TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

USA ett land där domstolar styr folkvalda
USA måste betraktas som ett märkligt land på många sätt. Där har högsta dimstolen rivit upp en lag som förbjuder videofilmer som skildrar djurplågeri.
Domstolen anser att lagen strider mot den grundlagskyddade yttrandefriheten.
Med röstsiffrorna 8-1 gav domarna sitt stöd åt de som hävdar yttrandefrihetens absoluta okränkbarhet. Ett enormt bakslag både för regeringen och djurrättsgrupper.
Den här lagen tillkom 1999 i ett försök att sätta stopp för försäljningen av filmer som visade hur djur plågas och dödas.
I förlängningen så innebär det ju egentligen att de ska kunna få visa och säga precis vad som helst. Undra på att världen blir konstig då ett land som tycks vara världens röst och världens samvete tillåter sånt, vad är nästa steg, sexövergrepp på barn, mord, ja egentligen precis vad som helst får sägas och visas även om det är förbjudet att utföra


2010-04-21, 09:53  Permalink
Andra bloggar om:  


Jag önskar att även Du kunde få leva ett par månader
om året i en vanlig Amerikansk familj och verkligen få lära känna detta underbara land inifrån.
Det är en Gudagåva.
Så du ser inte problemet med att politiker kan skapa lagar som inte följer grundlagen? I Sverige måste (som du säkert vet) det hållas ett val mellan de två beslut för att andra i grundlagen. Men att skapa en lag som inte följer den ska vara helt okej enligt dig? Då är det ju ingen idé att vi har en grundlag...
Nej, Lennart. Det är Sverige som är ett konstigt land. Här är det nämligen möjligt att stifta lagar som trotsar grundlagen – exempelvis den tilltänkta lagen som ska tvinga fram en folkomröstning om Förbifart Stockholm – eftersom ingen konstitutionsdomstol finns som kan överpröva besluten.

Sådana domstolar finns i så gott som alla demokratier, dock inte Sverige.
Det var USA:s högsta domstol som satte stopp för politiskt beslutad rasdiskriminering i USA.
USA flyger till månen och sverige kommer inte genom hallandsåsen .Man undrar vem som är konstig .
Det var USA:s högsta domstol som satte stopp för politiskt beslutad rasdiskriminering i USA
----------------------------------------------------
Den frågan visar snarare tydligt att en domstol av den typ som Ingerö förespråkar inte är en garanti för någonting alls.

Slaveriet i Usa avskaffades inte slutgiltigt förrän på 60 talet som en konsekvens av beslut i högsta domstolen utan som en konsekvens av att landet befann sig i ett tillstånd besläktat med inbördeskrig orsaket av den tidigare oviljan att ge alla människor exakt samma rättigheter och skyldigheter.

Denna ovilja göddes passivt av det politiskt juridiska systemet fram tills dess.


Hm, "Högsta dimstolen"? Lägg inte ut rökridåer...

Nå, Lennart, vad är det egentligen du tycker är märkligt?
Att en domstol står upp för yttrandefriheten? Att konsekvensen av det är att även sådant du ogillar får visas, sägas och skrivas? Att yttrandefriheten är absolut okränkbar borde vara självklart även för ett (s)-märkt kommunalråd i Norrland. Eller vad anser du?

Eller är det att en domstol avskaffar en av politiker stiftad lag som bryter mot en frihet inskriven i grundlagen, att politiker inte får leka hur de vill?

Det är väl bara bra att en domstol kan se till att politiker inte stiftar lagar som bryter mot grundlagen. Som påpekats innan, Sverige är unikt bland demokratier genom att inte ha en konstitutionsdomstol som förhindrar politiker att stifta lagar som strider mot vår grundlag. Det borde vi ha.

Micke: Okunnig kommentar, slaveriet avskaffades i och med att det 13. tillägget till konstitutionen antogs 1865. Segregationen började avskaffas 1954, baserat på det 14. tillägget som antogs 1868 och gav alla medborgare samma rättigheter. Läs gärna mer om dessa. USA's HD är en garanti för att stiftade lagar följer landets grundlag. Någon sådan garanti har vi inte i Sverige!

Land skall med lag byggas...

Micke: Okunnig kommentar, slaveriet avskaffades i och med att det 13. tillägget till konstitutionen antogs 1865. Segregationen började avskaffas 1954, baserat på det 14. tillägget som antogs 1868 och gav alla medborgare samma rättigheter. Läs gärna mer om dessa. USA's HD är en garanti för att stiftade lagar följer landets grundlag. Någon sådan garanti har vi inte i Sverige!

-----------------------------------------------------------

Slaveriet avskaffades i praktiken inte förrän 100 år efter att man lagstiftat om det och under den tiden så gjorde din GARANT för friheten INGENTING åt saken förrän landet stod på randen till inbördeskrig.

Konstitutionen lagstadgahde också allas lika rättigheter och skyldigheter.Detta genomdrevs inte heller förrän på 60 talet .

Högsta domstolen tog alltså under 100 år POLITISKT STÄLLNING för fortsatt slaveri genom att inte agera och det finns INGENTING som garanterar att den inte gör eller kommer att göra det eftersom den är sammansatt av människor och utses av politiker.
Att en domstol står upp för yttrandefriheten? Att konsekvensen av det är att även sådant du ogillar får visas, sägas och skrivas?
----------------------------------------------------------
Han skriver ingenstans att han önskar att lag ska reglera att du inte ska få ljuga öppet om vad han säger.

Eller hur?


Eller är det att en domstol avskaffar en av politiker stiftad lag som bryter mot en frihet inskriven i grundlagen, att politiker inte får leka hur de vill?
----------------------------------------------

I Usa lekte högtsa domstolen tillsammans med politiker i hundra är i frågan om alla medborgares likhet inför lagen.

Slutligen är det också så att varje gång Usa´s högtsta domstol ska tillsätta nya ledamöter så görs det politiskt och det är extremt viktigt för bägge sidor att man får in sina egna .
---------------------------------------------------
Det bevisar att högsta domstolen i Usa i praktiken också har en politiskt funktion.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM