TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Regeringen tar bort 12 miljarder kr för kommunerna och landstingen för nästa år 2011 och lika mycket för åren därpå. Det innebär 12 miljarder mindre till välfärd. Stora summor som omräknat i välfärdsarbetare, lärare, sjuksköterskor, hemtjänstpersonal osv. innebär hela 35 000 personer.


Finansminister Anders Borg argumenterar för att konjunkturläget kommer att bli bättre för kommunerna under nästa år och att de därför kan ta bort dessa stora summor. Men om det är något som Anders Borg har hittat på eller om han allvarligt har felbedömt konjunkturen är svårt att sia om. Enligt konjunkturinstitutets prognos för kommunernas ekonomiska utveckling för nästa år så bygger detta på att kommunerna tillförs medel om 13,5 miljarder. Regeringens resursreducering innebär därför nedskärningar inom offentlig sektor.


Jag tycker regeringen gör ett stort feltänk när de inte ger kommunerna ett tillskott för nästa år. För oss socialdemokrater är välfärden viktigare än skattesänkningar för de välbeställda. Regeringen borde därför prioritera ett riktat tillskott till kommunerna för t.ex. skolan och vården för att förhindra stora besparingar. Bara under det senaste året bedöms 25 000 jobb ha försvunnit från kommunerna och landstingen och nu vill regeringen ta bort ytterligare 35 000 välfärdsarbetare. För Umeå skulle nästa års minskade tillskott i runda tal komma att innebära 147 miljoner mindre till kommunen och i jobb skulle det kunna innebära 427 personer färre i välfärden.


Som om det inte är nog vill regeringen under kommande mandatperiod genomföra ännu fler skattesänkningar om närmare 100 miljarder. Det skulle alltså innebära ännu fler nedskärningar och försämringar i välfärden.
Regeringen fortsätter därmed sin systematiska nedmontering av välfärden och sitt systemskifte. Vi får hoppas att väljarna är så kloka att de genomskådar Reinfeldt och Anders Borg och att vi får en rödgrön regering efter höstens val. Nuvarande högerregering har helat tiden sagt en sak men gjort en annan. De värnar inte välfärden, de nedmonterar den istället bit för bit.2010-04-09, 13:13  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM