TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Nu är det hög tid att riksdagen sätter klackarna i golvet och sätter stopp för de så kallade ”politiska vildarna” och på det sätt som de missbrukar valsystemet och använder andra politiska partiernas pengar. Vi har ett valsystem med partival och personvalsinslag, dvs. man lägger en röst på ett parti och en person som får många kryss kan ändra partiets turordning för vilka som blir valda. För några mandatperioder sedan satte riksdagen stopp för de som använde spränglistesystemet . Det finns exempel även härifrån Umeå. Det som hände var att medlemmar ur den kommunistiska sekten offensiv använde det socialdemokratiska partiets namn på sina valsedlar och använde då mitt och Margots Wikströms namn då man var tvungen att ha två registrerade kandidater. Sedan var resten sektmedlemmar från den revolutionära sekten offensiv. När riksdagen täppte till hålet gick man fram med eget partinamn.

 

För mig är det viktigt ur demokratisynpunkt att väljarna vet vilket parti man röstar på och demokratin är något vi ska vara mycket rädda om. Socialdemokraterna i Umeå har tidigare motionerat om ändringar så att när kandidater lämnar ett parti ska man vara tvungen att avsäga sig sina uppdrag. Gudrun Schyman åker land och rike runt och reser för dyra pengar för sitt nya parti på vänsterpartiets pengar. Jag tycker det är ett ruttet system men kanske ännu mer ruttet av henne att sitta kvar i riksdagen för vänstern som hon blev invald för. Det bevisar väl ändå hur den personen är, var det någon annan skulle man säkert kalla henne maktgalen eftersom hon inte skötte sig i vänstern och blev sparkad från partiledarposten. Nu får riksdagspartierna ta sig i kragen och komma överens om en ny lag som sätter stopp för sånt. Man ser ju också vilken röra det varit i det parti hon startade efter att ha kickats. Skärp er ni som sitter i riksdagen sånt här behövs det inga utredningar för, det är bara att fatta beslut.2006-05-30, 09:24  Permalink


Man kan fråga sig vilket som är värst; att vara ute och arbeta med att sprida politik bland folket eller att sitta på sin tunga ända på sitt riksdagskontor och inte vara ute i verkligheten över huvudtaget? Inte skriva några motioner, inte göra något väsen överhuvudtaget. De riksdagskandidater som inte kostar något är ett större problem tycker jag!
Mvh Marie
Saker o ting kan ofta ses ur olika synvinklar, så även med politiska "vildar". Beträffande Gudrun Schyman kan man lika gärna dra slutsatsen att hon jobbar dubbelt så mycket som de andra i riksdagen och mycket nära väljarna. Det är väl inte fel?


Lennart Holmlund: Jag tycker det är bra att politiker är ute bland väljarna, det gör jag flitigt själv. Vad jag protesterar emot är vi inte har en lagstiftning. Dvs. när en person lämnar det parti som man har blivit invald på ska man tvingas lämna det politiska uppdraget. Gudrun får väl resa hur mycket hon vill, men det ska Fi betala och inte som det är nu, riksdagen. Om hon lämnat partiet tar hon ju indirekt det från vänstern, eller stjäl pengarna från oss skattebetalare. I vanliga fall kommer det in ersättare när ledamöter avgår. Ur demokratisynpunkt är det ruttet att folk kan sitta kvar för ett parti på den högsta politiska nivån, nämligen Sveriges riskdag. Jag kan berätta att jag dessutom mött henne ett flertal gånger där formen varit varierande och om jag hade gjort samma sak hade min politiska karriär varit över.
Ang. din insinuation kring "varierande form" så var det väldigt lågt tycker jag.
Många trodde säkert att Schymans politiska karriär var över, men hon har rest sig och är en politiker i toppform!Den styrkan säger väl allt!
Hej,
För det första, det finns två sätt att bilda partier, endera utomparlamentariskt eller i parlamentet. Flera av dagens partier grundades t ex ursprungligen av s k politiska vildar i Riksdagen.

För det andra, i grundlagen stadgas att riksdagsledamöterna mandat är personligt. En förändring som den Holmlund förespråkar kräver alltså en grundlagsändring. Att denna regel finns till beror på att ledamoten representerar väljarna och ansvarar inför väljarna, inte inför partiet. Det innebär alltså om vi skall hårdra det hela att riksdagsledamöterna står över partierna.

Gudrun Schyman har länge profilerat sig i feministiska frågor. Hon var den vänsterpartist som fick överlägset flest personröster i riksdagsvalet 2002 – 23,61 procent att jämföra med exempelvis Lars Ohlys 1,45 procent. Därmed är det inte alltför magstarkt att hävda att platsen i riksdagen är hennes och ingen annans.

Dessutom så har jag inte hört en enda av hennes väljare säga att dom tycker att hon idag driver fel frågor. De som i stället upprörs i media är till stor del socialdemokrater. Och ni har väl knappast röstat på Schyman, eller? Så låt hennes väljare säga sitt på valdagen i stället för att komma med insinuanta under-skärpet-påståenden när argumenten tryter.


Lennart Holmlund: Det kan väl hända att partierna grundades i Riksdagen, men demokratin har utvecklats hela tiden. Ansvaret är personligt och som politiker skriver man under en förbindelse när man registreras för ett parti. Gudrun Schyman och andra får väl starta hur många partier de vill. Det är inte det jag protesterar emot utan att hon kan sitta kvar då hon är invald på ett vänsterpartimandat och därmed reser land och rike runt som representant för Fi.

Vad hon profilerar sig i för frågor så är det ju hennes sak. Socialdemokraterna har alltid slagits för demokratin och det är därför jag reagerar. Hålet i vallagarna som fanns tidigare, dvs. att man kunde göra spränglistor trots att man inte ens tillhörde partiet och den s.k. fria nomineringsrätten har man numera tagit bort. Risken är att när man missbrukar demokratin så kan resultatet bli att den kan snävas in.

Vi får väl se hur många röster hon då får i det nya partiet om det inte var en kombination av vänsterpartiet och henne som person som gav henne det antalet kryss hon fick.
Sedan kan jag lova dig att jag insinuerar inte, men jag har inte pratat i klartext, där jag varit med finns det fler som var närvarande.
Som väljare i Umeå förfasas man av den okunnighet, trångsynthet och det vokabulär som ni (Lennart Holmlund) använder er av. För att börja i omvänd ordning så kan det synas en aning brutalt att bruka sådana ord som "sekt" till exempel. Ni skall i och för sig vara "en man av folket". I den rollen ligger det kanske att bruka ett något enklare språk men samtidigt handlar det också om att skapa ett förtroende, ett förtroende som grusats när ert språkbruk snarare visar på låg allmänbildning och dåligt ordföråd.
Nog om språket och vidare till trångsyntheten. Den demokratiska trångsyntheten i ert uttalande är skrämmande! Det system vi i Sverige har när det gäller nybildande av politiska partier ser ut som det gör just för att skapa de förutsättningar som behövs för att garantera en demokratisk mångfald. Om ni fick som ni ville i era önskningar så skulle ni skapa ett system där endast de penningstarka skulle ha råd att bilda ett nytt politiskt parti vilket jag tycker rimmar illa med er egen politiska bakgrund.Om inte de liberala politiska vildarna hade hjälpt Socialdemokratin för si så där 150 år sedan skulle nog inte den politiska strukturen sett ut som den gör i dag. Hade inte möjligheten med politiska vildar funnits så skulle snart den svenska demokratin stagnera och vi skulle stå utan politisk dynamik, utan utveckling och utan framtid.
Så till den fatala okunnigheten. Att ni, trots alla år i den politiska sfären, inte förstått att de pengar Gudrun Schyman reser för är så att säga hennes som hon erhåller av staten för att upprätthålla en befattning och utföra politiskt arbete. De pengar hon erhåller har ingenting med Vänsterpartiet eller något annat parti att göra. Måhända kan man diskutera det etiska i att byta parti på det vis hon gjorde men å andra sidan står det en fritt att ha vilken politisk åsikt man vill och i det sammanhanget kan man också diskutera det etiska i att skriva ett avtal där man lovar och försäkrar att man skall vara ett parti troget.
Lite skvaller. Av en bekant (aktiv socialdemokrat) hörde jag att ni nekat att debattera med Gudrun Schyman vid en debatt vid Umeå Universitet för ett tag sedan. Jag klandrar dig inte. Jag skulle också tveka inför att ställa upp och debattera med en av rikets allra vassaste, mest retoriska och agitatoriska tungor.


Lennart Holmlund: Man ska alltid vara ärlig. Offensiv är en politisk sekt som vill ha revolutionen som Trotskij. Det förnekar man heller aldrig. Det är på det sättet man jobbat, genom enterism och arbetat med att infiltrera organisationer för att sedan skapa revolutionen som får vara väpnad. Så är det.

Jag tycker fortfarande det är ett fel i vårt system när man lämnar ett parti, åker runt på det mandatet med de saker som följer med detta. Som att resa runt och prata om vänsterns politik, men den har hon ju lämnat. Sen får Gudrun och alla andra starta så många partier man vill och kommer man in i riskdagen eller andra församlingar som landsting och kommuner behandlas man på samma sätt som alla andra partier.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM