TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Igår bloggade jag om att Sverige har fallit på OECD:s välståndslista. En av orsakerna till detta är att Sverige har fallit på listan över arbetslösheten vilket självklart slår mot välståndet. Det går alltså inte så bra som Reinfeldt vill göra sken av.


2006 hade Sverige den 14:e lägsta arbetslösheten inom EU och nu har man fallit till 17:e plats. 2006 låg Sverige 1,1 % under EU27 snittet och 2009 hade det minskat med 0,4 % vilket betyder att arbetslösheten stigit mer i Sverige än EU-snittet.


Polen låg 2006 på 27:e plats och hamnar nu på 16:e och har passerat Sverige. 2009 hade Sverige den högsta arbetslösheten i norra Europa om man undantar Baltikum.


Det har med andra ord gått sämre för Sverige än de flesta andra länderna då det gäller att klara av arbetslösheten. Och alla EU länder har haft en finanskris så argumentet att det beror på finanskrisen håller inte. Med högerregeringens politik har fler människor har hamnat i utanförskap i Sverige än i andra EU länder.


Ändå haglar buden om sänkta skatter och senast kom det från centern. Det är endast ren och skär valtaktik då de sett hur arga t.ex. pensionärerna blivit. Däremot vill man inte tala om var nerskärningarna ska göras då man minskar intäkterna i och med fler skattesänkningar.

Finansieringen är således oklar och vilka välfärdsområden som kommer att drabbas. Men att nedskärningar kommer är oundvikligt då ekonomin måste vara i balans. Alltså måste regeringen låna ännu mer till sina skattesänkningar vilket måste betalas av oss tillsammans och av framtida generationer. Resultatet av en sådan politik har vi ju bland annat sett i Grekland och även för andra länder om man bara lånar.2010-02-07, 16:47  Permalink
Andra bloggar om:  


Nu bör det påpekas att utvecklingen mellan länder beror på en rad faktorer bl.a. huruvida landets ekonomi är exportberoende eller inte. I Sveriges fall finns ett starkt exportberoende, vilket naturligtvis inverkar på ekonomin och arbetslösheten när världen drabbas av en finanskris. Det är svårligen en sänkning av skattetrycket med mindre än 2% som har orsakat t.ex. Volvos förlust på ca 20 miljarder under 2009.

Detta torde inte vara en nyhet för någon som studerar frågan på ett någerlunda nyktert sätt utan politiska skygglappar.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM