TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Den ibland lite högljudda retoriken kan ibland bli märklig men ändå intressant att följa. Anders Sellström skriver att fastighetsskatten är en valfråga även i detta val. De borgerliga partierna lovade i valrörelsen 2006 att avskaffa fastighetsskatten. Nu har de haft en mandatperiod på sig och så har inte skett. Däremot bytte regeringen namn från ”skatt” till ”avgift”.
Numera beskattas ett radhus lika hårt som en lyxvilla. Det är orimligt. Regeringen har dessutom infört en retroaktivskatt på uppskov (”uppskovsskatt”), vilket är fel.

Det rödgröna förslaget som har presenterats innebär att man vill ge villaägarna lugn och ro. Därför säger man ja till att behålla den nuvarande modellen för fastighetsskatt med några justeringar. Sammanlagt höjs inte boendebeskattningen, istället gör man en viss omfördelning för att skapa en bättre fördelning och ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

Det rödgröna fastighetsskatteförslaget innebär att de som har de dyrare villorna värda över cirka sex miljoner (ett taxeringsvärde om 4,5 miljoner eller mer) kommer att få höjd skatt. Enbart cirka 1 % av landets småhus berörs av höjningen.

Begränsningsregeln utvidgas. Regeln innebär att ingen ska betala mer än 4 % av sin inkomst i fastighetsskatt för sitt permanentboende.

Fastighetsskatten för flerfamiljshus (hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar) sänks från 0,4 till 0,22 procent. Cirka en miljon lägenheter omfattas av den sänkta skatten.

Uppskovsskatten och begränsningen för uppskov tas successivt bort, i ett första steg tas uppskovsskatten bort på belopp upp till 200 000 kronor.

Så när Anders Sellström skriver att han aldrig kan acceptera att fastighetsskatten införs igen så blir det lite småroligt då ”skatten” inte har försvunnit – den är bara omdöpt.


2010-05-27, 10:23  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM