TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Vissa företagare ansåg redan i slutet på 1800 talet och början på 1900 talet att det var viktigt med bra förhållande för jobbarna. Jag tänker på Franz Kempe som byggde upp sågverksamhället ute på Norrbyskär och ville göra det till ett mönstersamhälle.


Självklart delar inte jag alla hans åtgärder som att förbjuda fackföreningar och politiskt arbete men han grundade i alla fall egna arbetarråd där man skulle diskutera gemsamma frågor för företaget och de anställa. Det var ju andra tider då och det var väl inte accepterat att fack fick bildas så man gick egna vägar.


Mönstersamhället bestod självklart av bra bostäder där man av hälsoskäl inte fick bo i köket och flera strikta regler som att det var förbjudet att ha hund och det skulle dessutom vara när till jobbet dä hyvlarna bodde nära hyvleriet och sågarna när sågen.


Vid bostäderna fanns dessutom potatisland, tvättstugor, bagarstugor och verkstad. Man hade dessutom hand om sjukkassa och pensionskassa och gubbarna tjänade bra för det var gubbarna som jobbade på sågen men kvinnorna skötte resten. Lika självklar var idrotten en del av samhället på ön

Företaget insåg också att det var viktig med bra skola och med god hälsovård för då gjorde de anställda ett bättre jobb. Företaget tog också hand om änkorna. Norrbyskär lades ned i början på 50 talet och är numera ett vackert utflyktsmål i Umeå kommunen som är värt att se och besöka.

 

Det finns självklart mycket att läsa om Norrbyskär och det mönstersamhälle som fanns på ön då sågverket i slutet på 1800 talet var Europas största sågverk

Tänk om dagens näringsliv med Svenskt näringsliv i spetsen insåg att trygg och bra anställningsförhållanden är viktiga för att företagen ska gå bra och att vi behöver bra sjukvård, skola och pension som betalas på ett enklare sätt idag via arbetsgivaravgifter och skatter2009-07-28, 16:09  Permalink
Andra bloggar om:  


Det bästa för Sverige vore kanske om alla socialdemokratiska yrkespolitiker lämnade politiken för att starta egna företag. Gång efter annan får vi ju från sossepolitiker veta hur det ska gå till att driva företag och vad som är bäst för företagen. Märkligt att så få går från ord till handling?

Personligen föredrar jag att vi håller rätt hårt på den uppdelning som råder, d.v.s. att företagare driver företag och att politiker ägnar såg åt politik. På samma sätt vill jag att Zlatan ska vara med i Barcelonas startelva, inte någon av de många läktarexperter som vet bäst.
I en fri och oreglerad marknad så är detta inte något hinder.. en arbetstagare som inte är nöjd kan säga upp sig och söka anställning på ett företag som behandlar denne som man förtjänar.


Dessutom så är företag intresserade av att maximera sin vinst och det ligger då i företagarens intresse att attrahera lojal och kompetent personal...

Nä, du borde kanske istället börja fundera på varför såna som jag (egen företagare) aldrig skulle kunna tänka mig anställa någon i dagens sverige..,
Du beskriver familjeföretagare med stark empati. Jag tror att dessa har försvunnit i som ett resultat av socialdemokratins framgångsrika kamp mot småföretagandet.

I fondkapitalismens värld gäller bara nästa kvartalsvinst. Ägandet är utsmetat över en grå massa fonder vars intresse begränsas till den egna bonusen. Vi behöver få liknande skatteregler för direkt aktieägande så att långsiktiga ägare kan sätta fokus på framtiden.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM