TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Även en professor kan vara ute på villovägar. Annat känner jag inte när jag läste dagens reportage i VK där professor Dieter Muller på kulturgeografen tycker att man ska kunna vara skriven i två kommuner.

Hans motiv är att folk bor mer och mer i fritidshusen och i Robertfors bor man 78 dygn per år där i snitt, han tycker det är fel att kommunen inte får skatteintäkter från sommarstugeägarna.

Då vet han inte vad han pratar om då fastighetsskatten tillfaller den kommun där fritidshuset står.

Han tycker vidare att man borde få skriva sig i fler kommuner och att det ger mer skatteintäkter till kommunen och ger också möjlighet att få rösta och delta i beslutsfattandet och dessutom ska man få välja hur mycket skatt man ska betala i respektive kommun.

Ni hör väl

Vilken märklig demokratisk syn att gå ifrån systemet med en person och en röst. Att få välja i flera kommuner och även landsting och till riksdagsvalet är i alla fall för mig helt otänkbart.

Kommunerna mister skatteintäkter säger han men det blir ju enligt hans förslag också kommuner som tappar pengar. Skatt är ju till för att den kommun man bor i ska kunna leverera den välfärdspolitik som man kan behöva under vissa tider av livet och en fördelning mellan generationer.

Sedan verkar han inte känna till att det finns inkomst och utjämningssystem mellan kommunerna som utjämnar skillnaderna och att vara skriven i flera kommuner och få det att fungera går nog inte för det är tillräckligt krångligt som det är.

Det finns många som har stugor i flera kommuner och skulle då kunna utöva rösträtten i flera kommuner. Det kan väl inte vara förenligt med en person en röst
Hans förslag innebär ju också att det kan vara olika landsting om man är skriven i fler kommuner liksom valkretsar till riksdagen.

Avslutningsvis så anser han att man ska få välja hur mycket skatt man får betala i respektive kommun.

Som ni ser är det ett mycket märkligt synsätt för barnen går i skola hela året och vi vet alla att den befolkning vi har den 1 november är den vi kan räkna skatteintäkterna på och planera verksamheten utifrån. Det kunde bli så att en person är skriven i en lågskattekommun medan en annan kommun får stå för välfärdstjänsterna där man bor större delen av året om Muller får som han vill.

Tala om att vara ute och cykla utan att ha tänkt på helheten vad skatten går till i stället för att en kommun som inte har några kostnader inte får några intäkter Sist men inte minst så när det gäller byggande som påverkar sommarstugeägaren så har man rätt att göra sin röst i när dett gäller byggplaner som påverkar honom eller henne

Svensk lagstiftning är rätt som säger att man ska vara skriven där man stadigvarande bor och flyttar man ska man också byta mantalskrivningort. Det är många som är borta mer från hemmet i jobb än de som åker till sommarstugan längre tider


Det är ett problem det där att vara skriven i annan kommun mens man jobbar.
För att som pensionär 'flytta hem'.
Och detta blir nog mer o mer vanligt.

Vilket gör att födelsekommunen tillslut endast består av gamligar som kräver vård, men inte betalt skatt under arbetslivet då dom inte är kostnadskrävande.

Storstäderna har ju dessa fördelar, att 'gamlingarna' flyttar bort därifrån, då dom blir gamla o kostnadskrävande.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM