TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I en artikel i Aftonbladet talar ledande experter klarspråk. Regeringens jobbpolitik bygger på antagandet att jobben blir fler bara om lönerna sänks.
Den borgerliga regeringens långsiktiga strategi är att öka sysselsättningen genom att sänka lönerna på svensk arbetsmarknad. En central del i denna strategi är den försämrade a-kassan. Lägre ersättningsnivåer, sänkt tak och differentieringen av avgifterna – allt detta syftar till att arbetslösa ska tvingas ta nya jobb till lägre lönenivåer.


Resultaten har heller inte låtit vänta på sig. De höjda avgifterna till a-kassan har trängt ut en halv miljon människor ur a-kassan som nu är försäkringslösa. Detta tillsammans med nedrustningen av den aktiva arbetsmarknadspolitiken är en del av regeringens lönesänkarstrategi.


Framtidens jobb skapas genom investeringar i utbildning och forskning, kompetensutveckling, investeringar i infrastruktur, bostadsbyggande, välfärd och ett konkurrenskraftigt näringsklimat. Då går det inte att hålla på och sänka lönerna.


Lars Calmfors, professor i nationalekonomi och ordförande i regeringens Finanspolitiska råd, säger att regeringen sannolikt gör bedömningen att den inte klarar att ta hem debatten om att jobbskatteavdraget leder till lägre löneökningar.


Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt näringsliv, är inte på samma linje. Han säger att ”En lönesänkning låter farligt. Vi har en regering som är räddhågsen av sig i många frågor.”


Per Jansson, tidigare statssekreterare hos finansminister Anders Borg och i dag avdelningschef på Riksbanken, säger att sambandet är självklart: när fler pressas ut på arbetsmarknaden kommer den ökade konkurrensen om jobben att leda till en allmän press nedåt på lönerna.


Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, uttrycker oro för att regeringens politik skapar en permanent lönepress nedåt och menar att det finns en risk att Sverige går en amerikansk utveckling till mötes där stora grupper av löntagare inte får några löneökningar alls.2010-06-10, 10:50  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM