TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Nu nalkas snart bärsäsongen här i Norrland. Det blir väl som vanligt att det börjar med blåbär och med hjortron. Det gäller att ta vara på vad naturen ger så att de slipper odlas och framställas på annat sätt. Det är gott, det är nyttigt och inte minst blåbären sägs ju vara en av de bästa antioxidanterna som finns. Efter blåbären och hjortronen kommer så lingonen plus en massa andra bär och frukter.

Jag har röda och svarta vinbär och det är inget fel på dessa heller även om jag föredrar de svarta vinbären.

För att få dessa till en industriråvara behövs plockare och nu kommer folk hit framför allt från asiatiska länder och plockar, främst Thailändare men även en del Kineser dyker upp och plockar och säljer. Det har visserligen varit en del problem på vissa ställen och framförallt hur de behandlas men under den tid de är här får de ihop en summa pengar som räcker länge när de kommer hem.

Det som jag förundras över är varför vi svenskar själva har slutat att ta vara på vad den svenska skogen och naturen ger. Klimatmässigt är det fel att folk måste flyga hit för att plocka till vår industri.

Att plocka bär kan ju vara ett bra extraknäck för många som fått det svårt med ekonomin på grund av högerregeringens politik. A-kassan har ju också sänkts och fått sämre villkor så även för arbetslösa så borde bärplockning vara ett extraknäck som inte gör att man tvingas avstå från A-kassa.

Det har varit svårt och ont om sommarjobb för många ungdomar och visst borde våra bärföretag försöka få med sig ungdomar ut i skogen när de klarar av att rekrytera från Kina och Thailand. Kanske det har gått så långt för gammal och för ung att man inte ser bärplockning som ett sätt att få sig lite extrainkomst.

Min uppmaning blir att ta på er riktiga kläder och gå ut i skogen och plocka bär kan vara ett gott råd från en som vet och har tillbringat många hundratals timmar i skogen för att få ihop lite extra förtjänst


2009-07-25, 13:25  Permalink
Andra bloggar om:  


Men varsch är blåbären???

Nästa vecka ska vi till jämtland och plocka hjortron. bästa bäret. Men aldrig att jag skulle sälja. blir det för mycket ger jag bort i present. Alltid uppskattat
Borde inte regeringen sätta igång bärplockning för unga så alla får ett sommarjobb som vill ha ett sommarjobb. Säg de finge en grundlön sen på det ett liter eller kilopris.
Sedan kunde staten sälja bären på öppna marknaden.
samt använda till skolor, åldringsvården, sjukhus och så vidare.
Det skulle kosta lite för statskassan men det skulle ge unga frisk luft och fysiskt träning.
Det skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt anser jag.
Vi behöver fler statliga verksamheter som ger jobb, inte som alliansen avveckla och privatisera våra gemnsamt ägda företag.

"Det som jag förundras över är varför vi svenskar själva har slutat att ta vara på vad den svenska skogen och naturen ger. Klimatmässigt är det fel att folk måste flyga hit för att plocka till vår industri. "

Det är enkelt... det kostar alldeles för mycket med svensk arbetskraft. Sänk arbetsgivaravgiften så kanske det kan bli lönsamt att ta tillvara på bären.

Det märks att du aldrig har plockat bär för förtjänst Jonas
Om man plockar bär så får man betalt per kg.

Det är överhuvud taget ingen skatt på de första 5000 kronorna om jag minns rätt.

Bra!
I klimathotets namn borde vi sänka ersättningsnivåer så arbetslösa tvingas ta "gröna" jobb, dock med dåligt betalt!
Vad är ett dåligt betalt jobb mot att hela klimatet bryter ihop och vattennivån stigit 7 meter eller att vi får en ny istid här.

Men visst är det märkligt, det är ju inte bara bärplockning, det finns ju en massa jobb som ingen vill utföra för att ingen vill betala tillräckligt. Med en lagstiftat minimilön på 50 kr /h så skulle det nog skapas en massa jobb.
Svensk arbetskraft kan vara billigast i världen!!

Sverige är ett av få länder där det inte är O-lagligt att betala en arbetare 1-kr i timmen.

Vi får snart i tidningarna läsa om 'glassförsäljare' på 'semesterland' som fått typ: 15:- i timmen om dom överhuvudtaget får nåt.
Vi har ju 'Jordgubbssäljarna' som gick i tidningen.
Vi har ju 'Kineserna' som jag tror inte fått nån lön.
Allt lagligt.

Och efter att dom här som nu har den 80% iga lönerna tvingats sparkas p.g.a. den långa långa 'finanskrisen'!!
Så kommer vi att se en knepig löneutveckling där Svenska far till 'Baltikum och jobbar.
, lönen är högre där.
Dessa människor får 80% i a-kassa av 80% av tidigare lön och en skattehöjning på . . . . ja '1000-lappen'.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM