TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Tidigare i veckan kom en dom från Uppsala tingsrätt gentemot Sveriges Lantbruksuniversitet. SLU har försökt att få en jämnare könsfördelning till veterinärutbildningen och därmed på sikt mera jämställda arbetsplatser. I detta fall var det män som skulle prioriteras då det varit ett stort underskott av män i veterinärkåren. Man hade använt en viktad lottning för att klara detta.


Men för att få mera jämställda arbetsplatser finns det ingen annan utväg än att få in fler personer av det underrepresenterade könet på utbildningarna så att det på sikt kommer att finnas utbildad personal av det underrepresenterade könet.


Det finns många yrken där män är underrepresenterad och där det skulle behövas fler män som inom skolan för vissa åldrar och ämnen, inom sjukvården och bland veterinärerna m.m. Det finns självklart det motsatta också där det finns en överrepresentation av män.


Nu vet vi dock vilken status jämställdhetslagen har i förhållande till andra lagar som likabehandling och EU-rätten. Domen sätter käppar i hjulet för positiv särbehandling för underrepresenterat kön och de försök som funnits för att få ett mera jämställt samhälle. Man får fundera över om det finns en lagstiftning som vill ha ett mera jämställt samhälle.


Frågan är om konsekvenserna av domen blir att de regler som styr och att kvoteringar i övrigt också anses diskriminerande? Diskrimineringslagstiftningen kan få en annan betydelse.

 


Notiser
* Glas i kyckling har varit ett problem den senaste tiden och fynd finns i stort sett runt om i hela Sverige. Det framstår som det varit ett sabotage och då det rör sig om djur kan man nog med fog misstänka vad det kan handla om.


* AMF-pensionerna rullar vidare och det blir mer och mer tydligt att det varit mycket diffust hur det kommit till. Vad som framgår med all tydlighet är att det är ersättningskommittén som tagit beslut. Men sedan är frågan obesvarad om det betalats ut mer pengar än vad som är effekterna av avtalet?


* Det bör dock noteras att avkastningen för de som har haft pengarna hos AMF har fått ut mera av sitt pensionssparande än hos de flesta andra placeringarna. Bättre och lägre kostnader har gjort att det har gått bra för AMF och nu ska inte LO medlemmarna låta sig luras bara för att en chef fått för hög lön och för hög pension och därför börja flytta sina pengar till andra bolag. Men kanske är det som vissa vill och därför startat drevet.2009-04-02, 17:18  Permalink
Andra bloggar om:  


Neeeej! Lennart, Lennart... Det blir såååå fel hela tiden när du sätter dig och skriver...

Det är alltså inte Ersättningskommittén som tagit beslut, det har din kompis Wanja och de övriga i styrelsen gjort. Det är nämligen deras jobb och ansvar att bestämma VDs lön och övriga förmånder. Kommittén har nog tagit fram avtalet, men GODKÄNT det måste styrelsen göra.

Det är f.ö. självklart att kvotering är diskriminerande, åtminstone för den som egentligen skulle valts, men som sorteras bort pga innehav eller avsaknad av snopp.
Hej, jag igen. Det slog mig just att du naturligtvis känner till bolagsstyrelsens ansvar i detalj. Konstigt annars, med tanke på att du ju själv sitter i tre-fyra stycken. Nog vet du vilka som sätter VD-lönen?

Du har inte lust att dela med dig till dina läsare om vilka arvoden och övriga förmåner du får från dem?
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM