TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Uppdrag granskning har än en gång visat hur illa Mc Donalds och Burger King beter sig genom att via ett antal företag som tidigare kontrollerats fortsätter att anlita oseriösa företag som städar och som betalar låga löner.
Nya städbolag även denna gång med usla arbetsvillkor och svarta löner har tagits in för att ersätta andra oseriösa företag.


Oseriösa företag finns oavsett om politiken ändrar skattereglerna för att få svarta jobb vita. Men det här visar på den ohållbara modell som regeringen vill införa med att bl.a. begränsa fackföreningars möjlighet att t.ex. vidta stridsåtgärder för att kunna kräva kollektivavtal. Vi har många gånger fått höra, inte minst från centern och Maud Olofsson, att det är ”så himla synd om dessa företag” som ska ha med facket att göra och även andra regler.


Den här typen av företag som jobbar så oseriöst har inget berättigande över huvudtaget. Det är en skam för de företag som anlitar dem och det gäller för koncernen att se till att inte detta sker. Nu är väl en del satt i ett system som har sina rötter från USA där man har vana med fiffel om avtal och då är det slutligen kunderna som måste ta ansvar och istället handla hos företag som sköter sig.


Offentlig sektor gör många upphandlingar och i dessa måste man kunna kräva att det finns kollektivavtal på arbetsplatserna. I många företag finns ledningar som lurat personalen med att de har samma lönevillkor och samma försäkringar men det är inte sant. Dessutom har företagen å sin sida lurats av försäkringsbolagen att de försäkringar de säljer är ett billigare alternativ och till ett bättre pris.


Men det är så långt från sanningen man kan komma för de avtal som följer av kollektivavtalen har sin grund i en uppgörelse mellan arbetstagarorganisationerna och arbetsgivarorganisationerna, vilket är billigare och med samma villkor.


Det har också visat sig att AMF-pensionerna är de som gett tillbaka bland de bästa över tid till försäkringstagarna och att de har den billigaste administrationen. De bästa för medlemmarna är om både arbetsgivaren och löntagaren är med i sina respektive fackliga organisationer.2010-04-08, 09:13  Permalink


Jag är presskontakt på Svenska McDonald's och jag vill gärna passa på att besvara din kritik. Jag förstår att du och många med dig känner dig upprörd av det som framkom på Uppdrag Granskning igår.

Från McDonald’s sida anser vi självklart att det är förkastligt på alla sätt att anlita svart arbetskraft och vi tar de uppgifter som nu kommit fram på allra största allvar.
Jag vill gärna förtydliga att över 90 procent av alla McDonald’s restauranger städas sedan länge av egen personal. Efter programmet 2007 avslutade vi avtalet med alla städfirmor, kontaktade facket och anställde närmare 90 av de drabbade städarna. Dessutom införde vi nya, omfattande rutiner för hur franchisetagare ska gå tillväga om de vill anlita städföretag.
Städföretaget som utpekas i Uppdrag Granskning i kväll var kontrollerat hos Skatteverket, certifierat av branschorganisationen Almega, det fanns med på Hotell- och Restaurangfackets lista över företag med schysta villkor och det hade kollektivavtal. Vi har vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med facket, senast härom veckan, utan att någonsin få någon varningflagg att allt inte stod rätt till.
Dessutom har de fyra franchisetagare som har anlitat det här företaget gjort olika stickprovskontroller. Ändå visar det sig att städföretaget är oseriöst och det är oacceptabelt. Vi har självklart avslutat avtalet med dem, och kommer nu städa helt själv, med undantag för statliga Samhall.

Jag hoppas att du förstår att vi agerat kraftfullt och att vi tar denna fråga på mycket stort allvar. Du får gärna kontakta mig om du har frågor.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM