dock saknas fortfarande en viktig aktör i Sverige i denna diskussion, nämligen staten och dess myndighet Finansinspektionen. Genom att regeringen kompletterar Finansinspektionens uppdrag med att verka för att främja uppkomsten av fler investeringar inom FinTech kan Sverige inom en snar framtid ta första platsen. Det vinner vi alla på oavsett om vi driver företag eller är privatpersoner, då en välfungerande finansbransch är oljan i att utveckla ett samhällsmaskinerie som främjar innovationer och skapar tillväxt på sikt.
 
Precis som Ericsson och statligt ägda Televerket lade grunden för AXE-växeln, spelade staten via ekonomiska anslag till medicinsk forskning en stor roll vid framtagande av Astras succé medicin Losec.  På samma sätt kan staten via Finansinspektionen spela en roll för att Sverige ska bli världsledande inom FinTech. 

Om du går in och kollar på scb.se så möts du av en fantastisk bild av Sveriges ekonomi. Tillväxten är hög, sysselsättningen är hög, arbetslösheten sjunker och privatkonsumtionen har kommit igång och allt detta i läge när statsfinanserna visar överskott. Under det första halvåret växte Sveriges BNP med 4,2 procent. Högsta betyg till landets regering och finansminister således. 


Trots detta känns det som om flera av våra duktiga prognosmakare i from av banker, SKL, Konjunkturinstitutet surar och det tycks råda koncensus om att tillväxten är hotad. Deras oro tror jag är överdriven, då även dagens statistik från SCB visar att svensk ekonomi är starkare än vad marknaden förvänta sig. BNP växer med 3,4 procent i årstakt jämfört med marknadens förväntningar på 3,2 procent. 


Visst finns det orosmoln på himlen iform av exporten, men ekonomernas dystra signaler kan också leda till självuppfyllande profetior, som gör att konsumenterna istället för att fortsätta att konsumerar väljer att dra ned på densamma. Om vi istället för att lyssna på deras dystra buskap tittar omkring oss ser vi ett samhälle som växer mer än marknaden tror och ett samhälle som snarare lider av brist på arbetskraft i vissa sektorer än hög arbetslöshet. Ett samhälle som leds av regering som prioriterar tillväxt, ökad sysselsättning och innovationer. Enligt branschorganisationen Företagarnas småföretagsbarometer pekar förväntningarna inför kommande år på en fortsatt tillväxt. Sju av tio småföretag ser goda möjligheter att växa och själv tror jag att vi konsumenter har mer att ge när det gäller att öka på den privata konsumtionen.

 

Jag håller dock med att smolket i glädjebägaren är den befarade inbromsningen i exportnäringen, men samtidigt kan även den överraska positivt. Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD uppger att BNP-tillväxten i världens 20 största ekonomier, G20, uppgick till +2,9 procent i årstakt under årets andra kvartal. Det är exakt samma tillväxttal som kvartalet innan. Kanske blir kvartal tre något sämre, men visst finns det fortfarande potential att världskonjunkturen och framför allt den svenska tillväxten ska hålla i sig längre än vad alla dysterkvistrar säger, men då krävs det att du och jag konsumerar och investerar och inte gräver ned oss och lyssnar på dysterkvistrarna!I Tage Danielssons klassiska verk "Sagan om Karl-Bertil Jonsson julafton" utbrister varuhuschefen Tyko Jonsson "Va?! Jag har närt en kommunist vid min barm", då han får reda på att hans son hade begått en välgärning och gett fattiga människor julklappar som var avsedda för rikare människor. 

Tyko Jonsson tyckte nämligen att alla som ger bort något frivilligt är kommunister. En annan viktig del av kommunisternas samhällssyn är klassamhället och klassfrågan. Just därför är Prins Daniels uttalande om att hälsan är en klassfråga som han nämnde i TV 4 i helgen så intressant, http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/prins-daniel-mest-sorgligt-att-hälsa-är-en-klassfråga-3514314

När t o m kungahuset tar till sådana kraftuttryck, skulle vi kanske tro att rojalisterna och kungahuset närt en kommunist vid sin barm? Men så är det ju inte. Prins Daniels klassanalys är ju rent sakligt korrekt och det är imponerade att även han uppmärksammar detta. Nu är det dags för oss alla att inse detta och arbeta hårt för att ta fram politiska och andra lösningar för att hälsan ska öka i alla olika klassgrupper. Det är helt enkelt inte ok att det skiljer över fem år i genomsnittlig livslängd mellan de som bor i Danderyd och de som bor i Husby. 
Häromdagen publicerade Expressen en demoskopundersökning, som visar att de röd-gröna nu har gått om alliansen http://www.expressen.se/nyheter/rodgrona-gar-om--s-kraver-svar-av-m/ Opinionsundersökningar visar inte alltid sanningen, men just den här tror jag speglar opinionen ganska väl, då jag i möten med människor känner att allt fler nu börjar känna av att vi har en engagerad regering som vill utveckla den svenska modellen, inte avveckla den. Och därför tror jag denna trend kommer att fortgå fram till år 2018! 

Kritiken mot opinionsundersökningen skulle istället vara kategoriseringen av partierna som röd-gröna och att tillhöra alliansen, för inte kan väl Centerpartiet, Folkpartiet sätta sig i en regering, som styrs av Sverigedemokraterna? Årets sommar började i moll. Fruktansvärt attentat mot nationaldagsfirande människor i Nice följdes upp med liknande meningslöst attentat i München och Kabul. Alla dessa händelser har gemensamt att en person tar sig friheten att mörda vanliga människor som vill leva sitt liv i frihet och säkerhet. Det är en vardag som vi aldrig får acceptera.

Även här i Sverige har vi inte varit förskonade av det meningslösa våldet mot vanliga människor. Jag tänker ex vis på alla tjejer som under sommaren har fått den glädjefyllda tillvaron att gå på konsert förstörd för att vissa män ger sig på dem med våld, eller de Sollentunabor som har fått sin vardag förstörd av bilbränder i Edsberg eller skottskjutningar på Malmvägen.

Vi måste alla stå upp mot detta våld och för att alla människor ska få uppleva trygghet och glädje. Ett steg i den riktningen är att engagera sig i Socialdemokratin. 

Genom att vi blir många och jobbar hårdare är jag övertygad om att vi kan göra världen, Sverige och Sollentuna såväl mer jämställd som mer solidariskt och jämlik. Redan i september kommer vi att genomföra en höstkampanj, där temat är att stå upp för den svenska modellen. Det kommer att behövas. Redan nu vet att såväl de borgerliga partierna som Sverigedemokraterna kommer satsa hårt för att ta över regeringsmakten år 2018 och om de lyckas kommer de att ännu en gång försöka att avveckla den svenska modellen. Istället kommer de att skapa ett hårdare samhälle med större social oro som följd, men vi kan fortfarande hindra detta. Genom att vi alla som är medlemmar i partiet värvar fler medlemmar och går ut och pratar med Sollentunaborna om att vi vill göra Sollentuna mer solidariskt och utveckla den svenska modellen, kan sommaren som började i moll ersättas av en höst i dur, där vi ser att arbetarrörelsens växer och stödet för våra idéer blir starkare och kanske kan vi även vara med och skapa en majoritet för socialdemokratisk politik även här i Sollentuna redan år 2018!

Idag publicerar Aftonbladet en artikel som visar att högt uppsatta heltidsanställda Sverigedemokrater i riksdagen använder sin tid åt att sprida desinformation, se http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23449197.ab 

Jag är egentligen inte särskilt förvånad. SD är ett parti som är totalt intresserad av att driva fram politiska lösningar, utan hellre vill sprida rykten om att de som vill hitta lösningar på våra gemensamma, gör fel. Tyvärr är det inte heller särskilt svårt att manipulera media idag. Många redaktioner går på knäna och hinner inte faktakolla. Dessutom finns det ett behov från många om att få en bekräftelse att de etablerade partierna är lata och har fel. I det medialandskapet blir det ganska lätt att få utrymme. Jag märker det även när jag skriver den här bloggen, inte sällan hittar jag rasistiska konstaterande som är i linje med SD:s politik i detta kommentarfält. 

Det här är inget nytt fenomen, redan under den tragiska händelsen på IKEA i Västerås förra året var det fler som valde att följa nyheten via rasistiskt media, istället för public service, såsom svt.se eller sr.se. I kölvattnet efter den utarmade lokaljournalistiken tycks fenomenet även fått lokal spridning.  En webbsajt med kopplingar till högerextrema rörelser har etablerat sig i Västernorrlands och Jämtlands län och sprider där falsk information, se http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6501635

Tyvärr är det i det enda exemplet, här hittar du ett annat med samma innebörd http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article23447746.ab

Vad kan vi göra åt det? 

Det enkla svaret är att inte använd de rasistiska mediakanalerna och vara källkritisk. Det är naturligtvis bekvämt att ta till sig information som bekräftar våra fördomar mot andra, men en värld där mediakonsumtionen bygger på falska artiklar leder till en obehaglig tillvaro, där vi istället för att vara öppen för nya idéer låser in våra fördomar och ett sådant samhälle kommer inte att bli behaglig att leva i. Istället borde vi berika oss själva genom att träffa och möta människor med helt andra erfarenheter än vad vi har. Idag träffade jag ex vis en mongolisk familj på samrådet för den nya Malmparken och en man från Turkiet. Deras idéer kommer göra Malmparken mycket bättre än om bara jag och människor med min bakgrund skulle få bestämma. 

Idag kom ytterligare en opinionsundersökning som visar att Sverigedemokraterna minskar mest bland partierna och att MP:s kräftgång fortsätter. Om opinionsundersökningen stämmer skulle både MP och kd hamna utanför riksdagen vid nästa val. Det intressant med dagens mätning är dock något helt annat, nämligen att 1 % av väljarkåren kan avgöra vilka som bildar regering efter valet och vad vi andra 99% röstar på blir ”ointressant” för valresultatet givet att vi gör som vi brukar. Hur kan detta vara möjligt? Jo, om vi antar att MP ökar med en procentenhet och kd inte gör det, blir det en fortsatt röd-grön regering och om det blir vice versa har vi en borgerlig regering. För även fast S gör ett bra val måste partiet öka med över 4%-enheter för att neutralisera antalet riksdagsmandat som kd skulle få i ett sådant scenario.

Men det är väl inte särskilt troligt scenario kanske du tänker. Det har faktiskt redan hänt skulle jag vilja säga. Om bara några andra delar av Sverige skulle stöttat FI lika mycket som Stockholmare under det senaste valet skulle de kommit in i riksdagen och vi hade fått en majoritetsregering. Nu har vi en minoritetsregering och det gör att media varje dag kan spekulera i om hur länge den ska bestå. Det tycker jag inte bra och därför föredrar jag den brittiska modellen som skapar starka majoritetsregeringar och det tycker jag oavsett majoritet. Jag gillade inte moderaternas nedskärningspolitik av välfärden och ensidig press på de arbetslösa under förra mandatperioden, men eftersom svenska folket hade röstat fram dem acceptera jag den. I en välfungerande demokrati ska helt enkelt inte 1% av väljare bestämma valutgången.
 
Även fast det vore intressant på sikt går det ju inte att sådär plötsligt bara ändra valsystem. Det kanske är mer relevant att ställa frågan hur ska Regeringen Löfven agera fram till valet? Mitt förslag är att de ska fortsätta att driva reformarbetet och hitta majoriteter i riksdagen via samarbete med alla partier. Då kommer partiet växa och många inse att skillnaden mellan Liberaler, centerpartister och sossar är mindre än skillnaden mellan Liberaler, centerpartister och Sverigedemokrater och då kanske även Liberalerna och centerpartisterna inser att det är bättre att stödja en socialdemokratisk ledd regering, än en regering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Här hittar du undersökningen http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23366395.ab

 

 


Snart kommer budgetproppen, som bl a kommer att innehålla 1 miljard mer till kommunerna nästa år. Det innebär ett slut på den förra regeringens politik att lasta över sina politiska misslyckande på kommunerna och innebär en politik som skapar möjlighet för Sveriges kommuner att satsa mer på vård, omsorg och skola, klassiska välfärdsområden som behöver utvecklas. 

Det är dock också viktigt att inse att kommunerna inte bara vinner på att regeringen avsätter resurser, utan att vi numera har en regering som satsar på ökad sysselsättning, vilket leder till att skatteintäkterna ökar.

 Idag kom det statistik från SCB som visar att totala antalet anställda i Sverige ökade med 2,4 procen till 4.556.200 under det andra kvartalet 2016 jämfört med fjolårets

första kvartal och att den totala lönesumman ökade med 4,1 procent, vilket innebär att de kommuner som vill satsa på välfärden nästa år har 4,1 procent mer att göra detta. Allt talar också för att denna trend fortsätter. Antal lediga jobb ökade under andra kvartalet i år med 19,4 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Totalt fanns det 108.000 lediga jobb på arbetsmarknaden. Vi som vill fortsätta att satsa på en bra skola och omsorg, utan att skatten höjs får verkligen hoppas att den här regeringen väljs om år 2018, annars väntar alternativet i form av nedskärningar i kommunsektorn och dit vill vi inte.