TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Den ständiga skattedebatten
Debatten om skatt och skattens storlek är evig och kommer så att förbli av den orsaken att alltid ska något finansieras gemensamt. Skatter kan självklart vara av olika slag men inkomstskatt och moms är de som inbringar mest pengar till staten, som också ger bidrag till kommunerna. Kommuner och landsting har inkomstskatt som sin huvudsakliga inkomst förutom en fastighetsavgift, därtill kommer en del verksamheter som till liten del har avgifter av olika slag. Ibland kallas också en del avgifter som finns för sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, dessa avgifter som löntagarna avstått löneökningar för att få förmåner.

Högeralliansen kör en ständig diskussion om sänkta skatter som en viktig politiskt målsättning och det kan man ha respekt för. Problemet är att om skatterna sänks så får det effekter på välfärden. Vi har sett förändringar i sjukförsäkringen (som ändå inte är skatt) där sjuka får sjukpenningen indragen och vi ser hur många som utförsäkras, samma sak inom arbetslöshetskassan och trots att dessa är försäkringar betalts ur lönepotter.

 

På grund av pengabrist så har den generella välfärdspolitiken till vissa delar raderats ut och idag gäller inte inkomstbortfallsprincipen och många har inte en ersättning som är större än drygt 50 % av tidigare lön vid sjukdom och arbetslöshet som gör att många tvingas ta privata försäkringar för att slippa gå från hus och hem vid sjukdom eller arbetslöshet.


Vad som är klart är att sänks skatterna blir det mindre pengar till välfärd, det blir mindre pengar till vägar och järnvägar, det blir mindre pengar till polis och det blir mindre pengar till kommuner, skola och äldreomsorg, landsting och rättsväsende, det blir mindre pengar till sjuk och tandvård, det blir mindre pengar till att hjälpa fattiga och utsatta länder. Det finns mindre pengar helt enkelt.

 

Jag tror däremot inte på skattehöjningar i kommunerna, för kommunalskatten slår rakt över och hårdast för de som har det sämst ställt, men man kanske inte ska sänka men de som jobbar och är pensionärer ska ha samma skatt

Betalar man mindre för en sak får man mindre och vi ser nu hur människorna Grekland agerar när det måste till kraftiga nedskärningar för att man har lånat till skattesänkningar och även i Sverige har högerregeringen lånat till skattesänkningar, lån som ska betalasOch hur speler tillväxten in i ditt resonemang eller är den oväsentlig menar du?


Lennart Holmlund: Den spelar in, men utan katt ingen välfärd. Jagpratar om hur den betalas och inte hur undelaget skapas
Nej att strunta i hur tillväxt skapas och istället ta den för givet är onekligen bra mycket enklare.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM