TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Vi har nyligen genomgått en stor finanskris då hela världen var i ekonomisk svajning och ett antal banker och försäkringsbolag fick svårigheter. Den krisen verkar nu vara över. Istället är det Grekland som har fått problem med sina stora budgetunderskott på 13,5 % av BNP. De tvingas låna pengar men för att få låna pengar från första början krävs drastiska åtgärder i Greklands välfärd.


Folket blir av naturliga skäl förbannade för de åtgärder som ska vidtas. Grekland tvingas förutom stora försämringar i välfärden till skattehöjningar. Detta som ett resultat av den tidigare borgerliga politiken med omfattande skattesänkningar. Utgifterna har varit högre än intäkterna men all välfärd ska betalas och det sker via skatt. Det går inte att konsumera välfärd utan att betala för den.

Men Grekland har det inte sämst. Irland har det också tufft med 14 % av BNP och USA har 12 %. I USA har de dessutom sänkt skatterna under lång tid och sitter därför i en svår situation. Samtidigt har man en liten välfärd och dyra kostnader för försvaret.

Spanien har ett underskott på 11 % av BNP, Portugal 9.5 och Italien 5,5. När grekerna nu protesterar så rasar börserna. Händer samma utveckling i fler länder som i Grekland och banker rasar ihop så har vi snart en ny kris.

Sverige ligger förhållandevisa bra till och har haft överskott i finanserna fram tills att högerregeringen började med sina stora skattesänkningar. De sista sänkningarna har regeringen dessutom varit tvungen att låna till. Att de borgerliga regeringsföreträdarna nu kritiserar de rödgröna som faktiskt får ekonomin att gå ihop och tar ut skatt för den välfärd man vill ha är egendomligt.

Socialdemokraterna har tidigare fått städa efter högerregeringar då det som regel blir underskott då de sitter vid makten. De ser skatter som en belastning och inte som en resurs för välfärden. Får den borgerliga regeringen fortsätta så kommer de köra ekonomin ännu mer i sank.

Och när det gäller ekonomireglerna i EU-länder och Euroländer kan man fundera över vad de egentligen duger till.Jag tycker mycket av borgarnas politik har varit fel. Men att som du gör kritisera dom för att ha underskott i statens finanser är helt fel.

Under en lågkonjunktur SKA man ha underskott för att hålla uppe efterfrågan. Man kan hellre kritisera dom för att ha haft för lågt underskott och därför har arbetslösheten blivit onödigt hög.
Man skulle kunna försvara underskottet, men inte det sätt på vilket regeringen skapat detta underskott. Att med lånade pengar sänka skatten för de friska, de rika och de som har jobb, samtidigt som de sjuka, arbetslösa och pensionärer fått betala, är helt oförsvarligt.

Om man investerat för framtiden och skapat jobb hade jag kunna försvara ett underskott.
Regeringen har sänkt statsskulden sedan S-styret. Nu är den näst lägst i EU. Budgetunderskottet är det absolut lägsta i hela EU. Lennart Holmlund talar om raserade statsfinanser. Kan någon ta dig på allvar?
Det går väl att trycka fiatpengar än ett tag. Åtminstone före alla utanför EMU. Det stora problemet blir oljebristen, kanske redan år 2012.
"har" "kommer" "blir"

Klimatkrisen är här miljöarbetet har aldrig varit så omfattande alla är medvetna om ekonomiska kriser. När är problemen verkliga för oss. Problemen är verkliga för alla utom de som tjänar på andra människors olycka.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM