TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Socialstyrelsen har presenterat en rapport om utvecklingen av socialbidragen. Samtidigt har Ungdomsstyrelsen gett ut en rapport om ungdomars livsvillkor.


Rapporterna visar bland annat att:

 • Socialbidragen (utbetalning i kronor) ökade med drygt 19 procent mellan åren 2008 och 2009, exklusive introduktionsersättning.
 • I åldersgruppen 20–24 år har socialbidragen ökat med 22 procent bland män och 16 procent bland kvinnor.
 • Antalet långvariga biståndstagare 16-29 år har ökat med nära 14 procent.
 • Fyra av fem arbetslösa ungdomar (18-24 år) saknade arbetslöshetsförsäkring trots att de uppfyllde arbetsförmedlingens krav.
 • Av det totala antalet biståndsmottagare var 41 procent i åldern 18–29 år.
 • Andelen ensamstående unga med barn i åldern 20–29 år med låg ekonomisk standard har ökat från 19 procent 2001 till 76 procent 2009.
 • Antalet arbetslösa i åldern 18–24 år var nära 47 000 i månadsgenomsnitt under 2009, vilket är nästan 17 000 fler än 2008 och motsvarar en ökning på 56 procent.

Slutsatsten är tydlig. Regeringens politik har kraftigt försämrat ungdomars livsvillkor. När ungdomsarbetslösheten ökar samtidigt som de flesta unga står utanför a-kassan leder det till kraftiga ökningar av socialbidragen. Därmed minskar också resurserna till skola, vård och omsorg. När ungdomsarbetslösheten ökar så ökar utanförskapet. Det leder till ökade klyftor men skapar inga nya jobb.


Regeringens medvetna beslut har steg för steg försämrat unga människors inträde i vuxenlivet. Det är under en lågkonjunktur som politiken behövs som mest.2010-06-16, 10:23  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
 • ej undertecknade med förnamn och efternamn
 • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
 • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
 • innebär brott mot tystnadsplikten
 • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
 • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
 • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM