TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Vi läser dagligen om kommuner som har stora problem med ekonomin, inte minst i Dagens samhälle, och kommunalråd uppvaktar regeringen om mera pengar. Och visst behöver kommunerna mera pengar, det har jag bland annat beskrivit i en debattartikel i en av tidningarna.


I vårt län är det framförallt kommuner ledda av alliansen och med centern som ordförande i kommunstyrelsen som kommunerna ser ut att ha det allra sämst. Då uppstår frågan om det bara beror på att ekonomin har förändrats eller om det är hur styret fungerar?


Vilhelmina som centerstyrs har hamnat i en fullständig kris från att ha haft en ganska hyfsad ekonomi. Sorsele med centerpartisten Wermelin har väl inte haft bra ekonomi men har nu mycket stora problem och ropar på akut hjälp. Vindeln har problem men har vidtagit åtgärder och styrs tillsammans med centern och oss.

 

Nordmaling har också flaggat för stora problem, centerledning, liksom Maud Olofsson hemkommun Robertsfors som också har flaggat för en total kris. Det har även Dorotea som styrs av DKL men med borglig majoritet och även i Bjurholm som styrs av alliansen med moderatledd ledning.

 

Ja, det här ställer frågan om alliansen orkar ta tag i de strukturella problem som finns och om det beror på det ständiga kompromissandet som gör att ekonomin inte går att ha ordning på eller om det inte finns mod och ork att fatta beslut.


Man kan se tendenser i Umeå då det dyker upp sparförslag eller rättare sagt förslag på minskade kostnader så har alliansföreträdarna lätt att säga att det är fel på än på det ena och än på det andra som t.ex. kommunikationsproblem.


Ska ekonomin fungera måste man våga ta beslut i organisationen men även skatten har betydelse, i alla fall i Umeå. Det finns avslutningsvis ytterligare ett regeringsansvar i frågan om kommunernas ekonomi och det är den frysning man har gjort i inkomst- och kostnadsutjämningssystemet som säkert är ett moderatkrav från lågskattekommunerna runt Stockholm.


* Knarkliberaler
Så måste man nog kalla en del som vill tillåta metadon för att få folk att sluta med heroin. Men frågan är hur man bör förhålla sig till den undersökning som presenterades igår. En undersökning som har gjorts på 71 kvinnor som varit heroinmissbrukare och där de sålt sex för att finansiera sitt heroinmissbruk.

 

95 % av kvinnorna slutade med heroin och många slutade dessutom att sälja sex. En del hade också fått fast jobb. Det låter direkt som ett jättebra resultat men exakt hur mycket ”många” är framgår dock inte och frågan är om undersökningar på 71 personer är statistiskt säkert. Om metadon tillhandahålls borde inte detta då vara ett väntat resultat då samhället tillhandahåller narkotika?

Metadon är ett syntetiskt narkotika och det finns andra syntetiska preparat, men syntetisk narkotika är framställd på annat sätt än traditionell narkotika. Min förhoppning är att det måste kunna gå att få människor att sluta helt med narkotika, istället för att ge dem syntetiska preparat för då är man fortfarande beroende.

 

Finns det ingen jämförande studie där man satsat stora resurser för att få folk att helt sluta med narkotika? Jag är i princip mot att samhället ska tillhanda narkotika till dess medborgare, vart är vi i så fall på väg?2009-03-26, 07:49  Permalink
Andra bloggar om:  


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM