TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Rut avdrag


Det görs Rut avdrag för 190 miljoner och mest i storstäderna. I Danderyd är det hela 8,4% som gör avdragen medan det i Storstockholm är i genomsnitt 4,1%


Det här visar att de som köper tjänsterna är de som tjänar mest och det är ju också de som fått de största skattesänkningarna.


Politiken från högerregeringen är tydlig att de är de som har det bäst som ska få de största skattesänkningarna och de får nu dessutom subventionerade tjänster. Pengar som i stället som ett exempel borde ha gått till miljöåtgärder som kollektivtrafikDet tål att upprepas: Rut-rabatten är inget avdrag utan en rabatt på skatten för den som utför arbetet. Den rabatten erhåller den som beställt och betalt arbetet. Det finns inget i reglerna som säger, att rabatten endast skall utgå till 'rika' människor. Var har du fått det ifrån.

Statistiken visar, att endast personer med god inkomst utnyttjar dessa tjänster. Något annat skulle vara ytterst märkvärdigt.
Per Kjellén

Heter det inte RUT och ROT avdrag?

Hur kan du som säger du är liberal tycka att staten ska gå in och stötta företag som inte klarar av marknaden?
Jag trodde att Liberaler tyckte att företag skulle konkurera på samma villkor ...
Kjell:

Du har en bra fråga. Staten skall inte gå in och stötta företag. Fri konkurrens skall råda.

RUT och ROT rabatten visar emellertid, att Staten har fattat ett sammanhang, nämligen att för privatpersoner är dagens skattesituation helt uppåt väggarna.

En vanlig person som tjänar netto säg 100 kronor i timmen kostar sin arbetsgivare 1) kommunalskatt ungefär 30 kronor och 2) arbetsgivaravgiften runt 35 kronor alltså runt 165 kronor. Nu skriver jag att hen 'kostar arbetsgivaren' 165 kronor. I verkligheten är det så att bruttolönen är just 165 kronor.

Nu vill denna vanliga person ta hjälp av någon för att utföra någon sorts arbete, och denna person i sin tur vill ha 100 kronor netto i timmen för jobbet. Men denna person vill också göra rätt för sig och säger att hen inte vill jobba svart. Då måste den vanlige personen belastas som arbetsgivare med 165 kronor i timmen. För att den vanliga personen skall få fram den summan så måste den vanliga personen arbeta ihop runt 265 kronor.

Dessa siffror syns inte i den vanliga personens dagliga liv, men den vanliga personen känner på något sätt att 165 kronor netto är för dyrt. Då kommer tanken hos alla moderater, men aldrig hos en socialdemokrat :-), att om den arbetande i stället får 120 kronor svart, alltså utan registrering någonstans, så har båda tjänat på detta.

Staten har då förlorat runt 150 kronor i timmen för detta jobb. Då kom den luriga regeringen på att än en gång lura medborgarna och säger att om du beställer ett jobb inom RUT och ROT så betalar staten tillbaka halva lönekostnaden - runt 50 kronor timmen. Den vanliga personen tänker sig inte för - det känns som om hen bara betalade 50 kronor i timmen trots att den som gjorde jobbet faktiskt fick 100 kronor i timmen. Men staten hade fått ut total skatt och arbetsgivaravgift både av den beställande och den som gjorde jobbet.

Så staten fick in runt 65 kronor av den som gjorde det och runt 100 kronor av den som beställde alltså totalt 165 kronor - av detta gav staten beställaren en rabatt på 50 kronor.

Nu förstår inte socialdemokraterna alls detta utan tror att staten subventionerar RUT och ROT, men det gör inte staten. Finessen ligger i att RUT och ROT bara utgår när både utföraren och beställaren betalar vitt, alltså när båda parter betalat full skatt.

Konkurrens på lika villkor är vad som skall uppnås men det kräver en rejäl skattesänkning på arbete. Den socialdemokratiska eliten har lurat sina fackanslutna att tro att det är arbetsgivaren som betalar. Men så är det inte. Det är alltid slutkonsumenten som betalar och slutkonsumenten är den vanliga människan. Den som tjänar mycket betalar mycket och den som tjänar lite kan bara betala det han fått netto.

Vi liberaler vill att skatten skall betalas till det vi gemensamt skall bekosta - och så lite som möjligt. Socialdemokrater tror att skatten är till för att fördela inkomst mellan fattiga och rika. Men, förenklat sagt, om ni höjer skatten för de rika så lägger de rika detta på priserna därför att de vet vad de vill ha och tar det. Jag skall säga dig att det finns direktörer som tjänar så mycket som 60/70.000 i månaden och en sådan inkomst har aldrig en socialdemokrat lyckats komma upp till :-).

Sen finns det några få direktörer som tjänar mycket och facket gormar om att så får det inte vara. Facket och socialdemokraterna vet inte att de löner direktörerna får beskattas. De tror att löner till direktörer betalas svart. Det är fel. Så om i din kommun det skulle finnas en direktör som tjänade 10 miljoner om året så fick kommunen 3 miljoner och staten drygt 5 miljoner. Dessa 8 miljoner går till att betala din och andras pensioner. Men det fattar ni inte utan vill att dessa direktörer skall sänka sina skatteinbetalningar (=sänka sina löner) med följden att du och de fackanslutna får betala en relativt större andel än direktören. Det kallar ni för utjämning. Leve Jan Björklund som vill undervisa barnen i att räkna. Det behövs.

Denna långa uppsats har jag skrivit flera gånger men ändock kommer alltid påståendet = De rika får dra av från skatten. Men ni är grundlurade både av alliansen och av era egna ROT-kramare.

"Du har en bra fråga. Staten skall inte gå in och stötta företag. Fri konkurrens skall råda".

Men det gör det inte med RUT och ROT

RUT och ROT rabatten visar emellertid, att Staten har fattat ett sammanhang, nämligen att för privatpersoner är dagens skattesituation helt uppåt väggarna.

"Då hade det varit smartare att sänka momsen så hade alla fått del av det"..

RUT och ROT avdragen kommer ju från gamla Öststater
som var kommunistiska förut. Och det är det jag inte förstår att ni Liberaler tagit efter...
Snyggt Kjell. Du tar dig men detta med att sänka momsen - inte nu men sedan.

Skatt på arbete ligger på runt 60 procent.

Skatt på konsumtion ligger på runt 25 procent.

Vilket borde sänkas först???

RUT och ROT är sänkt skatt på arbete. Alltså på rätt väg.

Ni liberaler skriver du. Det finns inga liberaler, eller mycket få och med mycket lite inflytande, i Alliansen. Liberalism är inget parti. Liberalism är en livsåskådning. Liberalismens livsåskådning täcker också in ekonomi och politik.
Förresten Kjell. Betalade folket i Öststaterna skatt? Det trodde jag inte.
Per att sänka skatten på arbete med RUT och ROT gynnar ju bara vissa företag och skapar osund konkurrens . Vill man sänka skatten på arbete så är det ju att föredra sänkt arbetsgivaravgift. Det slår lika för alla. och skapar valfrihet
Kjell:
RUT och ROT gynnar alla företag som arbetar i dessa branscher. Vad är det för osund konkurrens du syftar på?

Har du tänkt på att sänkt arbetsgivaravgift inte hjälper pensionärer eller sjuka och arbetslösa? I alla fall tolkar jag det som om du håller med om att skattesänkningar i första hand skall avse skatt på arbete.

Och hur är det med skatten i de gamla öststaterna?
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM